Sobacı, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada insan ölümlerinde kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi bulaşıcılığı bulunmayan hastalıkların büyük paya sahip olduğunu anlattı.
Kalp damar hastalıklarının görülme sıklığını 35 yaş üzerinde sıklaştığının altını çizen Sobacı, "Türkiye'de her 100 kişiden 43'ü kalp damar hastalıklarına çeşitli derecelerde maruz kalıyor. Bu rahatsızlığı büyük oranda önlemek ve bundan korunmak mümkündür. Bu kapsamda ülke genelinde tedavi edici çalışmaların yanı sıra toplumda bilinçlendirme ve erken dönemde korunmayı hedefleyen farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmektedir." ifadelerini kullandı.
Çorum'da da eğitim faaliyetlerinin sürdüğünü aktaran Sobacı, şunları kaydetti:
"Kalp ve damarların zamanla hasar görmesi, tüm vücudun sağlığını direkt etkilediği gibi kalbin ve beynin beslenmesinde de problemler oluşturur. Kalbi besleyen damarların zamanla tıkanması, kalp dokusunun ve kaslarının ölümüne, çalışamamasına, dolayısıyla kalp krizine, beyni besleyen damarların tıkanması beyin dokularının ölümüne, dolayısıyla inmeye (felç) neden olurken, damar duvarlarının sertleşmesi, damar içinin plaklarla daralması, aynı zamanda hipertansiyona, beyin kanamalarına, böbreklerin ve organların hasarlarına neden olur."
'100 Kişiden 43'Ü Kalp Damar Hastalıklarına Maruz Kalıyor'
Çorum Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, Türkiye'de her 100 kişiden 43'ünün kalp damar hastalıklarına çeşitli derecelerde maruz kaldığını belirtti.