Mekanik saat ustası Ahmet Acun (48) saat kulesi çanının üzerinde bulunan 8 adet insan figürünün fotoğraflarının çekildiğini ve boyutlarının alınarak, araştırılmak üzere İtalya ve İsviçre’ye gönderildiğini belirtti.
Çorum Meydanı`ndaki 117 yıllık saat kulesinin bakım ve onarım çalışmaları için kente gelen mekanik saat ustası Acun, onarım esnasında çanda bulunan insan motifleri ve işlemeleri fark ettiğini ve anlamlarının olup olmadığının araştırılması için bir fotoğraf çektirip İtalya Kilise Çanları Latin Katolik Kiliseler Birliği`ne gönderdi. Çan ustalarının insan figürlerinin ve çan üzerine işlenmiş motiflerin anlamları olduğunu söylemesi üzerine farklı açılardan fotoğraflarını çektirerek ve boyutlarını alarak İtalya’nın yanı sıra İsviçre’de bulunan Saat Enstitüsü`ne gönderdiğini belirtti. Acun, ``Çorum Saat Kulesi, Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yapımına karar veriliyor. O dönemde İstanbul`da bulunan 3 Macar taş ustası seçiliyor ve kulenin yapımına başlanıyor. Hasan Paşa kulenin saatini de Milli Saraylar baş saatçisi Mustafa Şemil Pak`a yaptırıyor ve yine saatin içerisine de günümüzde yeni yeni ortaya çıkan anlamlar yükleniyor. Önemli olan diğer konu da kulenin içinde bulunan basamaklar. Mimar Sinan`dan esinlenerek yapılmıştır.`` dedi.
Hasan Paşa`nın o dönemde çan ustası olan Zilciyan adındaki bir ustayı çağırdığını ve memleketi olan Çorum için bir çan yapmasını istediğini belirten Acun, şunları söyledi: ``Zilciyan Paşa, `Bana 3 ay süre verin` der Hasan Paşa, `Sana 6 ay zaman, bu zaman içerisinde bu çanı yap, ama dünyada bu çanın bir benzeri daha olursa kellen gitmiştir` der. Bunun üzerine Zilciyan 6 ay içerisinde 308 kiloluk çanı yapar ve 27 metre yükseklikteki kuleye takılır. Bu çanın üzerinde bulunan insan figürleri ve motiflerin Zilciyan tarafından mı yoksa Hasan Paşa tarafından mı bir anlam yüklendiği araştırılıyor.``
Çorum Saat Kulesi`nden yükselen çan sesinin kiliselerdekine benzetilmesinin çok yanlış olduğuna da vurgu yapan Acun, kilise çanları ile bu çanın anlamlarının ve yapılma amaçlarının çok farklı olduğunu belirtti. Çanın bir başka özelliğinin ise sesinin çok uzaklara ulaştığına değinen Acun, çanın daha çok yakın bir zamana kadar 45 kilometre uzaklıktan duyulabildiğini belirtti.
Araştırmalar devam ederken insan figürlerinin yanı sıra motiflerlerin de çok anlam taşıdığının tespit edilmesi üzerine çanın bakım ve onarımını yapan Ahmet Acun da araştırmalara katılmak üzere İtalya`ya gitti.
117 Yıllık Saat Kulesi Çanının Sırrı Çözülecek
Abdülhamit döneminde Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan Çorum Saat Kulesi`nin çanında bulunan insan figürleri ve çana işlenmiş motiflerin sırrı çözülecek.