1-7 Aralik Acil Saglik Hizmetleri Haftasi dolayisiyla Kocaeli Saglik Çalisanlari Dernegi ile Büyüksehir Belediyesi "Acil Durum ve Ilk Yardim Konferansi" düzenledi.
Konferans, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Sivil Toplum Merkezi salonunda gerçeklestirildi.
Oturumda Acil Saglik Hizmetleri Baskani Uzm. Dr. Murat Soyuduru, "Acil Durum ve Acil Saglik Hizmetlerinin Yaklasimlari", Kocaeli Üniversitesi Tip Fakültesi Acil Tip Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Özgür Dogan, "Acil Vakalarin Ayristirilmasi ve Hastane Süreçleri", Kocaeli Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Irem Yilmaz ise "Kalp Krizi ve Müdahaleleri" baslikli sunumlarini gerçeklestirdi.
Vali Yardimcisi Ali Ada ve SAGLIKÇA Dernegi Baskani Adem Yaman ise ilk yardimin önemine iliskin konusma yapti. Daha sonra sunuma geçildi.
"Kent merkezinde 10 dakika içinde vakaya ulasmayi hedefliyoruz"
Kocaeli’de 54 istasyon ve 797 personelle aktif hizmet yürüttüklerini kaydeden Uzm. Dr. Murat Soyuduru, "Acil çagri merkezindeki saglik çalisanlarimiz ilgili istasyonlara görevlendirmelerini yapiyor. Sistem içinde hedefimiz var. Komuta kontrol merkezine ilk çagri düstügünde 120 saniye içerisinde o vaka ile ilgili bilgilerle ve istasyonun görevlendirmesinin gerçeklesmis olmasi gerekiyor. Görevlendirilen istasyonun 90 saniye içinde harekete geçip vakaya dogru yönlenmesini hedefliyoruz. Kent merkezinde 10 dakika içinde, kirsal kesimde de maksimum 30 dakika içinde vakaya ulasmayi hedefliyoruz" diye konustu.
"2 milyon 578 bin kilometre yol yapmisiz"
Acil Saglik Hizmetleri Baskani Soyuduru, sözlerini söyle sürdürdü:
"Siz 112’yi aradiginizda sistem otomatik olarak telefon eden kisinin koordinatlarini bizimle paylasiyor. En yakin istasyonu vakaya yönlendiriyoruz. Komuta kontrol merkezi, hastanin sorun yasamamasi adina gelistirilmis sistemdir. 2022 yilinda 303 bin çagri karsilamisiz ve bunlarin maalesef yüzde 50’si kadari gerçekten vaka. 2023 yilinda da kasim ayina kadar 271 bin kadar çagri var ve yine yüzde 50,6’si vaka olarak gerçeklesmis. Yanlis ihbarlar konusunda vatandaslarin dikkat etmesi gerekiyor. 112 ambulanslari olarak 2022 yilinda 2 milyon 636 bin kilometre yol yapmisiz. 2023 yili kasim ayina kadar ise 2 milyon 578 bin kilometre yol yapmisiz"
"Ciddi çalismalarimiz var"
Uzm. Dr. Murat Soyuduru, hizmet kalitesini artirmak için gayret gösterdiklerine dikkat çekerek, "Acil saglik hizmetleri yönünden Türkiye’de yönetici takip ekranini kullanan baska sehir yok. Son 6 aylik süreçte arkadaslarla birlikte sistemi gelistirdik. Bahsettigim 54 istasyonun nasil çalistigiyla alakali takiplerimizi sistem üzerinden yapiyoruz. Bakanligin Acil Saglik Otomasyon Sistemi (ASOS) üzerinden bilgileri çekerek istasyonlarin nasil çalistigini degerlendiriyoruz. ‘Vakalara belirttigimiz sürede yetismis mi, görev yerine istenilen sürede dönmüs mü?’ Bunlari kontrol edebiliyoruz. Çalisan personellerin de bireysel olarak performanslarini inceliyoruz. Bunu acil saglik hizmetlerinin kalitesini artirmak için yapiyoruz. Kocaeli’de 112’nin çalisma sisteminde kaliteyi artirma yönünde çalismalar yapiyoruz. Acil saglik hizmetleri deyince afetlerde gönüllü saglik çalisanlarindan olusan UMKE ekipleri de akla geliyor. UMKE olarak biz en hizli reaksiyon veren kurumlardan biriyiz. Kocaeli UMKE açisindan, afetlere müdahale açisindan ciddi sekilde de ülke çapinda da önde olan illerdendir. Yaptigimiz sadece ambulans hizmeti degil, gerek afet, gerek ilkyardim egitimleri ve bunlarin koordinasyon noktasinda da ciddi çalismalarimiz var" ifadelerini kullandi.
"Bu devasa bir rakam"
"Acil Vakalarin Ayristirilmasi ve Hastane Süreçleri" sunumunda bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Nurettin Özgür Dogan, Saglik Bakanligi verilerine göre, 2022 yilinda hastanelere basvuru sayisinin 854 milyon oldugunu söyledi.
Dogan, "85 milyon nüfusumuzun oldugunu düsünürsek herkes yaklasik 10 kez hastaneye basvurmus diye düsünebilirsiniz. Bunun 250 milyon kadarini acil saglik hizmetleri karsiliyor. Bu devasa bir rakam. Afet ülkesiyiz ve islerimizin büyük çogunlugu acil servis üzerinden dönüyor. Acil saglik hizmetlerinin tek bir ayagi yok. Hastane öncesi var, hastanede acil servis kismi var ve hastaneden sonrasi var. Acil serviste kaynaklarinizi çok iyi yönetmeniz gerekiyor. Bu kaynak yönetimine triyaj diyoruz" seklinde konustu.
"Yesil alani acil tip uzmanlari olarak çok sevmeyiz"
Acile gelen hastalarin siniflandirildigini kaydeden Prof. Dr. Nurettin Özgür Dogan, "Triyaj, hastalarin öncelik durumuna göre kirmizi, sari ve yesil alan olarak siniflandirilmasidir. Kirmizi alanda hayati tehlikesi olan, müdahale edilmezse hayatini kaybedecek veya kalici sakatlikla sonuçlanabilecek durumlari kast ediyoruz. Sari alan, vakanin belki ölümle veya sakatlikla sonuçlanmayacak ama organ fonksiyon bozuklugu ile sonuçlanabilecek durumlardir. Yesil alani acil tip uzmanlari olarak çok sevmeyiz çünkü hastalari ayristirmamiz gerekir. Durumu kötü olan ancak kendisinin bunun farkinda olmayan hastayi digerinden ayristirmamiz gerekir. Yesil alan dedigimiz sey kabaca acil servise gelmemesi gereken fakat gelmesi durumunda önemli hastalikli olani normal hastaliktan ayiklanmasi gereken grubu temsil ediyor" dedi.
"Kalp ve damar hastaliklari en sik ölüm sebebi"
Programda son olarak Doç. Dr. Irem Yilmaz, "Kalp Krizi ve Müdahaleleri" baslikli sunumunu gerçeklestirdi. Kalp ve damar hastaliklarinin dünyada en yaygin ölüm sebebi oldugunu dile getiren Yilmaz, "Hipertansiyon, seker, sigara kullanimi öyküsü olan kisiler, 50 yasin üstündekiler, yüksek kolesterolü olanlar, ailesinde veya kendisinde kalp krizi öyküsü olanlarin kalp krizi geçirme orani daha yüksek. Kalp krizi geçirmemek için düzeltebilecegimiz ve düzeltemeyecegimiz seyler var. Düzeltemeyecegimiz genetigimiz. Bazi genler kalp krizine, damar tikanikligina yatkin. Bunlari degistiremiyoruz ama düzenleyebiliriz. Bu gene sahibiz diye bunun kalp krizi geçirecegiz diye bir sey yok. Kalp krizi ve damar tikanikligi yasamamak için asla sigara içmemeliyiz, içiyorsak da birakmaliyiz. Sigarayi biraktigimiz anda kalp ve bacak damarlarimiz, felç geçirme riskinden kurtulmus olacagiz" diye konustu.
Halk oyunu ve müzik dinletisinin ardindan sunum yapanlara plaket takdim edildi.
112'Ye Yapilan Ihbarlarin Yarisi Asilsiz Çikti
Kocaeli 112 Acil Çagri Merkezi’ne bu yilin kasim ayina kadar yapilan 271 bin çagrinin, yüzde 50,6’sinin gerçek vaka oldugu ortaya çikti. Yanlis ihbarlar konusunda vatandaslarin daha dikkatli olmasi gerektigini söyleyen Acil Saglik Hizmetleri Baskani Uzm. Dr. Murat Soyuduru, "112 ambulanslari olarak 2022 yilinda 2 milyon 636 bin kilometre yol yapmisiz. 2023 yili kasim ayina kadar ise 2 milyon 578 bin kilometre yol yapmisiz" dedi.