12 Eylül Davası

12 Eylül Davası

12 Eylül davasına bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya müdahil olmak isteyen Erdal Eren'in ailesinin talebi kabul edildi.

12 Eylül 1980'den önce öldürülen gazeteci Abdi İpekçi, savcı Doğan Öz, akademisyen Cavit Orhan Tütengil'in ailelerinin müdahillik talepleri ise reddedildi. Öte yandan, 12 Eylül davası kapsamında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın ailelerinin mal varlığının araştırılmasına karar verildi.

Ayrıca dava 29 Haziran'a ertelendi. 12 Eylül Darbesi döneminde idam edilen Erdal Eren, Veysel Güney, Serdar Soyergin, Necati Vardar, Ramazan Yukarıgöz ve Mustafa Özenç müdahillik taleplerinin kabul edildiğini belirten Mehmet Horuş, Devrimci 78'liler Federasyonu adına bu kişilerin aileleri üzerinden başvuru yaptıklarını vurguladı.

"Daha adil ve daha yerinde bir yargılamaya doğru gidiyoruz" diyen Horuş, "Bizim için geç bir karar oldu ama bugün dava biraz daha temeline oturdu" diye konuştu.

Müdahil avukatı Fikret Babaoğlu, mahkemenin aldığı ara kararlarda Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın duruşma salonuna getirilmesi konusundaki taleplerine ilişkin bir değerlendirme bulunmadığını belirtti.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ile yakınlarının mal varlıklarının araştırılması kararının yerinde olduğunu söyleyen Babaoğlu, olumlu gördükleri başka bir kararın ise, Erdal Eren başta olmak üzere idam edilen birçok devrimcinin müdahillik taleplerinin kabul edilmesi olduğunu kaydetti.

Öte yandan, 12 Eylül Darbesi döneminde cezaevindeyken hayatını kaybeden Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (Töb-Der) üyesi Abdullah Gülbudak'ın kızı Senem Gülbudak'ın da tarihi 12 Eylül Davası'na müdahillik talebi kabul edildi.

Senem Gülbudak, babasının sayısı 200 binlerle ifade edilen Töb-Der'in genel merkez yöneticisi olduğunu anlatarak, "Babamı 12 Eylül döneminde kaybettik. Mamak Cezaevi'nden Ulucanlar'a nakledildikten sonra hayatını kaybetti. Bundan sonraki süreçte davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile