Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan eser Edirne Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
İlk toplantısını 2 Kasım 1918 yılında yapan Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin, Edirne’nin etnik nüfusunun dağılımını gösteren ve tarihini özetleyen Edirne Planı kitabı, Vagus Nerve Araştırma Grubu tarafından Türkçe, Lehçe, İngilizce, Bulgarca, Fransızca, Arapça, Malayca, Rusça, Almanca, Çince ve Yunanca olarak kitapta bir araya getirildi.
Toplantıda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin emperyalistlerin işgaline karşı Türkiye’nin ilk kurtuluş kıvılcımlarını yakan bir örgüt olduğunu söyledi.
Toplumları ileriye taşıyan geleceğe yönelik yaptığı yatırımlar olduğunu belirten Gürkan, "Toplumları geleceğe taşıyan, geleceğe dönük projeleriniz, düşünceleriniz, hayalleriniz... Bunlar sizi geleceğe taşır. Ama bütün bunları yapabilmeniz için geleceği planlamanız gerekir. Toplumun isteklerini, taleplerini, beklentilerini, ihtiyaçlarını karşılayabilmeniz için sağlam bir altyapının olması gerekir." dedi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun büyük mücadeleler sonucunda gerçekleştiğini dile getiren Gürkan, şöyle devam etti:
"Mondros’tan 6 gün sonra emperyalist güçler Osmanlı'nın dört bir yanını işgal etmeye başladı. Bu sırada 4 tane kahraman Rumelili çıkar. Bunlardan ikisi bizim belediye başkanlarımız. Bir toplantı yaparlar. Bu toplantıda o dönemin Osmanlı coğrafyasındaki ilk direniş örgütünü kurmaya karar verirler. Bu örgüt Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’dir. Emperyalistlerin işgaline karşı Türkiye'nin ilk kurtuluş kıvılcımıdır, ilk yakılan meşaledir."
Vagus Nerve Araştırma Grubu’nda yer alan Kutanmış Bayraktar da kendilerine destek olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür etti.
100 Yıllık 'Edirne Planı' 11 Dilde Yayımlandı
Edirne Belediyesi ve Vagus Nerve Araştırma Grubu işbirliğinde, Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Edirne Planı 11 ayrı dilde yayımlandı.