Haberexen Yayın Grubu’nun 5. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında North Point Otel’de gerçekleştirilen ‘Ortak Paydamız Samsun Buluşmaları’nın 12.’ sinin konuğu Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) oldu. Toplantıda ASKON Samsun Şube Başkanı İrfan Şenocak, Şube Sekreteri Yunus Bodur, Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Öz, Nuri Semiz, Mehmet İnel, Recep Ocak, Yaşar Arar, Turgay Ak, Av. Hasan Tahsin Şengül, Av. Hakan Karaduman Haberexen Yayın Grubu Başkanı Mustafa Çakır’ın konuğu oldu.
Samsun’un geleceğinin nasıl şekilleneceğinin planını bugünden yapmak gerektiğini ifade eden Şenocak, “Samsun’da hali hazırda ne var? Sanayi, fabrikalar, iki tane liman, yarım yamalak bir tersane var. İki tane ovası var. Bir fikir ve beyin fırtınası ile Samsun’dan ne çıkar? Sorusunu planlamak lazım.Samsun’un geleceği hangi alanlarda gelişeceği bugünden planlanmalı.” dedi.
ASKON Samsun Şube Başkanı İrfan Şenocak, Samsun’un sektörel master planlardan ziyade şehrin bütününü ele alan güncellenmiş şehir planına ihtiyacı olduğunu ifaoe ederek, "Samsunda lojistik gibi sektörlerde bazı master planlar hazırlanmıştı. Aslında bu planlar yerine güncellenmiş ve kentin bütününü ele alan bir şehir planına Samsun’un ihtiyacı var. Çünkü, Tekkeköy sapağına baktığımızda TSO Kongre Merkezi oraya inşa ediliyor. 7 bin 500 kişilik kapalı spor salonu oraya inşa ediliyor. Samsun stadıda oraya planlanıyor. Bunların üçünü de aynı anda bir program olduğunu düşünelim. Bu insanlar oraya kaç saatte gider, kaç saatte gelirler. Samsun’un şu an bir bakanı var ve bazı yatırımları alıyor. Ama bu projeleri nereye inşa etmemiz lazım. Belediyenin elinde nerede arsa var ise ‘Hadi bunu oraya yapalım’ 10 sene sonra ise ‘Bunu buraya yaptık ama şehri perişan etti. Bunu yıkalımda filan yere taşıyalım.’ denecek şekilde işler yapılmamalı” şeklinde konuştu.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Tahsin Şengül, Samsun’un bölgesinin en büyük şehri olduğunu ileri sürerek, " Samsun, Samsun’dan başlamıyor. Karadeniz Bölgesi için Hopa'dan başlıyor. Samsun, Türkiye’nin Karadeniz’e ve karşı kıyıda yer alan Karadeniz ülkelerine açılan kapısı. Ancak, başkanımızın da ifade ettiği gibi Tekkeköy sapağına baktığımızda kongre merkezi, 7 bin 500 kişilik kapalı spor salonu ve Samsun stadı yapılıyor. Bu projelere hacim olarak bakıldığı zaman ayrı ayrı etraflarında ciddi kümelenme merkezleri oluşturacak yapılardır. Biz ise bunların üçünü bir araya yapıyoruz. Üçte bir fayda sağlıyoruz yani. Bunları şehrin farklı noktalarında oluşturarak şehrin içerisindeki rant alanlarını azaltabilirsiniz. Belediye şehrin içerisine bir proje yapacağı zaman en baştan kamulaştırma maliyetlerini gördüğünde vazgeçiyor. Samsun merkezinde rant o denli değerli. Ancak bu rant alanlarını dağıtmadan şehrin merkezinde yapmak istediklerimizi yapamayız” dedi.
Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Öz, Samsun’un kendi potansiyelinin farkında olmadığını kaydederek Türkiye’yi besleyebilecek iki ovanın kullanılamadığını ve tarım konusunda Samsun’un yapması gereken atılımı bir türlü yapamadığını ifade etti.
Öz; “Türkiye’yi besleyecek iki ovaya sahibiz. Ancak, ovalarımız ovalıktan çıktı yarı ormana döndü. Ovalarımızda ciddi bir reform gerekiyor. Şimdi yapılan toprak birleştirmeleri de yeterli olmasa da en azından bundan sonrası için bir şeydir. Ayrıca tarıma dayalı sanayi bu şehirde gelişmemiş. Bu potansiyelin farkına varılması anlamında önemli bir eksiklik" şeklinde konuştu.
ASKON Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet İnel, kendisinin Kavaklı olduğunu söyleyerek 2008 yılı yerel seçimlerinde memleket milliyetçiliğinin siyasete alet edildiğini bundan da rahatsızlık duyduğunu ifade etti.
‘Samsunluluk ruhu’ üzerine konuşan İnel, “Ben birçok Kavaklının ikamet ettiği Anadolu Mahallesi’nde oturuyorum. Kendimde Kavaklıyım. Ancak 2008 yerel seçimlerinde meydana gelen Trabzonlu ve Kavaklı tartışmaları beni çok rahatsız etti. Bu çok yanlış bir kavram. Buna olan tepkimi de dile getirdim. Bunu özellikle ön plana çıkartan kişiler bir yere gelemeyip, başarılı olamayıp memleket milliyetçiliğini ayyuka çıkartarak prim yapmaya çalışan kişilerdi. Türkiye’nin neresinden olursa olsun eğer kişi bu şehirde yaşıyor, burada kazanıp burada harcıyor ise bana göre Samsunludur. Samsunluluk ruhunu siyasi ve kişisel menfaat ve çıkar rantına dönüştürmemek lazım” dedi.
12.ortak Paydamız Samsun Buluşması
Ortak Paydamız Samsun Buluşması'nda konuşan ASKON Samsun Şube Başkanı İrfan Şenocak, Samsun’un sektörel master planlardan ziyade şehrin bütününü ele alan güncellenmiş şehir planına ihtiyacı olduğunu söyledi.