100'Üncü Yil Ani Evi Için Tarihi Esya Ve Belgeler Araniyor

100'Üncü Yil Ani Evi Için Tarihi Esya Ve Belgeler Araniyor

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Izmir’in kurtulusunun 100’üncü yilini kutlama etkinlikleri kapsaminda kuracagi ani evi için bagis kampanyasi baslatti. 1914-1930 yillarina ait dönemin ruhunu yansitan her türlü esyanin sergilenecegi ani evine bagista bulunmak isteyenlerin Izmir Büyüksehir Belediyesi Ahmet Piristina Kent Arsivi ve Müzesi ile temasa geçebilecegi belirtildi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi, kurtulusunun 100’üncü yili kapsaminda Izmir’de bir “100. Yil Ani Evi” kuruyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi ile Konak Belediyesi arasinda imzalanan protokol uyarinca tarihi Alanyali Konagi, ani evine dönüstürülecek. Ani evini vatandaslarin destegiyle kurmak isteyen Izmir Büyüksehir Belediyesi, bu amaçla bir bagis kampanyasi baslatti. Çalismalari tüm hiziyla devam ani evinin ayni zamanda Türkiye’nin de kurtulusunu simgeleyecegini ifade eden Baskan Tunç Soyer, “Izmir’in 100’üncü yili olarak kabul ettigimiz 2022, tasidigi sembolik anlamin ötesinde gelecege birakacagimiz miras açisindan da önemli adimlar attigimiz bir yil olacak. Milli Mücadele’nin ve kurtulusun izlerini tasiyacak 100’üncü Yil Ani Evi bunlardan biri. Bu adimin çok daha güçlü ve anlamli olmasi için tarihine ve ulusal degerlerine sahip çikan tüm yurttaslarimiza sesleniyorum; gelin bu ani evini birlikte olusturalim. Evlerinizde bulunan tarihi obje ve belgeleri gelecek kusaklara tasiyarak ölümsüzlestirelim” diye konustu.



Tarihi Alanyali Konagi’nda kurulacak

Konak’ta tarihe taniklik eden yapilardan Alanyali Konagi, Kestelli olarak bilinen semtte bulunuyor. Tarihi konak Yemisçizade Konagi olarak da biliniyor. 19. yüzyilda insa edilen ve Yemisçizade Ailesi’nden günümüze kalan konak, tavan süslemeleriyle dikkat çekiyor. Cumhuriyetin ilk yillarinda tapu kadastro müdürlügü ve askerlik subesi olarak kullanilan konak, 1950-1969 yillari arasinda Kestelli Kiz Okulu olarak da faaliyet gösterdi. 2013 yilinda Konak Belediyesi tarafindan kamulastirildi.

Bagis kriterleri

Kampanyanin saglikli ilerleyebilmesi için ise bir takim kriterler belirlendi. Bagis kampanyasini kapsayan dönem 1914-1930 yillari arasi olarak belirlendi. Kampanya kapsaminda bagis olarak kabul edilecek materyallerin; I. Dünya Savasi, Izmir’in isgali, Milli Mücadele dönemi, Izmir’in kurtulusu, Lozan, Izmir Iktisat Kongresi, cumhuriyetin ilani, Atatürk devrimleri, efeler ve benzeri konularla ilgili olmasi gerekiyor. Bu dönemi simgeleyen veri olusturabilecek evrak, vesika, defter, makale, fotograf, gravür, afis, posta pulu, üniforma, mektup, kartpostal, harita, madalya ve benzerleri bagis olarak kabul edilecek. Bagisçilarin getirdikleri obje, görsel malzeme, askeri kültür varliklari, Milli Savunma Bakanligina bagli askeri müzelerden veya Kültür ve Turizm Bakanligindan talep edilecek uzmanlar tarafindan incelenecek ve raporlanacak. Bu islem sonrasinda gelen bagisin kabul edilip edilmeyecegi belirlenecek. Bagislari kabul edilen bagisçilarin isimleri de 100’üncü yil Ani Evi’nde yasatilacak. Bagista bulunmak isteyenlerin Ahmet Piristina Kent Arsivi ve Müzesi (APIKAM) ile temasa geçmeleri gerekiyor. Irtibat için (0232) 293 1588 ve (0232) 293 3566 numaralari ile Çankaya Mah. Sair Esref Bulvari No:1/A 35210 Konak-Izmir adresi paylasildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile