1050 Konutlar'da Dönüsümün Ayak Sesleri

1050 Konutlar'da Dönüsümün Ayak Sesleri

1050 Konutlar kentsel dönüsümünde dügümü yeni imar plani degisikligi ile çözen Büyüksehir Belediyesi, bölgedeki riskli yapilarin ortadan kaldirilmasina da destek veriyor. Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’nce onayli riskli yapi tespitleri bulunan 5 katli binanin yikimi, Büyüksehir Belediyesi tarafindan gerçeklestirildi.

Hatirlanacagi üzere bölge, 2012 yilinda Bakanlar Kurulu karariyla Kentsel Dönüsüm ve Gelisim Alani ilan edilmis ve 2013 yilinda Büyüksehir tarafindan hazirlanan dönüsüm projesi bölge halki tarafindan kabul görmemisti. 2020 yilinda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin zemin+5 kat olarak tasarladigi ve ‘o zaman için’ hak sahiplerine 130 bin TL borçlanma ile kira yardimlarini içeren teklif de vatandaslar tarafindan kabul edilmemisti. Depremde yikilma tehlikesiyle karsi karsiya olan binalarda dönüsümün bir an önce saglanmasi için devreye giren Büyüksehir Belediyesi, tüm bloklarin kendi parselinde dönüsebilecegi, zemin+7 kat olacak sekilde plan degisikligine gitti. Verilen bu yeni imar hakki ile her mülk sahibi bir müteahhitle anlasma imkânina sahip olurken; yapilarin oturumlari, mimarisi, silueti ve cepheleri gibi her türlü detay düsünülerek planlama yapildi. Yesil alanlar, okullar, camiler, saglik tesisleri ve mevcut yollar ‘oldugu gibi’ korundu. Hazirlanan planlar öncelikte 1050 konutlardaki hak sahiplerine sunuldu. Anket çalismasi ile 229 bloktaki 2 bin 290 hanenin yüzde 90’ina ulasilirken, ankete katilanlarin yüzde 96’si da plan degisikligine olumlu görüs verdi. Bölge halki tarafindan merakla beklenen plan degisikligi, Büyüksehir Belediye Meclisi’nin geçtigimiz yil eylül ayi toplantisi ikinci oturumunda oy birligiyle kabul edilmisti.

Ilk bina yikildi

Böylelikle ‘vatandaslarin yatirimcilarla karsilikli uzlasarak’ yerinde dönüsümün gerçeklesmesine imkan saglayacak ortam saglanirken, bazi insaat firmalari bölgeye özel proje taslaklari olusturmaya basladi.

Alandaki mevcut sagliksiz yapilarin ortadan kaldirilmasi en temel zaruretlerden biri olurken, Büyüksehir Belediyesi bu konuda bölge sakinlerini yalniz birakmadi. Yikim faaliyetleri konusunda gerekli destegi saglayan Büyüksehir Belediyesi, Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’nce onayli riskli yapi tespitleri bulunan 200 metrekare taban alanli 5 katli binanin yikimini gerçeklestirdi. Yikimi yapilan binada hak sahipleri kira yardimi veya kredi destegi gibi imkanlardan da faydalanma imkani bulurken, binanin yikilmasi ile birlikte hem bölgedeki önemli bir risk ortadan kaldirildi hem de bir anlamda dönüsümün de starti verildi.

En büyük dönüsüm

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, uzun yillar konusulmasina ragmen bir türlü çözüm üretilemeyen 1050 Konutlar dönüsümü için titiz bir çalisma yaptiklarini ve hak sahiplerini mutlu edecek formül ürettiklerini söyledi.

Bugüne kadar yapilan çalismalarin hak sahiplerince kabul edilmedigini hatirlatan Baskan Aktas, “Kendimize özgü ve çok fazla kat artirmadan bir çalisma yaptik. Daire daire gezerek, hak sahiplerinin yüzde 90’ina ulastik ve bunun da yüzde 96’sindan onay aldik. Plan degisikligimiz meclisten oybirligiyle geçti. Bana göre, 420 dönümlük alanda belki de Türkiye’nin en büyük kentsel dönüsümlerinden bir tanesini yapacagiz. Insallah kisa süre içerisinde, Bursa’ya örnek olacak bir dönüsüm olacagina inaniyorum. Basindan sonuna kadar moderatörlük yapacagiz. Sadece plan degisikligi degil, bölgedeki mevcut riskli yapilarin ortadan kaldirilmasi konusunda da gerekli destegi veriyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile