12 Mayıs Hemşireler Günü

12 Mayıs Hemşireler Günü

Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Bilal İnanlı, hayatı kutsal bir emanet sayarak eşsiz bir fedakarlıkla insana hizmet eden sağlık ailesinin en değerli varlıklarının hemşireler olduğuna dikkat çekerek, “Hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının fedakarlıkları karşılıksız bırakılmamalıdır” dedi.

Hemşireler Günü dolayısıyla sağlık kuruluşlarını ziyaret eden hemşirelerin günü kutlayan ve onlara hediyeler takdim eden Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Bilal İnanlı yaptığı açıklamada, “Sağlık çalışanları ve özellikle sayıları yetersiz olan hemşirelerimiz reformların yükünü bugüne kadar çok büyük fedakarlıklarla omuzlarında taşıdı. Bu fedakarlık artık karşılıksız bırakılmamalıdır. Çalışma ortamlarında onlarca mesleki riski göze alarak çalışan, hemşirelerimizi, sağlık çalışanlarımızı, ruhen, bedenen ve sosyal açıdan güçlendirecek adımlar atılmalıdır” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YIPRANMA PAYI VERİLMELİDİR”

Bilal İnanlı, hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten İnanlı, “12 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti varken, istihdam 1 kat bile artmış değil. Hemşire istihdamı konusunda Avrupa Bölgesi ülkeleri arasında en sondayız. 400 bin hemşireye ihtiyacımız var ancak hemşire sayımız 150 binlerdedir. Bu sebeple istihdam politikaları gözden geçirilmelidir. Ayrıca bütün sağlık çalışanlarının ortak sorunlarından birisi de yıpranma payıdır. Büyük çoğunluğu kadın olan sağlık çalışanları 7 gün 24 saat çalışmasına karşın yıpranma payı alamamaktadır. Bütün sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“PERFORMANS SİSTEMİ HAKSIZLIĞI KÖRÜKLÜYOR”

Sağlık çalışanlarının performans sisteminden memnun olmadığını da kaydeden İnanlı, “Mevcut performans sistemi hem uygulamada hem de sonuç itibarı ile çalışanlar arasında haksızlığa yol açmaktadır. Çalışanları memnun edecek, çalışma barışını sağlayacak, hizmet kalitesi ve verimliliği artıracak bir uygulama, çalışanların da görüşleri alınarak yeniden hayata geçirilmelidir” şeklinde konuştu.

“EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSITILMALIDIR”

Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmamasının sağlık çalışanlarının yaşadığı bir başka mağduriyet olduğunu vurgulayan İnanlı, “Emekli olunca maaşları düşen sağlık çalışanları, görevde iken yaşadıkları ek ödeme ve döner sermaye mağduriyetine ek olarak emekli maaşı ve emeklilik tazminatında da kayıplar yaşamakta, hak ettiğini alamamaktadır. Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, bu sorunların çözümüne katkı sunacak, bir mağduriyetin giderilmesini sağlayacaktır” dedi.

“KREŞ SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR”

İnanlı, kreş sorunu hakkında ise şu ifadelere yer verdi: “Çalışanlarının büyük bir kısmını kadınların oluşturduğu sağlık alanında yaşanan en büyük sorunlardan birisi de kreş sorunudur. Mevcut kurum ve kuruluşların bazılarında halen kreş bulunmaması büyük sorunlara yol açmaktadır. Sağlık-Sen olarak konuyu gündeme getirdik ve bunun da sözünü almıştık. Bakanlık ilk olarak, mevcut kurumlardan kreşi olmayan yerlerde kreş açılması, yeni yapılacak tesislerde de mutlaka kreşe yer verilmesi konusunda bir yazı yayınladı. Bunun yanı sıra, 24 saat esasına göre hizmet veren kurumlarda kreş hizmetinin de 24 saat verilmesi gerekmektedir. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

“ŞİDDET DURDURULMALIDIR”

Bu kadar yoğun ve zor şartlar altında fedakarca sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin anlaşılabilir hiçbir yanı bulunmadığına da dikkat çeken İnanlı, şöyle konuştu: ”Bu, toplumsal bir ayıbımızdır. Şiddetin önlenmesi, toplumsal bir sorumluluktur. Bu konuda farkındalık oluşturulmalı, toplumun bilinçlenmesi sağlanarak şiddetin önüne geçilmelidir. Ayrıca, Sağlık-Sen olarak bu alanda yasal düzenlemelerin de önünü açtık. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için çıkartılan yasaya öncülük ettik. Şimdi de şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını sağlayacak yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçmesi için mücadele ediyoruz. Devletimiz, sağlık çalışanlarının şiddet görmesi konusunda gerekli yasal düzenlemelerin yanı sıra fiziki önlemleri almalı, şiddete maruz kalan çalışanlara her türlü desteği de vermelidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile