12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulu

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulu

Karadeniz Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü nedeniyle yaptığı açıklamada, İstiklal marşının ülkenin verdiği istiklal mücadelesini anlatan tarihi bir vesika olduğunu ifade etti

Karadeniz Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü nedeniyle yaptığı açıklamada, İstiklal marşının ülkenin verdiği istiklal mücadelesini anlatan tarihi bir vesika olduğunu ifade etti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, İstiklal Marşı'nın kabulü ile ilgili yaptığı açıklamada İstiklal Marşı'nın, tarihini ve önemini anlattı. Mehmet Akif'in Milli Marş için Milli Eğitim bakanlığı tarafından başlatılan yarışmaya para ödülünün kaldırılması üzerine katıldığını anlatan Akpınar, '" Bugün İstiklal Marşımızın TBMM 'de kabulünün 89. yıl dönümüdür. İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde, saldırgan düşmana karşı Anadolu'da tutuşan bağımsızlık heyecanını koruyacak, vatan sevgisini ve inancını canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi ile doğmuştur. 1921 yılında, Şanlı Bayrağımızın ve Kahraman Türk Milleti'nin simgesi olacak milli bir marş yazılması için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir yarışma açılmış ve kazanana para ödülü verileceği açıklanmıştır. Ülkenin her tarafından pek çok şair, duygu ve heyecanlarını anlatan mısralarla bu yarışmaya katıldığı halde, Mehmet Akif'in katılmadığı görüldü. Nedeni sorulduğunda ise 'Milli marş para ile yazılmaz' cevabını verdi. Arkadaşlarının ısrarları üzerine ve kazanırsa ödül verilmemesi şartı ile yarışmaya katıldı ve hepimizin yüreğinde yer eden İstiklal Marşı'nı yazdı.Türk Milleti'nin zaferini, yüceliğini ve bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla anlatan İstiklal Marşı, yarışmaya katılan 724 şiir arasından seçilerek zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Büyük Millet Meclisi'nde okundu. Bütün milletvekillerince büyük bir coşku ve heyecan içerisinde, iki defa ayakta dinlenen İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edildi. Daha sonra ünlü bestecilerimizden Osman Zeki Üngör tarafından bestelendi" dedi.
Mehmet Akif'in, İstiklal Marşı'nı Türk Milleti'nin eseri olarak kabul ettiği için eserlerini derlediği Safahat'a koymadığını vurgulayan Akpınar, İstiklal Marşı'nın önemini ise şöyle anlattı: "Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı Kahraman Ordumuz'a hediye etmiştir. Milli Marşımız tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak İstiklal mücadelesini kazandığını anlatan bir tarihi vesika olması hasebiyle ayrı bir değer taşımaktadır. Milletimizi meydana getiren bütün fertler olarak, bize armağan edilen bu eşsiz mısralardaki; kardeşlik, birlik ve beraberlik ruhunu, bu duygu birliğini ilelebet muhafaza etmeliyiz. Bu milletin evlatlarına İstiklal ve İstikbal mücadelesini başararak, milletler camiasında hak ettiği yere ulaşmada, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetleri aşma hedefi etrafında birleşerek, İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulünün 89. yıldönümünü kutluyor, milli şairimiz, büyük fikir adamı Mehmet Akif Ersoy ve bütün şehitlerimizi rahmetle, şükranla anıyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile