11. Uluslararasi Hititoloji Kongresi Çorum'da Basladi

Kongre Baskani Prof. Dr. Aygül Süel: 'Anadolu'nun 6 asirlik dönemine damga vuran ve çaginin en büyük devleti olan Hitit devletinin yarattigi uygarlik, özellikle idari, hukuk, din anlayisi gibi hususlarda son derece ileri seviyede olmasi nedeniyle hayranlik duyulmasi gereken bir uygarliktir'

Hitit Üniversitesinin ev sahipliginde düzenlenen 11. Uluslararasi Hititoloji Kongresi, 16 ülkeden akademisyenlerin katilimiyla çevrim içi basladi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle ilk kez çevrim içi düzenlenen kongrede, 92 akademisyen ve arastirmacinin bildiri sunmasi bekleniyor.

Çorum Vali Yardimcisi Hakan Kubali, kongrenin açilis töreninde, sempozyumun, Hitit uygarligini dünya tarihine bildiren önemli bir organizasyon oldugunu söyledi.

Atatürk'ün 1935 yilinda Çorum'un Alacahöyük köyünde kazi yapilmasi ve müze kurulmasi emrini verdigini hatirlatan Kubali, "Büyük Önder Atatürk'ün, adaletin mülkün temeli oldugu yönündeki düsünceleri ve 'yurtta baris, dünyada baris' söyleminden anladigimiz barisçil özellikleri, Hitit uygarliginin bir yansimasi, bize biraktigi mirasin bir ifadesi olsa gerek. Hititliler Anadolu'da dünyanin en eski uygarliklarindan birini kurdular, dünyadaki kentçilige örnek olan çok degerli kentler kurdular. Tarimda, kadin haklarinda üstün olan Hititler hukukun, barisin, uygarligin, kentçiligin, üretim ekonomisinin merkezidir. Böyle bir mirasin bulundugu kentteyiz." dedi.

Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin da, Hititlerin Anadolu'da kurulan ilk devlet, baskentinin de Çorum'un Bogazkale ilçesindeki Hattusa olduguna isaret etti.

Hititlerin ticari merkezlerinden Çorum'un Ortaköy ilçesindeki Sapinova Ören Yeri'nde yürütülen arkeolojik kazilara maddi destek sagladiklarini anlatan Asgin, ayrica kente gelen üniversite ögrencilerinin de Alacahöyük, Sapinova, Hattusa gibi antik kentleri görmeleri için turlar düzenlediklerini kaydetti.

Asgin, Uluslararasi Hititoloji Kongresi'nin kentin en prestijli etkinliklerinden olduguna dikkati çekerek, kongrenin Kovid-19 salginina ragmen devam etmesini anlamli buldugunu sözlerine ekledi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de Çorum'un, medeniyetlerin besigi oldugunu vurguladi.

Üniversitenin, adini ve logosunu Hitit medeniyetinden aldigina dikkati çeken Öztürk, üniversite olarak basta Hititler olmak üzere çok sayida medeniyetin mirasina ev sahipligi yapan Çorum'un degerlerini dünyaya tanitmak için çalismalar yürüttüklerini kaydetti.

Uluslararasi Hititoloji Kongresi'nin 31 yildir sürdügünü hatirlatan Öztürk, söyle devam etti:

"Kongrede bu kez daha genis akademisyen katilimi söz konusu. Bugünden itibaren cuma aksamina kadar gün boyu çok yönlü, uluslararasi 92 arastirmacinin, akademisyenin katilacagi çok önemli bir kongreye sahitlik edecegiz. Kongrede 92 akademisyen ve uzman bildiri sunacak. Hititoloji Kongresi ile birlikte bir ilk, Hitit Üniversitesine nasip oldu. Uluslararasi olup da dili Türkçe olan nadir kongrelerden biri."

11. Uluslararasi Hititoloji Kongresi Baskani Prof. Dr. Aygül Süel ise kongrenin Hitit uygarliginin ve Anadolu medeniyetlerinin bilimsel olarak tartisilmasi amaciyla ilk kez 1990 yilinda yapildigini belirterek, "Her 3 yilda bir yapilan kongrelere Çorum 6 yilda bir ev sahipligi yapmaktadir. Hitit devletinin iki baskenti ve önemli merkezlerinin Çorum'da bulunmasi, bu kente böyle bir hak ve ayni zamanda ödev vermektedir." ifadelerini kullandi.

Hititoloji Kongresi ile Anadolu dilleri ve kültürleri arastirmalarina katki sunmayi hedeflediklerini anlatan Süel, sunlari kaydetti:

"Kongrede tartisilan Hitit dili, tarihi ve arkeolojisi konulari Anadolu tarihini, Hitit kültürü ve tarihine yeni boyutlar kazandirmaktadir. Dünyanin degisik ülkelerinden gelen bilim insanlari, insanligin bu önemli mirasinin daha iyi anlasilmasi için katkida bulunmaktadir. Kongrede 5 gün boyunca 16 ülkeden 50 bildiri sunulacak. Anadolu'nun 6 asirlik dönemine damga vuran ve çaginin en büyük devleti olan Hitit devletinin yarattigi uygarlik özellikle idari, hukuk, din anlayisi gibi hususlarda son derece ileri seviyede olmasi nedeniyle hayranlik duyulmasi gereken bir uygarliktir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile