100 Kisiden, 99'U Bu Sorunu Yasiyor Dikkat

100 Kisiden, 99'U Bu Sorunu Yasiyor Dikkat

En sik yasanan nörolojik hastaliklardan birisi olan bas agrisi ile alakali bilgiler veren Nöroloji ve Algoloji Uzmani Dr. Zeynep Tuncer, “Yasam boyu görülme orani yüzde 99 olan bas agrisi tüm dünyanin yasadigi bir sorun olarak karsimiza çikmaktadir” dedi.

Özel Adatip Hastanesi Nöroloji ve Algoloji Uzmani Uzm. Dr. Zeynep Tuncer, en fazla yasanan agri tipi olan ‘bas agrisi’ hastaligi ile alakali bilgiler verdi. En sik yasanan nörolojik hastaliklardan biri olan bas agrisinin yasam boyu görülme oraninin yüzde 99 olduguna deginen Tuncer, bas agrilarinin 14 alt grupta siniflandigini ve 300’e yakin alt basliginin bulundugunu söyledi.

Uzm. Dr. Tuncer, “Bas agrisi en sik yasanan nörolojik hastaliklardan birisidir. Yasam boyu görülme orani yüzde 99 olan bas agrisi tüm dünyanin yasadigi bir sorun olarak karsimiza çikmaktadir” diye konustu.

Bas agrilarinin 14 alt grupta siniflandigini ifade eden Uzm. Dr. Zeynep Tuncer, “Bas agrilari gruplara ayrildiginda 14 alt grupta siniflanir ve 300’e yakin alt baslik bulunmaktadir. En sik migren ve gerilim tipi bas agrisi görüldügü bilinmekte ise de bas agrisi özel polikliniklerinde nadir olan otonom sefaljiler gibi (küme bas agrisi vb. gibi) bas agrilarinin da tanisi konabilmekte ve tüm bas agrilarina yönelik ilaç ya da girisimsel (GON ve diger sinir blokajkari-botox gibi) tedaviler yapilabilmektedir. Çogu zaman dis agrisiyla da karisabilen ve dis kayiplarina neden olabilen siddetli ve hayat kalitesini ciddi etkileyen yüz agrilari da (Trigeminal Nevralji ) bu gruba dahildir” seklinde konustu.

Herhangi bir nedeni olmayan, ataklar halinde gelen bas agrilarina “ilk bas agrilari” (yani migren gibi), herhangi bir nedenden kaynaklanan (hipertansiyon, beyin kanamasi, sinüzit, göz basincinin yüksekligi, kafa travmasi vb.) bas agrilarina ise “ikincil bas agrilari” denildigini isaret eden Uzm. Dr. Zeynep Tuncer, “Hastalarin yaklasik yüzde 90’ini ilk bas agrilari olusturur. Ikincil bas agrilarinda ise nedene yönelik diger tedaviler gerekir. Agri Klinigimizde bas agrisi özel poliklinigimizde; migren, ilaç asiri kullanim bas agrisi, gerilim tipi bas agrisi, küme bas agrisi ve diger nadir tüm bas agrilari ile Trigeminal Nevraljiye yönelik tüm medikal tedavi, sinir blokaji, pulsed radyofrekans, Gasser RFT gibi girisimsel islemler yapilabilmektedir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile