117 Yildir Devam Eden Gelenek Açiklamasi Gelin Gibi Süslenen Hayvanlari Ile Göçe Basladilar

117 Yildir Devam Eden Gelenek Açiklamasi Gelin Gibi Süslenen Hayvanlari Ile Göçe Basladilar

Sakarya’nin Hendek ilçesinde asirlik yayla göçü basladi. 117’ncisi yapilan göçte adeta gelin gibi süslenen hayvanlarin kemençe, davul ve zurnalar esliginde bin 725 rakimli Dikmen Yaylasi yolculugu renkli görüntülere sahne oldu.

Hendek Dikmen Mahallesi sakinleri 117 yildir devam ettirilen göç gelenegi için hazirliklarini tamamladi. Senlik havasinda baslayan yayla göçünde sahipleri tarafindan süslenilen küçük ve büyükbas hayvanlar bin 725 metre yükseklikteki Dikmen Yaylasi’na çikartildi. Davul, zurna ve kemençe esliginde devam eden yolculuk renkli görüntülere sahne oldu. Kadinlar ise yöresel kiyafetleri ile yolculuga katildi.

Bununla birlikte mahalle sakinleri asirlik geleneklerini devam ettirdi. Hayvanlari gelin gibi süslediklerini belirten Muhammet Köse, “Hayvanlari dün gece süsledik ve yaylaya çikacagiz. Yaylada yaklasik 6 ay kadar kalacagiz” derken Halil Köse, “Aksamdan hayvanlarin boyamasini yaptik sabah ise püsküllerini taktik. Bugün hayvanlarin bayrami yaylaya çikacaklar. Kar yagana kadar takriben de Kasim ayinin 15’ine kadar duracagiz” dedi.



“Hayvanlari gece süsleriz, püskülleri takip boyariz”

Yöresel kiyafetler giyip hayvanlarla beraber yaylaya çiktiklarini belirten Merve Köse, “Her sene okullarin kapanmasinin ardindan hayvanlari gece süsleriz, püskülleri takip boyariz. Hazirliklari aksamdan tamamlariz. Bu sene bayrama denk geldi ve okullarin kapanmasindan 2-3 gün sonra yapmaya basladik” derken Ibrahim Ark, “Bugün yaylaya göçtük ve insallah burada 4-5 ay kalacagiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile