112 Acil Çağrı Merkezi 11 İlde Daha Uygulanacak
İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen 112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi kapsamında 2012 yılında 11 ilde daha tek numara 112 altında toplanacak.
Türkiye`de farklı acil çağrı durumları için (yangın, sağlık, güvenlik-asayiş) halihazırda farklı hizmet numaraları kullanılıyor. Acil durum çağrısı yapma ihtiyacı halindeki vatandaşlar, birden çok numarayı bilmek durumunda kalıyor. Bu durum olaylara müdahaleyi geciktiriyor, zaman ve kaynak israfına yol açıyor. Birden fazla olan acil çağrı numaralarının Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tek numara 112 altında toplanması için `112 Acil Yardım Çağrı Merkezleri Projesi` yürütülüyor. Proje kapsamında Antalya ve Isparta illerin sürdürülen pilot uygulaması tamamlandı. Bu iki ilde 112 için ayrı binalar hazırlandı, sayısal telsiz altyapısı, donanım ve yazılım tamamlanarak faaliyete geçirildi. Acil Çağrı Merkezlerine sağlık, itfaiye, emniyet, jandarma personel görevlendirildi ve tek numaradan 112 acil çağrılar alınıyor. İlgisine göre bu birimler, tek başına veya birlikte olaylara müdahale ediyor. 2012 yılında Mersin, Konya, Burdur, Afyonkarahisar, Karaman, Aksaray, Niğde, Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir ve Denizli illerinde uygulamanın yaygınlaştırılması planlanıyor.
Projenin, yazılım ve donanıma ilişkin ihalesi 25.12.2007 tarihinde yapıldı ve en uygun teklifi veren ASELSAN Anonim Şirketi`nde kaldı. Acil yardım çağrısı amacıyla herhangi bir vatandaş tarafından 112 acil çağrı merkezi arandığında, sabit hatlardan gelen çağrılarda eş zamanlı olarak arayan kişinin isim, adres ve konum bilgisi yazılım üzerinden Türk Telekom A.Ş. tarafından çağrı ile birlikte 112 acil çağrı merkezine iletiliyor. Mobil hatlar üzerinden yapılan çağrılarda ise çağrının yapıldığı yerle ilgili olarak, şu anki teknolojiyle baz istasyonlarının kesişim noktaları alınarak yaklaşık bir yer belirlemesi yapılabiliyor. 112 çağrısını alan görevli personel (santralist) olaya ilişkin genel bilgileri aldıktan sonra bu bilgileri yazılım üzerinden aynı salon içinde bulunan ilgili birimlerin uzman personeline çağrıyla birlikte aktaracak. 112 acil çağrı merkezlerinde kullanılacak yazılım coğrafi bilgi sistemi ile entegre bir yazılım olduğu için bu sistem sayesinde vatandaştan isim ya da adres sormaya gerek kalmayacağı için zamandan tasarruf sağlanacak. Araçlarda bulunan GPS`ler ve sayısal telsiz altyapısı sayesinde 112 acil çağrı merkezi görevlileri alanda bulunan tüm araçların durumlarını ve yerlerini görebilecek ve ilgili birimin uzman personelleri (polis-jandarma-itfaiye-ambulans) olayın mahiyetine göre aralarında koordinasyon yaparak olay yerine en yakın personel, ekip ya da aracı olay mahalline sevk edebilecekler. Gönderilen ekiplerin olaya müdahalede yetersiz kalması durumunda takviye ekiplerin konumunu da sistem üzerinden takip edebilecek. Hastane Otomasyon Sistemi kullanılarak en yakın hastanelerle irtibat sağlanarak oradaki personel de konu hakkında bilgilendirilerek yaralıların buralara sevki sağlanacak. Bu sayede saniyelerin önemli olduğu acil durumlarda olaylara hızlı, etkin ve koordinasyon içerisinde müdahale edilebilecek.