"dünyanın en yaşlı kadını" unvanı alması için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuracak.
Çiğli Egekent'teki evinde annesi Ayşe Hasbay'ın bakımını üstlenen Ekile Laçin, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin kalbinin zayıfladığını, kulaklarının az işittiğini, buna rağmen destekle yürüyebildiğini ve yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebildiğini belirtti.
Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde dünyaya gelen annesinin iki evlilik yaptığını, ilk evliliğinden 2, ikinci evliliğinden 5 çocuğu olduğunu kaydeden Laçin, yaşlı kadının torununun çocuğunun da Bebek beklediğini kaydetti.
Ayşe Hasbay'ın yoksulluk çekmediğini ancak kolay bir hayat yaşamadığını söyleyen Laçin, şöyle konuştu:
"İkinci evliliğini babam Hüseyin Hasbay ile yapmış. Üvey çocuklarla bir arada yaşadı. Çok mutlu olmadı yani. Zaten kendisinin de ikinci evliliğiydi. İlk evliliğinden olan çocuklarını bırakmak zorunda kalmış. Onları bile doğru dürüst göremedi. Ağladığı zamanlar çok oldu. Ama iyi beslenirdi. Babam yaşadığımız köyün ağasıydı. 10 günde bir kuzu kesilirdi. Annem şimdi de sabah kahvaltılarını da balsız, yumurtasız geçirmez. Yaşlılığında sürekli tavuk Eti tüketiyor."
-HASTANELERDEN RAPOR ALINDI-
Babasının Tunceli'den sonra Elazığ'a taşındığını, 90 yaşındayken 1977'de vefat ettiğini ifade eden Laçin, annesinin 34 yıl İstanbul'da oğlu ve geliniyle kaldığını, daha sonra İzmir'e taşındığını ve şimdi kendisiyle yaşadığını ifade etti.
Devletten yaşlılık maaşı alan Ayşe Hasbay'ın iki defa maaşının kesildiğini belirten Laçin, şunları kaydetti:
"İki defa maaşını kestiler. Çünkü nüfus cüzdanında doğum yılı 1887 olarak yazılmış ve yetkililer de çoktan öldüğünü düşünerek kaydını silmişler. Yaşadığını kanıtlayınca maaşını almaya devam etti. Tüm resmi kayıtlarda doğum yılı 1887 olarak çıkıyor. 3 hastaneye gittik, çeşitli testler yaptılar. Yaşının 100'ün üstünde olduğu kesinleşti. Resmi kayıtlara göre de 124. Dünyanın yaşayan en yaşlı kadını unvanını alması için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuruda bulunacağız. Annemizin bu unvanı hak ettiğini düşünüyoruz."
Ayşe Nine de çok yaşadığını, mutlu mutsuz zamanlarının olduğunu, artık hayattan bir şey beklemediğini söyledi.
Gençliğinde bir dönem tarlada çalıştığını ancak fakirlik yaşamadığını ifade eden Ayşe Hasbay, "Yaşadım, geçti gitti. Şimdiki zamandan, bilgisayardan, cep telefonundan çok anlamıyorum ama televizyon seyrederek zaman geçirmeye çalışıyorum" dedi.
Çiğli Belediyesi yetkilileri de ilçedeki en yaşlı vatandaş olduğu için Ayşe Hasbay'a altın ve eşarp hediye etti.
İzmir Nüfus Müdürlüğü yetkilileri ise Ayşe Hasbay'ın nüfusa kayıtlı olduğu Tunceli'deki nüfus müdürlüğü yetkilileriyle görüştüklerini kaydederek, "Doğum tarihi Rumi 1303, miladi 1887 olarak görünüyor ancak geçmişte kayıtlarda yanlışlık yapıldı mı bunu bilmiyoruz" diye konuştu.
124 yaşındaki Ayşe nine için guınness rekorlar kitabı'na başvuracaklar
dünyanın en yaşlı kadını" unvanı alması için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuracak.