Ömer Küçük, marka tescilinde, alınan patent sayısında, faydalı model sayısında ve Endüstriyel tasarım konusunda Düzce’nin Sakarya ile karşılaştırıldığında oldukça yetersiz durumda kaldığını savunarak“ Bu konularda sektörel bazda çalışmalar yapılarak teşvik edilmeli gerekirse konu ile ilgili olarak işin uzmanlarından profesyonel destekler alınarak bu konudaki dar boğaz aşılmalıdır” dedi.
Küçük, Kocaeli, Sakarya, Düzce gibi iller dikkate alındığında Türk Patent Enstitüsü 2009 yılı verilerine göre, Türkiye genelinde yapılan 2 bin 588 patent başvurusunun 136 tanesinin bu bölgede gerçekleştiğini belirterek “Ülkede tescillenen 456 markanın ise yalnızca 14 tanesi bölgede üretilen markalardır. Bölgeden yapılan patent ve faydalı model başvuruları; ana metal ve fabrikasyon metal ürünleri imalatı, elektrikli ve optik donanım imalatı, makine ve teçhizat imalatı sektörlerinde yoğunlaşmaktadır” diye konuştu.
Düzce’nin 6. Çerçeve Programı kapsamında bir projeye katılamadığını ifade eden Küçük “Düzce’nin Çerçeve Programındaki performanslarına bakıldığında Kocaeli ve Sakarya illerindeki kuruluşların ortak olduğu konsorsiyumlar tarafından yapılmış olduğu, bu sayıyla bölgenin Türkiye’deki 6. çerçeve projelerinden yüzde 2,83 pay aldığı görülmektedir. Ancak, Düzce’miz 6. Çerçeve Programı kapsamında bir projeye katılamamıştır” dedi.
Ömer Küçük, 7. Çerçeve Programı kapsamında 2007–2009 dönemde aldığı fon miktarları ve yer aldıkları konsorsiyumlarının projelerinde Düzce’nin bu programlardan hiç yararlanmadığına, Kocaeli’nin ise 16 adet projeden hibe desteği aldığına dikkat çekti.
Ar-Ge projelerinin desteklendiği Çerçeve Programları’na bölge üniversitelerinden başvuru ve ortaklık sayısının yeterli olmadığını belirten Küçük, “6. Çerçeve Programı kapsamında Kocaeli Üniversitesi 11 proje ve Sakarya Üniversitesi 2 proje ile 7. Çerçeve Programının ilk 3 yıllık dönemindeki proje ortaklıklarında ise Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 2 proje ile fayda sağlamıştır. Böylece bölgedeki 3 üniversite Türkiye genelindeki 169 proje ortaklığı içinde yüzde 1,18’lik pay almış olmakla beraber; Düzce Üniversitemizin programda yer almadığı görülmektedir. Dolayısıyla üniversitelerin projelerden yararlanma kapasitelerinin arttırılması önem taşımaktadır” şeklinde yorum yaptı.
Düzce’nin Ar-Ge destek programlarından neredeyse hiç yararlanmadığını ifade ederek, Bu konuda gerekli çalışmaların yapılarak sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini belirtti.
Dış Ticaret konusunda ise Düzce’nin Kocaeli ve Sakarya ile karşılaştırıldığında firma sayısı olarak oldukça yetersiz durumda olduğunu kaydeden Küçük“ Buna bağlı olarak ihracat rakamları ve kişi başına ihracat rakamı da son derece yetersiz durumdadır. Bu nedenle mevcut firmalardan ihracat yapanlar desteklenmeli ihracat yapmak isteyen firmalar için ise gereklik teknik ve lojistik destek sağlanarak ihracat yapan firma sayısı arttırılmalıdır” dedi.
İthalat yapan firma sayısı ithalat tutarı ve kişi başına ithalat miktarlarının da yetersiz durumda olduğunu ifade eden Küçük, genel olarak Tarım, Sanayi ve Madencilik sektörlerindeki ihracat rakamlarına bakıldığında Düzce’nin hemen bitişiğinde olan Sakarya ve Bolu’dan oldukça geride görüldüğünü dile getirdi.
12 Haziran Genel Seçimlerine Doğru
MHP Düzce Milletvekili Adayı Ömer Küçük, Düzce’de kurulan Teknopark’ın ve Teknoloji Geliştirme merkezi’nin yapılanması ile ilgili çalışmalara hız verilmesi gerektiğini söyledi.