100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu Başladı

Zeytinburnu Belediyesi, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “100. Yılında Balkan Savaşları Uluslararası Sempozyumu” başladı.

İki gün sürecek sempozyuma, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanı sıra Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Karadağ Devlet Bakanı Rafet Husoviç, Sırbistan Devlet Bakanı Sulejman Ugljanin ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Sempozyum süresince ABD’den Fransa’ya, İtalya’dan Hırvatistan’a 10 farklı ülkeden tarihçiler iki gün boyunca bildiri sunacak. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumda konuşan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, “Ülkemizin tarihinde önemli bir yer tutan ve etkileri hala devam etmekte olan Balkan Savaşlarının Türkiye’de akademik çevreler ve uluslararası tarihçiler tarafından incelenmesi Balkanlardaki barışın tesisi bakımından inanıyorum ki çok faydalı olacaktır.” dedi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise ‘Zeytinburnu ile Balkanlar arasındaki ilgi nasıl kurulur?’ diye bir soru sorulduğunda göç ile kurulmuş bir ilçe oldukları cevabının verilebileceğini söyledi.

Aydın, Zeytinburnu’nun başta Türkiye’nin 81 vilayeti olmak üzere, Balkanlar, Rumeli Coğrafyası, Kırım, Ortadoğu, Doğu Türkistan ve Afganistan gibi ülkelerin halkları tarafından oluşturulduğunu anlattı. Göçlerin temelinde de özellikle Balkan savaşlarının etkisinin ağırlıkta olduğunu anlatan Aydın, hâlâ bu etkinin belli ölçüde devam ettiğini belirtti.

Aydın, kendini şanslı bir belediye başkanı olarak gördüğünü anlatarak şöyle konuştu: “Çünkü bu ilçe farklı demografik bir yapıya sahip. Zeytinburnu insanının bize verdiği ilhamla belgesel filmler de yaptık.”Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ise Balkan Savaşları’nı şu şekilde tanımladı: “Kimilerine göre bu yüzyıl devlet olmayı, özgür olmayı ifade ederken kimilerine göre de yalnızlığı ve hüznü sembolize eder. Makedonya Türkleri olarak biz bu dönemi hüzünlü ve yüz yıllık bir yalnızlık olarak algılıyoruz.”

Balkan Savaşlarının sonucunun artık öç alma olarak görülmediğini vurgulayan Nezir, Balkanlarda; ‘1990’lı yıllarında söylenen Balkanlarda Türklerden öcümüzü aldık’, fikrinin yerini 2000’li yıllarda, ‘Balkanlarda Türklersiz barış yapılamaz’ görüşünün yer aldığını kaydetti.

IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren Halit Eren, Osmanlı’nın Balkanlarda beş yüz yıldan fazla süren hakimiyetinde, ‘Osmanlı barışı altında’ çok milletli çok dinli çok dilli bir barış ve huzur dönemi oluşturduğuna dikkat çekti. Eren, Osmanlıların Balkanlarda yayılış ve yerleşmesinin emperyal, baskıcı, sömürücü bir zihniyet ve metotla oldığının altını çizerek şunları söyledi: “Osmanlı, halkın yaşayışına ve dinine hiç müdahale etmemiştir. Asırlar boyu Balkanlar, Osmanlı devletinin kalkınma siyasetinde öncelik verdiği bölgelerden biri olmuştur.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile