12 Mart Dünya Glokom Günü

12 Mart Dünya Glokom Günü

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Göz Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Pelin Özyol, 40 yas üstü kisilerde glokomun (göz tansiyonu) erken tani ve tedavinin olmadigi durumda kalici görme kaybina yol açabilecegini kaydetti.

12 Mart Dünya Glokom Günü nedeniyle açiklama yapan Prof. Dr. Özyol, glokomu; göz içi basincinin artmasindan kaynakli ortaya çikan ve göz sinirinde beliren yipranma olarak tanimladi.

Glokomun göz içindeki sivinin yeterince disari atilamadigi durumlarda ortaya çiktigini belirten Prof. Dr. Özyol, su bilgileri verdi: “Göz içi sivisi gerektigi kadar disariya atilamadiginda göz içindeki basinç artarak, görmemizi saglayan sinir hücrelerini tahribata ugratir. Bu durumda göz siniri hücreleri zarara ugrayarak, göz çevresinden merkezine dogru görme kaybi yasanmaya baslar. Basinçta belirgin artis olmadan da yapisal nedenlerle göz içi basincina hassas olan gözlerde ayni olayin gerçeklesmesi mümkündür. Hücrelerin tümü öldügü zaman kalici total (bütünsel) görme kaybi olusur.”

Glokomun görülme yaslari

Glokomun 40 yas üzeri gizli ilerleyen bir hastalik oldugunu ifade eden Prof. Dr. Özyol, “Özellikle genetik yatkinlik nedeniyle ailesinde glokom hastaligi öyküsü olanlar, yüksek dereceli miyop hastalar, diyabeti olan hastalar ve gözüne darbe alan hastalar glokom açisindan risk tasir” ifadelerini kullandi.

Tedavi seçenekleri

Ilaç, lazer ya da cerrahi olarak hastaliga müdahale edilebilecegini hatirlatan Prof. Dr. Özyol, tedavi konusunda su bilgileri paylasti: “Gizli ve sinsi ilerleyen glokomun erken teshis ve tedavisi için özellikle 40 yas üstü kisiler rutin göz muayenesi yaptirmalidir. Glokomun olusumu gözün yapisi, birtakim göz hastaliklari ya da göze alinan darbelere bagli olabilir. Erken teshis konduktan sonra tedaviyle görme kaybini engellemek mümkündür.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile