120 Sene Önceki Fotoğraf İzmir'de Canlanacak

120 Sene Önceki Fotoğraf İzmir'de Canlanacak

270 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı tarihi aksını yeniden ayağa kaldırabilmek için çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘İzmirTarih’ adını verdiği projede üniversitelerden de tam destek aldı.

Rektörlerle bir araya gelen Başkan Kocaoğlu, “1895 yılında çekilen İzmir fotoğrafına dönmek istiyoruz. Eylül ayından itibaren çalışmalarımıza hız vereceğiz” diye konuştu.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentlilerin tarihle ilişkisini güçlendirmek amacıyla başlatılan ‘İzmirTarih’ projesi kapsamında, üniversite rektörleri ve temsilcileriyle bir araya geldi. Hazırlanan stratejik plan doğrultusunda daha önce İzmir iş dünyasının önde gelen isimleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler ve şehir plancılarından oluşan kanaat önderleriyle buluşan Kocaoğlu, İzmirTarih Projesi’ni bu kez Tarihi Asansör’de Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oğuz Esen, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Seyfullah Çevik, Şifa Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Erdoğan, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Dekan Yardımcısı Yard.Doç.Dr. Koray Velibeyoğlu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Salih Yılmaz, İzmir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Özlem Atalan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanları Prof.Dr. İlhan Tekeli ve Bülent Tanık, Mimar Tevfik Tozkoparan, Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Tic. A.Ş. (TARKEM) Başkan Vekili Uğur Yüce ve TARKEM Genel Müdürü Sibel Ersin’un hazır bulunduğu toplantıda anlattı. Büyükşehir Belediyesi Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Şube Müdürü Gökhan Kutlu’nun projeye ilişkin yaptığı sunumun ardından bir konuşma yapan Başkan Kocaoğlu, projenin üniversiteler ve üniversite gençliğinin katkılarıyla güçleneceğini söyledi.

120 SENE ÖNCEKİ FOTOĞRAF
270 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı aksını yaklaşık 3 bin yıllık insanlık tarihinin üzerine inşa edilen bir bölge olarak tanımlayan Başkan Kocaoğlu, “Kazdıkça, buradaki yaşamın çeşitli katmanlarına ulaşıyorsunuz. Dolayısıyla bu bölgenin turistler, seyyahlar ve bilim adamlarını kente çekecek ve yaşanmış bir tarihin içinde onu soluyarak yaşatacak bir alan olduğunu düşünüyoruz. Kentte diğer ihtiyaçları karşılarken, bu tarihi mekanı da bir çöküntü bölgesi olmaktan kurtararak kente kazandırmayı hedefliyoruz. Binaları paranız varsa restore edebilirsiniz ama önemli olan burayı işletmek, fonksiyon yüklemek, insanlara sunmak ve bir yaşam merkezi haline getirmektir” diye konuştu.

“SEVE SEVE DESTEK VERECEĞİZ”
Söz konusu bölgede 10 yıldır sessiz ve sakin bir çalışma yürüttüklerini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina, Agora’da ilk kamulaştırmayı başlatmıştı. Biz de kamulaştırmalar, Kadifekale sur duvarlarının restorasyonu, kent dönüşümü gibi çalışmalarla devam ediyoruz. Demek ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi bu alanda 12 yıldır biteviye çalışıyor. Biz 1895 yılında çekilen İzmir fotoğrafına, yani bölgenin yaklaşık 120 sene önceki haline dönmek istiyoruz. Bunun belirli bir kısmını da gerçekleştirdik. Kent dönüşümüyle birlikte bölgeye yaklaşık 350-400 milyon lira para harcadık. Yine seve seve destek vereceğiz” dedi.

“GENÇLİK İÇİN CAZİBE MERKEZİ OLMALI”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “İzmirTarih Projesi’nin tasarım stratejisi raporuna gençliğin alana çekilmesi hedefini koyduk. Amacımız, buraya gençliğin gelmesi, üniversitelerin ilgili bölümlerinin burada yerleşmesi ve uygulama çalışmaları yapması. Burada zaten hiçbir alışveriş merkezinde bulamayacağınız toplam 16 bin işyeri var. İnsanlar bölgede 24 saat yaşamaya başlayınca, üniversite öğrencilerine de ek gelir sağlayacak bir potansiyel de yaratılabilir. Üniversitelerimiz ve kentlimizle birlikte bunu yapmak ve sürdürülebilir hale getirme gayretindeyiz. Bizim belirlediğimiz yol haritasına üniversite cephesinden gelecek katkıları da değerlendirerek Eylül ayından itibaren çalışmalarımıza hız vereceğiz.”
AKADEMİSYENLERDEN TAM NOT
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, söz konusu tarihi bölgenin, üniversitelere yabancı ülkelerden yüksek lisans ve doktora yapmak ya da uzun süreli akademik konaklamalar için gelen misafirler için çok cazip olduğuna inandığını söyledi.

Yılmaz, “Bu projeyi, kentin kültürünün ve bilincinin farkındalıkla yoğrulması projesi olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Seyfullah Çevik, “İzmirTarih Projesi, her kesim tarafından bilinir, anlaşılır ve katkı koyulacak şekilde ortaya konmalı. Akademik çevreler ve öğrenciler başta olmak üzere geniş çevrelerce bilinmesi, gençlerin heveslendirilerek buraya sahip çıkmalarının sağlanması, bu algıyı pozitife dönüştürerek pozitif algının kentte benimsenmesi sağlanması, projenin hayata geçmesini kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Prof.Dr. İlhan Tekeli ise belirlenen stratejinin temel öğelerinden birinin gençliği bu alanla buluşturmak olduğunun altını çizerek, “Üniversiteler bazı bölümlerini buralarda açabilirler, üniversite gençliği boş zamanlarını değerlendireceği sanat sokakları oluşturulabilir ve bazı konut alanlarında da yaşamaları sağlanabilir” diye konuştu.

16 BİN YAPI
İzmirTarih Projesi, 270 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı tarihi aksının yeniden ayağa kaldırılması ve tarihi dokuyu bozmadan rehabilite ederek çekim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Söz konusu bölgeyle ilgili farkındalık yaratılarak, sivil mimari örnekleri ve çevreleri iyileştirilecek, yapılara ve mekanlara fonksiyon yüklenecek. Yaklaşık 16 bin yapının bulunduğu alanda restorasyon yapılacak, yapılara ve alanlara fonksiyon yüklenecek, ulaşım bağlantıları güçlendirilerek kent zenginleşecek. Proje, tarihçilerden mimar ve şehir plancılarına, esnaftan işadamı ve akademisyenlere kadar geniş bir yelpazeyi kucaklayan katılımcı grubun desteğiyle sürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile