Garanti Bankası'nın ev sahipliğini yaptığı Global Banking Alliance For Women tarafından, kadınların iş hayatına katılımını desteklemek amacıyla düzenlenen "12. Global Banking Alliance For Women" zirvesinde Karadere, Türkiye ekonomisinin dünyadaki mevcut zorlu ekonomik konjonktüre rağmen, son yıllarda gösterdiği performans ve istikrarlı büyüme ivmesiyle dikkatleri üzerine çektiğini belirtti.
Karadere, küresel ekonomiye entegrasyonu sağlayan yapısal reformların Türkiye ekonomisinin kırılganlığını azaltırken, özel sektöre daha da ağırlık verilmesi, finans alanında verimlilik ve direncin artırılması gibi stratejik adımların da Türkiye'yi, gelişmekte olan ülkeler arasında farklı bir konuma taşıdığını ifade etti.
Garanti Bankası'nın bugün,18 bini aşkın yetkin çalışanı, 974 şubesi, teknolojik altyapısı, insan odaklı ve yenilikçi hizmet anlayışı, toplumsal sorumluluk bilinci ve güçlü finansal yapısıyla, 12 milyon müşterisine hizmet verdiğini belirten Karadere, bu noktada kadın girişimcileri her anlamda destekleyen, ekonomiye katılımlarını artırmayı hedefleyen çalışmaların, kadınların iş dünyasındaki konumuyla yakından ilgilenen banka için ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.
Karadere, ekonominin nabzını yakından tutan, tüm dünyayı yakından izleyen bir şirket olarak, kadın girişimciliğinin ve üretime katılan kadın sayısının artmasıyla, sosyal ve ekonomik gelişimin ivme kazanacağına, toplumların daha hızlı gelişeceğine gönülden inandıklarını vurguladı.
Bugün Türkiye'de kadının işgücüne katılım oranı yüzde 29,6 seviyesinde olduğunu dile getiren Karadere, 2006 yılında yüzde 21 olan bu oranın artış eğiliminde olmasını ise son derece önemli olduğunu bildirdi.
Karadere, girişimcilik ekseninden bakıldığında 18-65 yaş arasında girişimciliğe başlama oranının, erkeklerde kadınlara göre 2,5 kat daha fazla olduğunu belirtti.
Benzer büyüklükteki ekonomilerde yüzde 20'lerin üzerinde olan kadının şirketleşme oranının ise Türkiye'de henüz yüzde 6,5 olduğunu ifade eden Karadere şöyle devam etti:
"Çeşitli kaynaklara göre, ülkemizdeki kadınlara ait işletmelerin sayısı, istihdam sağlayan kadın girişimciler dikkate alındığında 90 bin civarında. Ülkemizdeki toplumsal yapı nedeniyle, eğitim ve iş hayatı gibi pek çok alanda kadınlara erkeklerden daha az fırsat sunulsa da, kadınlarımızın önümüzdeki dönemde, ekonomide daha etkin rol alacağına inanıyoruz. Garanti, Türkiye'deki girişimci kadınları daha iyi anlamaya çalışan ve ayrı bir segmentte değerlendiren ilk özel banka olarak 2006 yılında çalışmalara başladı.
Bu yola çıkarken vizyonumuz, kadın girişimcilerin tercih ettiği ilk banka olmaktı.
O günden bu yana iş dünyasındaki kadınları daha yakından tanıyor, sorunlarını, karşılaştıkları zorlukları gözlemliyoruz. Onların ihtiyaç ve beklentilerini anlamak için pek çok araştırma yapıyoruz. En önemlisi sahada yanlarında olarak seslerine kulak veriyoruz. Araştırmalar ve geri bildirimlerle çıktığımız bu yol, kendi sürdürülebilir modelimizi geliştirmemizi sağladı. Bu modeli finansman, eğitim ve cesaretlendirme ekseninde oluşturduk."
-"İş sahibi kadınlara ve hâkim ortağı kadın olan firmalara sağladığımız toplam finansman 1.8 milyar liraya ulaştı"-
Daha fazla kadın girişimciye ulaşmak için 2006 yılında Kadın Girişimci Destek Paketini hayata geçirdiklerini hatırlatan Karadere, KOBİ Bankacılığı modeli altında oluşturdukları Garanti Kadın Girişimci Programı'nın her segmentten kadın girişimcinin finansal ihtiyaçlarına hitap eden bir marka haline geldiğini söyledi.
Bu kapsamda iş sahibi kadınlara ve hakim ortağı kadın olan firmalara sağladıkları toplam finansman tutarının 1 milyar 800 milyon liraya ulaştığını aktaran Karadere, şunları kaydetti:
"Eğitim alanında ise 2008 yılında, Kadın Girişimci Buluşmaları'nı düzenlemeye başladık. KAGİDER ile yaptığımız bu işbirliği, banka ve sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışarak yarattığı değerlerin güzel bir örneği oldu. Kadın girişimcilerin cesaretlendirilme ihtiyacından yola çıkarak düzenlediğimiz Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması ile rol modeli olmaları için fırsat sağladık.
Dünya çapındaki finans kuruluşları ve bankalar tarafından örnek alınan iş modelimiz, üst yönetimin desteği ve sahadaki çalışanlarımızın inancıyla oluşan ortak vizyonun sonucu... Tüm bu çalışmalarımızla, ekonomik kalkınma için kadının öneminin zamanında farkına vararak, örnek ve öncü olmaktan mutluluk duyuyoruz. Garanti Bankası olarak, kadın girişimciliği alanındaki mevcut çalışmalarımıza yenilerini eklemek üzere şevkle çalışmaya devam ediyoruz, edeceğiz."
12. Global Banking Alliance For Women Zirvesi
İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Garanti Kadın Girişimci Programı her segmentten kadın girişimcinin finansal ihtiyaçlarına hitap eden bir marka haline geldi. Bu kapsamda iş sahibi kadınlara ve hakim ortağı kadın olan firmalara sağladığımız toplam finansman 1,8 milyar liraya ulaştı" dedi.