113 Yıllık Buharlı Lokomotif Kbü’de Yerini Aldı

113 Yıllık Buharlı Lokomotif Kbü’de Yerini Aldı

1900’lü yıllarda yapılan ve Türkiye’de 39 yıl hizmet verdikten sonra 1987 yılında çürümeye bırakılan ABD yapımı buharlı lokomotif, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Demir Çelik Kampüsü’ne yerleştirildi.


TCDD Malzeme Dairesi Başkanlığı ile Karabük Üniversitesi arasında imzalanan protokolle 101,9 tonluk lokomotif ve 32,66 tonluk tender (kömür kazanı) ile devredilen bir asırlık buharlı lokomotif, Karabük Üniversitesi’nde Demir Çelik Enstitüsü ile Ay Yıldızlı Stadyumun arasında oluşturulan alana yerleştirildi.

TCDD Karabük Gar Deposu’nda bulunan ve restore edilip eğitim amaçlı kullanılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nden devir alınan 56378 loko nolu Amerika Birleşik Devletleri’nde Wulcaniron Works Wikes-Barre fabrikasında 1900’lü yıllarda üretilen ve Türkiye’de 1948 yılında hizmete başlayarak 39 yıl hizmet verdikten sonra 1987’de hizmet dışı kalan buharlı lokomotif 26 yıl sonra yeniden restore edilerek eğitim amaçlı olarak öğrencilerin hizmetine sunulacak.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, bünyelerinde Türkiye’nin ilk Demir Çelik Enstitüsü ve Raylı Sistemler Mühendisliği bulunduğunu belirterek, “Ülkemizin hizmetinde bulunan Buharlı Lokomotifleri üniversitemizde sergilemek istiyoruz. Bu amaçla DDY’ye ait olan Karabük Garında 1987 yılından buyana çürümeye terk edilmiş olan ve 39 yıl hizmet görmüş Buharlı Lokomotifi üniversitemize yerleştirdik. Burada tarihimize sahip çıkmayı amaçlıyoruz. KBÜ’nün uygulamadan gelen gücünü burada sergilemek istiyoruz. Kendi öğrencilerimizle bu lokomotifi restore ederek ve öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Bu tren aynı zaman teknolojinin temelidir. Biz Karabük Üniversiteliler tarihe tanıklık etmiş lokomotifin hatırlanacak bir anı olarak kalmasını değil, geçmişle gelecek arasında bir köprü vazifesi görmesini amaçlamaktayız. Geçmişe olan saygının gereği de bu lokomotifi ihya edip öğrencilerimize hizmete sunmaktır. Planlamasını daha önceden yaptığımız için arkadaşlarımız hemen restore işlemlerine başladılar. Restore işlemi tamamlandığında tarihimiz üniversitemizde yeniden hayat bulacak” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile