Başbakan Tayyip Erdoğan, İslam medeniyetinin altın çağını yaşadığı 7 ile 17. yüzyıl arasındaki bin yıllık tarihi süreçte bilim ve teknolojik gelişmelerin aktarıldığı "1001 İcat Sergisi"ni açtı. Sultanahmet Meydanı'ndaki serginin açılışında konuşan Erdoğan, serginin İstanbul'da açılması için dostlarına ricada bulunduğunu belirti. Batı medeniyetinin o bin yılı yani İslam medeniyetinin o zirve dönemlerini uzun süre görmezden gelmeyi hattâ yok saymayı tercih ettiklerini belirten Erdoğan, "7'nci yüzyıl ile 17'nci yüzyıl arasındaki bin yılı yani İslam medeniyetinin o zirve dönemlerini uzun süre görmezden gelmeyi hatta yok saymayı tercih etmişlerdir. Eski Yunan'dan Avrupa Rönesansına atlayan bir bilim tarihi anlayışı yerleştirilmeye özellikle çalışılmıştır. İslam medeniyeti kendisinden önceki Asur, Babil, Çin, Yunan, Hindistan, Fars ve Roma medeniyetlerine büyük bir saygıyla sahip çıktığı halde, kendisi farklı bir tavırla karşılaşmıştır. Ancak zamanla medeniyet ve bilim tarihindeki bu büyük boşluk başta bizatihi Batılıların kendileri olmak üzere pek çok kesim tarafından sorgulanmaya başlanmıştır" diye konuştu.
"HAYRANLIK UYANDIRIYOR"
Konuşmasında İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un mezar taşına işlenmesini istediği 'Minnetle anılmak, ebediyet budur ama- Sessiz yaşadım kim beni nereden bilecektir' mısralarını içeren dörtlüğü de okuyan Erdoğan, "Sessiz yaşamış İslam medeniyetinin o büyük bilim insanlarını unutmamak ve unutturmamak hepimizin ortak sorumluluğu" ifadesini kullandı. Erdoğan, sergide yer alan bazı popüler örnekleri bulunan tıp, astronomi, matematik, geometri, kimya ve diğer bilim dallarında ortaya konulan çalışmalara atıfta bulunarak, "Cizreli bir bilgin olan ve İslam dünyasının Leonardo Da Vinci'si olarak adlandırılan El-Cezeri'nin robotlar, saatler, kan toplama kapları, su makineleri, şifreli kilitler, termos, otomatik çocuk oyuncakları gibi buluşlarının bugün bile hayranlık uyandıracak değerdedir" dedi. Bilim Teknoloji ve Uygarlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Salim Al Hassani de, "Batılı tarihçiler uygarlıkta karanlık dönem olarak adlandırdıkları bin yıl olduğunu söylüyorlar. Bu, İslam uygarlığının dönemidir. Londra da bu sergiyi gezen insanlar 'aman Allahım bunu Müslümanlar mı yaptı?' diyerek şok oldu" dedi.
BÜYÜK BULUŞLAR
Lagari, İbn Firnas, İbn Sînâ, El-Cezerî, Mimar Sinan, Hezarfen... Büyük buluşlara imza atmış olan bu İslam alimlerinin pek bilinmeyen eserleri, 1001 İcat sergisinde bir araya geldi. Sultanahmet Meydanı'nda açılan sergide bilim tarihine ışık tutacak birçok eserin yanı sıra teknolojinin yardımıyla geçmişe uzanan sanal tarihi yolculuklar da yapılabiliyor. Sergi, 5 Ekim 2010 tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
'1001 İcat' İstanbul'da
Başbakan Tayyip Erdoğan, İslam medeniyetinin altın çağını yaşadığı 7 ile 17. yüzyıl arasındaki bin yıllık tari...