12 Eylül'de Hapis Yatan Halis Emek’in Oğlu: Babam Hiç Ümitsizliğe Kapılmadı

12 Eylül'de Hapis Yatan Halis Emek’in Oğlu: Babam Hiç Ümitsizliğe Kapılmadı

Erzurumlu Halis Emek Hoca’nın oğlu Muhammed Emek, sürekli siyasi baskılara maruz kalan, hapis yatan babasının ümitsizliğe hiç kapılmadığını söyledi.

  Emek , babasının `Bizim tek suçumuz bu memlekette Müslüman olmak ve Allah’ın emrettiği iyiliği savunup , kötülükle mücadele adına insanlara faydalı olmaya çalışmamızdır` dediğini aktardı .


Erzurum`un manevi dinamiklerinden Hacı Muhammed Halis Emek Hoca , Yakutiye Kaymakamlığı İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen programda anıldı . Halis Emek’in oğlu Muhammed Emek , babasının böyle bir program vesilesiyle anılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti . Babasının birçok siyasi baskıya maruz kaldığını hatırlatan Emek , onun hiçbir zaman ideallerinden vazgeçmediğini , korkuya kapıldıkları zamanda kendilerine telkinlerde bulunduğunu söyledi .

Programa katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise din adamlarına yapılan baskıların benzerliğine dikkat çekti . Akdağ , ailesi ve yakınlarından dinlediği acı hikayeleri dillendirdi .


Babasının hayatı hakkında ilginç bilgiler veren Muhammed Emek , onun düşüncelerini katılımcılarla paylaştı . Emek , babasının hayatını insanlara vakfettiğini belirterek , “Elbette ki bunun karşısında bir bedel ödemesi gerekirdi ki , 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra 8 ay hapse mahkum edildi . 12 Mart 1971 muhtırasından sonraki sorgulanması , 12 Eylül 1980 darbesinden sonra iki evladıyla birlikte hapse mahkum edilmesi , 28 Şubat sürecinde hakkında açılan birçok dava açılmasına rağmen dimdik ayakta kaldı . Asla durumundan şikayetçi olmadı . ” ifadelerini kullandı .

Hacı Muhammed Halis Emek Hoca’nın duygu ve düşüncelerini katılımcılarla paylaşan oğlu , `Biz bu memlekette yetim hakkı yemedik . Biz bu memlekette devlete silah çekmedik . Biz bu memleketin vatandaşı olduk ve memleketimizin insanına en ufak bir kusur etmedik . Bizim tek suçumuz bu memlekette Müslüman olmak ve Allah’ın emretmiş olduğu emr-i bi`l ma`rûf ve nehy-i anil münkeri insanlara anlatmamızdır . Bunun için sonu ölümde olsa biz bu yola baş koyduk . Sakın üzülmeyin` şeklinde tavsiyelerde bulunduğunu hatırlattı .

Ömer Nasuhi Bilmen Eğitim Merkezi Eğitmenlerinden Doktor Zeki Koçak ise Hacı Halis Hoca`nın ilmi kişiliği hakkında bilgiler sundu . 20 yıla yakın eğitim aldığı şahsiyet hakkında düşüncelerini dile getiren Koçak , hocasının aldığı hiçbir kitabı okumadan rafına koymadığını belirtti . Halis Hoca’nın günde 5 saat Kur`an okuduğunu anlatan Koçak , onun hayatının 4’te 3’ünü okumaya verdiğini sözlerine ekledi .

Halis Hoca`dan ders almış olan Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Sadi Çöğenli ise medrese eğitiminin önemini anlatarak , bu eğitim sisteminin devam etmesi gerektiğini savundu .



AKDAĞ : HOCAEFENDİ AHIR SEKİSİNDE DERS VERMİŞ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ , Halis Emek Hoca`nın başına gelenlerin birçok insanın başına geldiğini dile getirdi . Validesinden dinlediklerini programa katılanlarla paylaşan Akdağ , şu ifadeleri kullandı : “Hocaefendi ahır sekisinde ( taş ya da topraktan set ) ders veriyor . Annemiz de evin önünde nöbet tutuyor ve ahırda çıngırak gibi bir şey var , ona ip bağlanmış ve eğer jandarma gelirse hemen o ip çekilerek bilgi verilirmiş . Bunun üzerine gerekli tedbirler alınırmış . ”

Veli Velioğlu ve Mehmet Kırkıncı Hoca`dan dinlediklerini de aktaran Akdağ , şunları söyledi : “Rahmetli dedemiz İspir’in Çakmaklı köyünde , köyümüzde ezanı aslından Arapça okudu diye , bir jandarma onbaşısı mereğe ( samanlık ) hapsediliyor hocaefendi . Üç gün hoca merekte kalıyor . Kapıya da zırza takmışlar . Kilit falan yok . Ama kimse o kapıyı açıp da hocayı dışarı çıkaramıyor . O gün o jandarma onbaşı , hem kolluk kuvveti , hem savcı ve hem de hâkimlik görevi yapıyor . Üç gün sonra dedem bir yolunu buluyor da babaannemin hocasını bir şekilde o merekten çıkartıyor . ” Akdağ , bu acı hikayelerin kendilerine çok uzak olmadığını , salonda bulunan herkesin bu tür konularla muhatap olduğunu sözlerine ekledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile