Tekirdağ'da, 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarında çalışan gönüllü 20 personel, acil vakalarda işitme engelli hasta veya hasta yakınıyla doğru iletişim kurabilmek amacıyla Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen kursta işaret dili öğreniyor.
İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Mustafa Dönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, il genelinde ambulanslarda 24 saat görev yapan acil sağlık hizmetleri personelinin, işitme engelli vatandaşlarla daha sağlıklı iletişim kurabilmeleri, daha etkin ve verimli sağlık hizmeti verebilmeleri amacıyla 'işaret dili eğitimi' almaları gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünden talepte bulunduklarını anlatan Dönmez, 'Bu düşüncemizi eyleme dönüştürmek amacıyla Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Suat Aydın ile görüştük. Kendileri sosyal faydası son derece yüksek olan bu talebimizi olumlu karşıladı ve şu an 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarımızda aktif olarak çalışan 20 personelimizin işaret dili eğitimi bugün başladı.' dedi.
Tekirdağ il sınırları içerisindeki tüm ilçelerde her nöbette tüm istasyonlarda işaret dili bilen bir personel olmasını hedeflediklerini aktaran Dönmez, '112 istasyonlarımızda çalışan acil tıp teknisyeni, paramedik ve hekimlerimize işaret dili eğitimi aldırarak, doğru bilgi, doğru teşhis, hastaya doğru tedavi, doğru yaklaşım uygulama anlamında ilk adımı atmış bulunuyoruz.' şeklinde konuştu.
Dönmez, ilk grubun eğitiminin tamamlanmasından sonra eğitimlerin süreceğini söyledi.
İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Zafer Soykırlı da, işaret dili bilmenin tüm kurumlar için ihtiyaç olduğunu ve bu ihtiyacın karşılanmasının bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı.
Kendisinin de işaret dili kursunda eğitim alacağını belirten Soykırlı, şunları söyledi:
'İşitme engelli bir kişi herhangi bir nedenle herhangi bir kuruma gittiğinde derdini anlayacak ya da sorgulayacak personelin bulunmaması büyük bir problem oluyor. Hele ki acil sağlık hizmeti gibi dakikaların önemli olduğu 112 acil sağlık hizmetlerimiz bünyesinde işaret dili bilen personelimizin olması işitme/konuşma engelli vatandaşlarımıza vereceğimiz hizmet açısından son derece önemli bir hal alıyor.'
Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde düzenlenen eğitim programının açılışına, Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Öztürk Çetin ve Tekirdağ Halk Eğitim Merkezi Müdürü Suat Aydın ile 112 personeli katıldı.
112 Personeline İşaret Dili Eğitimi
Tekirdağ'da, 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarında çalışan gönüllü 20 personel, acil vakalarda işitme engelli hasta veya hasta yakınıyla iletişim kurabilmek amacıyla işaret dili eğitimi alıyor Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Dönmez: '112 istasyonlarımızda çalışan acil tıp teknisyeni, paramedik ve hekimlerimize işaret dili eğitimi aldırarak doğru bilgi, doğru teşhis, hastaya doğru tedavi, doğru yaklaşım uygulama anlamında ilk adımı atmış bulunuyoruz'