100'üncü Yılında Birinci Dünya Savaşı ve Mirası Kongresi

Çanakkale'de, "100'üncü Yılında Birinci Dünya Savaşı ve Mirası" konulu kongre yapılacak.

Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öncülüğünde, Türk Tarih Kurumu (TTK), Genelkurmay Başkanlığı ATESE Daire Başkanlığı, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Dairesi Başkanlığı, Çanakkale Belediyesi, Trakya, Namık Kemal ve Kırklareli Üniversiteleri desteğiyle düzenlenen kongre, 6-8 Kasım'da Troia Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Vali Ahmet Çınar, kongrenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin 9 cephesinin bulunduğunu ifade etti.

Bunlardan en önemli ve etkili olanının Çanakkale Cephesi olduğunu dile getiren Çınar, Çanakkale Savaşları'nın ardından tek yürek olan Türk milletinin kazandığı bu zaferle yeniden büyük Türkiye'nin var olduğunu belirtti.

Kongrede önemli konuların işleneceğini aktaran Çınar, şunları kaydetti:
"Aslında Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılına da fiilen etkinlikler anlamında başlamış bulunuyoruz. 100'üncü yılda bir çok iş yapılacak. Çok sayıda etkinlik yapılacak. Bu etkinlikler arasında en önemlisi, ulusal ve uluslararası boyutlarda düzenlenecek sempozyumlar olacaktır. Bu sayede yeterince araştırılmamış olmasından dolayı sempozyum ve kongrelerin düzenlenmesiyle gelecek nesiller için bir kaynak niteliği taşıyacak veriler bırakacaktır."
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise Birinci Dünya Savaşı'nın, hak ettiği derecede araştırılmamış bir dönem olduğunu söyledi.

Dünya Savaşı sayısının iki olduğunu hatırlatan Laçiner, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı çok daha sıcak ve çok daha etkileyici geldiği için Birinci Dünya Savaşı, bunun gölgesinde ele alınmış ikincil bir konu olarak tarih araştırmalarında biraz geride kalmıştır. Belki Çanakkale Savaşları bu anlamda bir istisnadır ama genel olarak Birinci Dünya Savaşı'nın Türkiye'de yeterince araştırılmadığı söylenebilir. Bu yıl Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılı ve bu tür yıl dönümleri, böyle önemli olayların analiz edilebilmesi için iyi bir vesile, iyi bir fırsat. Bu anlamda Türkiye'nin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile