11 Eylül Kurbanları Nato Ana Karargahında Anıldı

11 Eylül saldırılarının 10'uncu yıldönümünde, Brüksel'deki NATO ana karargahında tören düzenlendi.

Tören öncesi bir konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 10 yıl önce gerçekleştirilen saldırıda binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve bu olayın devamında Türkiye, İspanya ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede terör eylemlerinin sürdürülerek can kayıplarının çoğaldığını hatırlattı. NATO olarak beşinci maddenin gereğini uyguladıklarını ve bunun sonucu olarak Afganistan'da büyük operasyonlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Rasmussen, Ortadoğu'da yaşananlara da değindi.Rasmussen, "Bugün 11 Eylül saldırılarının mimarı tarihe gömüldü ancak maalesef onun korkunç çatışma ideolojisi henüz onunla beraber gömülmedi. Başkan Obama'nın da son günlerde söylediği gibi sonuçta 'biz ve onlar' diye bir şey yok. Sadece 'biz' varız. İnsanlığın özgürlük isteği gelip geçici değil, tam tersine devamlı ve tıpkı bahar ayı gibi geleceği kesinlikle bilinen bir istek" ifadelerini kullandı.

NATO'nun geçmişten beri özgürlük ve barış için çalıştığını ve özgürlük isteğinin engellenemeyeceğini söyleyen Rasmussen, "Bunu Müttefik askerler Normandiya'ya çıkarma yaparken gördük. Budapeşte'de 1956'da, Prag'da 1968'de ve Berlin'de 1989'da gördük. Şimdi de Tunus, Mısır ve Libya'da görüyoruz. Ortadoğu'daki gelişmeler, bizim bu kaçınılmaz değişime olan inancımızı arttırdı. Özgürlüğe olan istek bazen bastırılabilir ama hiçbir zaman yok edilemez. Arap baharı hepimiz için yeni bir mevsim demek" dedi.

11 Eylül saldırılarında ölenlerin yakınlarına da seslenen Rasmussen, "NATO sizin müttefikinizdir. Özgürlüğe giden yol ne kadar uzun ve zorlu olursa olsun, bu yolu omuz omuza yürüyeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından tüm bayraklar yarıya indirildi ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile