11. Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi

Lojistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Büyüközkan, "2000'li yıllarla beraber ivme kazanan ve çeşitlenen ticari faaliyetlere paralel, lojistik Türkiye için çok daha kritik öneme sahip olan bir sektör olmuştur" dedi.


Büyüközkan, Melikşah Üniversitesi ve LODER tarafından Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 11. Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kongrenin amacının lojistik ve tedarik zinciri yönetimi konularında mesleki ve bilimsel gelişmelere katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Ayrıca, lojistik ve tedarik zinciri konularında çalışan akademisyen ve profesyonelleri bir araya getirerek görüş alışverişinde bulunmalarını sağlamak istediklerini belirten Büyüközkan, şunları kaydetti:

"2000'li yıllarla beraber ivme kazanan ve çeşitlenen ticari faaliyetlere paralel, lojistik Türkiye için çok daha kritik öneme sahip olan bir sektör olmuştur. Gittikçe artan, daha acımasız hale gelen global rekabette, sürdürülebilir büyümeyi firmalar ancak pazar paylarının artması, maliyetlerin düşürülmesi, yeni ürünleri geliştirmeleri sayesinde gerçekleştirebilir. Tedarik zinciri yönetimi ise bizlere bu hedeflere ulaşabilmemiz için yol gösteren bir yöntem şeklidir. Çok geniş bir yelpazede yer alan lojistik ve tedarik zinciri konularının dünyadaki hızlı gelişime ayak uyduracak şekilde değerlendirilmesi, katılımcılar için gelecekteki trendlerin takibi için fırsatların sunulması ve aynı zamanda lojistik ve tedarik zinciri alanında ülkemizin sorunlarına yönelik araştırma ve uygulama sonuçlarının paylaşımı da önemli."

- Lojistiğin önemi artıyor

Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak, lojistiğin, küresel pazarların daralması, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, müşteri memnuniyetine verilen önemin her geçen gün artması gibi sebeplerden dolayı iş dünyasının en çok değer verdiği alanlardan birisi haline geldiğini belirterek, dünyada üretilen her bir dolarlık katma değerin yaklaşık 25 sentinin lojistik faaliyetlere gittiğini söyledi.

Bu açıdan bakıldığında lojistik sektörünün, işletmeler için potansiyel tasarrruf alanları barındıran önemli bir gider kalemi olarak görüldüğünü belirten Boydak, "Lojistik aslında ülkelerin sürdürülebilir büyümeleri için de önemli bir alan haline gelmiştir. Ülkeler sahip oldukları yatırım potansiyelini artırmak ve doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmek, istihdam olanaklarını artırmak ve bizzat ticaret merkezi haline gelmek için lojistik konularına çok ağırlık veriyor ve lojistik ağlarını geliştirmek için de çok büyük yatırımlar yapıyor" şeklinde konuştu.

Günümüzde birçok markanın yenilikçi yüzüyle ortaya çıktığına dikkati çeken Boydak, ancak yenilikçi olmanın, sürekli yeni modellerle tüketiciyi memnun etmeye çalışmanın tek başına yeterli olmadığını, burada en önemli konunun üretilen ürünlerin nihai müşteriye erişilebilirliği olduğunu vurguladı.

Yeni ürün, yenilikçilik, yeni model, inovasyonun çok önemli olduğunu ama bunların hitap edilen tüketiciye ulaştırılmasının daha büyük önem taşıdığını ifade eden Boydak, "Müşteriye ulaşamayan yeni ve kaliteli bir ürünün hiçbir değeri ve önemi yoktur. Ayrıca yeni ürünün veya hizmetin müşteriye ulaşması ne kadar kısaysa toplam paydaş verimliliği de o kadar yüksek olur. Bu süre ne kadar uzun ise o zaman toplam paydaş verimliliği o kadar düşük olur ve şirketler bu durumda rekabet avantajlarını büyük oranda yitirebilirler. İşte bu yüzden lojistik ve tedarik zinciri yönetimi çok önemli ve nihai hedeflere ulaşmada çok önemli bir araç" diye konuştu.

- Lojistik sorununu çözdükten sonra büyüdük

Kayseri'de 58 yıldır mobilya üretimi yaptıklarını ve lojistik sorununu çözdükten sonra ciddi manada büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Boydak, şöyle devam etti:

"1989 yılına kadar hep doğuya mal satardık. Kayseri'den Kırşehir'in ötesine ürünümüz gitmezdi. Ne zamanki biz lojistik sorunumuzu çözdük, ürünlerimizi erişilebilir, ulaşılabilir hale getirdik o zaman biz geometrik büyümeye başladık. 1957'den 1990 yılına kadar aradan geçen yaklaşık 40 yıllık sürede aldığımız mesafeyi 4-5 yılda aldık. 1990 yılına kadar Kırşehir'den öteye ürün satamayan şirketken bugün dünyanın 100 ülkesine Kayseri'den mobilya ihraç ediyoruz. Bu ihracatın ana temelinde lojistik sorununu çözmüş olmamız yatıyor. Tabi bunun yanında kalite, güvenirlik, tasarım inovasyon da önemli ama lojistiği çözmeden bunların hiçbiri anlam ifade etmiyor."

İki gün sürecek olan kongrenin açılışına Kayseri Valisi Orhan Düzgün ve Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Mat da katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile