11'Incisi Düzenlenen 'Inci Kefali Göçü Kültür Ve Sanat Festivali' Yogun Ilgi Gördü

11'Incisi Düzenlenen 'Inci Kefali Göçü Kültür Ve Sanat Festivali' Yogun Ilgi Gördü

Van’in Ercis ilçesinde bu yil 11’incisi düzenlenen "Inci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" 7’den 70’e her kesimden büyük ilgi gördü.

Her yil 15 Nisan-15 Temmuz’da yumurtalarini birakmak için Van Gölü’nden tatli sulara göç eden inci kefalleri, önüne çikan engelleri asmak için büyük bir mücadele ortaya koyuyor. Baliklarin bu zorlu yolculugunun tanitilmasi amaciyla göçün en iyi izlendigi noktalardan biri olan Inci Kefali Tabiat Parki’nda bu yil Ercis Kaymakamligi Koordinesinde 31 Mayis-2 Haziran 2024 tarihleri arasinda bu yil Ercis Balik Bendinde 11. düzenlenen "Inci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" ile baliklarin göçünün tüm dünyaya tanitilmasi hedeflendi. 31 Mayis 2024 Cuma günü saat 14.00’da baslayan ve aksam gün içi birçok etkinligi yapildi festivalin ilk günü Selçuk Balci konseri ile son buldu. Festivalin ikinci günü yerel sanatçilarin yani sira aksam ise Ezginin Günlügü konser verdi. Festivalin son günü de dolu dolu geçerken yerel sanatçilar ve gösteriler sonrasi aksam Pirhani Konseri ile festival son buldu. Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’yi de etkisi altina alan pandemiden dolayi 2 yil ara verilen festival, bu yil baslamasiyla büyük 7’den 70’her her kesimden büyük ilgi gördü.

“Milyarlarca lira harcanarak yapilan tanitimi inci kefali, adeta tek kurus almadan tek basina gönüllü olarak yapiyor”

Doga Gözcüleri Dernegi Baskani Mustafa Akkus, “Van Gölü’nde yasayan Inci kefalleri endemik bir tür ve sadece Van Gölü havzasinda yasiyorlar. Inci kefali bölgede hem ekonomik olaraktan çok çok büyük bir deger hem de ekotizmin adeta temel dinamigini olusturuyor. Çünkü her yil yaz ayi geldigi zaman milyarlarca inci kefale akarsulara girerekten kendi boyunun 10 kati 20 kati yüksekligindeki kayalari ziplayarak akarsularin yukarisina dogru göç ediyor, adeta görsel bir sölen olusturuyor. Her yil belgesel çekimi için bölgeye gelen ekip sayisi artiyor, fotografçi sayisi artiyor. Bugün Türkiye’deki sehirlerin dünyadaki sehirlerin en büyük çabalarindan birisi de Eko turizmden kendi payina düsen geliri arttirmak. Bu noktada tanitim için milyarlarca lira para harcaniyor. Fakat inci kefali milyarlarca lira harcanarak yapilan tanitimi adeta tek kurus almadan tek basina gönüllü olaraktan yapiyor, gönüllü olaraktan sagliyor. Inci kefalinin tanitimindaki en önemli noktalardan biri her yil Ercis’te düzenlenen "Inci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali". Geçtigimiz yillarda maalesef degisik sebeplerden dolayi festival kesintiye ugradi ve yapilmadi. Fakat bu yil Ercis’te, "Inci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" gerçeklestirildi.

Festivalin önemi su tanitimin yaygin etkisini inanilmaz arttiriyor. Binlerce insan bir alana toplaniyor ve bölge ile ilgili öncelikli olaraktan pozitif bir algi olusturmasini sagliyor. Canli yayinda televizyonlar var binlerce insan cep telefonuyla çekim yapip sosyal medya hesaplarindan paylasiyor ve adeta bir birlik havasi estiriyor bölgede. Bu noktada kesintiye ugrayan festi baslatan Ercis Kaymakamimiz Murat Karaloglu’na çok çok tesekkür ediyoruz. Ümit ödüyoruz ki önümüzdeki yil bu festival tekrardan kesintiye ugramadan büyük bir coskuyla kutlanmaya devam eder” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile