'100. Yilda Ögretmen Olmak'

'100. Yilda Ögretmen Olmak'

Düzce Üniversitesi Okul Öncesi Egitimi Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan düzenlenen “100. Yilda Ögretmen Olmak” adli program, gerçeklestirildi.

Cumhuriyet Konferans Salonu’nda programa Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç, Düzce Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Koç, davetli konuklar ile ögretim üyeleri ve ögrencileri katildi.

Programin açilis konusmasini gerçeklestiren Düzce Üniversitesi Okul Öncesi Egitimi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Elçin Yazici Arici “Ögretmen sözcügünün; ögreten, bilgi veren, çaliskan, yönlendirici, yol gösterici, içten olma gibi pek çok anlami vardir, kisaca ögretmen insan olma sürecine rehberlik eden kisidir” dedi.

Günümüz dünyasinda alakali yetkinliklerin yani sira dahili ve kisilerarasi yetkinlik kazanabilmenin de önemli oldugunu belirten Arici, egitimcilerin, çocuklari; nazik olma, dayanisma, is birligi, sorumluluk, çaba ve çalisma istegi gibi degerlerle desteklemesi gerektigini dile getirdi.

Rektör Yardimcisi Ilhan Genç, yaptigi konusmada 100. yilda böyle degerli bir konuyu ele alan Düzce Üniversitesi Okul Öncesi Egitimi Uygulama ve Arastirma Merkezi’ne tesekkür etti. 12 yil liselerde kendisinin de Türk Dili ve Edebiyati ögretmenligi yaptigini ifade eden Genç, bu yillar içerisinde, çocuk öncesi egitimde çocuk edebiyati derslerine de girdigini söyleyerek okul öncesi ögretmenliginin önemine vurgu yapti.

Açilis konusmalarinin ardindan Cumhuriyetimizin 100. yili için bestelenen Parla Marsi’nin, Okul Öncesi Egitimi Anabilim Dali Ögrenci Korosu tarafindan okunmasiyla devam eden programda, Anadolu’nun bir köyünde ögretmenlik yapan Melek Yildizdogdu’nun program için yazdigi kompozisyon da katilimcilarla paylasildi. Sari Çizmeli Mehmet Aga sarkisinin bardaklar ritim oyunuyla seslendirildigi programda, farkli müzik aletleriyle yapilan bambaska bir orkestra deneyimi de dinleyiciler tarafindan ilgiyle takip edildi.

Programin son bölümündeyse Karabük Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelisimi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sehnaz Ceylan, “21. Yüzyilda Gelisimsel Ögretmen Olmak” baslikli bir sunum gerçeklestirdi. Ceylan, konusmasina 6 yasindan beri ögretmen olacagini söyleyerek “Bir çocugun gözlerine bakmazsaniz onlari göremezsiniz. Bir çocugu anlamak ve onlara kendinizi anlatabilmek için ona özel oldugunu hissettirmeniz gerekir” dedi.

Çocuklari etiketlememenin, çocugun gelisimi açisindan öneminden bahsederek travmatik süreçler geçiren çocuklarin ona güvenen, ona deger veren kisilere tutundugunu, bu kisiler arasinda ögretmenlerin önemli bir yeri oldugunu dile getirdi. 21. yüzyilda ihtiyaç duyulan ögretmen özelliklerini açiklayarak 21. yüzyil ögretmenlik becerilerinde ögretmenlerin geleneksel rollerini asarak gelisimsel odakli bir yaklasimi benimsemeleri gerektigini sözlerine ekledi. Okul öncesi egitim sürecinde ailenin de bu sürece dahil edilmesi gerektigini belirten Sehnaz Ceylan, aile egitimlerinin birincil öneme sahip olduguna vurgu yapti. Gelisimsel ögretmenlik, çocuk merkezlilik, duyarli ögretmenlik, profesyonel ögretmenlik konularina deginerek konusmasini “Ayaklari yere basmayan hayaller kuralim, hayaller dünyasini harekete geçiren ögretmenler olsun” sözüyle bitirdi.

Programin sonunda, Prof. Dr. Sehnaz Ceylan’a Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç tarafindan tesekkür belgesi, Düzce Üniversitesi Okul Öncesi Egitimi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Elçin Yazici Arici ile lisans ögrencilerinin hazirlamis oldugu Kuling ve el sanati hediyeleri takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile