Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi arasında yapılan protokol ile Erzurum’da kadın çiftçilere yönelik uygulanan eğitim programı sona erdi. 5 gün süren eğitim programı kapsamında Çat, Aziziye, Tortum, Pasinler ilçelerinden katılımı sağlanan 129 kadın çiftçiye yerinde eğitimler verildi.
Eğitimlere katılan kadın çiftçilere; Örtü Altında Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği, Sera Mekanizasyonu, Meyve Yetiştiriciliği İle Hastalık ve Zararlı Mücadele, Sebze Yetiştiriciliği İle Hastalık ve Zararlılarla Mücadele, Tarla Bitkisi Yetiştiriciliği ve Hastalık ve Zararlı Mücadelesi, Yem Bitkileri Yetiştiriciliği, Süt İneklerinde Sağım Teknikleri, Buzağı Bakımı ve Beslemesi, Hayvan Hastalıkları İle Mücadele, Ahır Bakımı ve Hijyeni, Kırsal Alanda Kadının Örgütlenmesi, Plastik ve Plastik Benzeri Ürünlerin Kullanılması ve Zararları, Yoğurt, Peynir, Konserve, Reçel Ürünlerinin Yapımı, Sağlıklı Gıda Tüketimi, Süt ve Çiğ Sütün Kalitesi gibi konularda teknik personel tarafından eğitim verilirken ayrıca “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet, Kadın Hak Ve Özgürlüklerinin Tanımı, Çocuk Psikoloji ve Sorunları, Aile Danışmanlığı, Kadının Toplum İçindeki Yeri ve Toplumun Şekillenmesinde Kadının Rolü” konularında da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden Sosyolog ve Psikologlar tarafından eğitim verildi.
Eğitim programı sonunda Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törene Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Vali Ahmet Altıparmak’ın eşi Özden Altıparmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı ve 9.Kolordu Komutanının eşleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, Kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kadın çiftçiler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, “Toplumumuzun yarısını teşkil eden ve tüm toplumu yetiştiren kadının eğitimi aynı zamanda tüm toplumun eğitimidir. Onların eğitim ve destekleme hizmetleri alması ilimizin ve ülkemizin topyekûn kalkınacağı anlamına gelmektedir. Tarım, ülkemiz hatta bütün dünya için nasıl önemli ve vazgeçilmez stratejik bir sektör ise; kadınlarımız da bu sektörü omuzlayan vazgeçilmez unsurlardır. Bu bilinçten hareket ederek Bakanlığımız ve Valiliğimizce uygulanmakta olan destekleme politikaları ve tarımsal faaliyetlerle ilgili teknik konularda çiftçilerimizi bilgilendirmek, tarımla ilgili son gelişmeleri çiftçilere duyurmak kırsal kesimde yaşayan kadınlarımızın sosyal ve ekonomik statüsünün daha da yükseltilmesi, onların tarımsal kalkınma içindeki rollerinin daha da arttırılması ve buna bağlı olarak sosyo-ekonomik bakımdan daha güçlü bir hale getirilmesi hedeflerimiz arasındadır. ”dedi.
Konuşmanın ardından kadın çiftçilere katılım sertifikaları ve Erzurum Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği tarafından sağlanan çeşitli hediyeler takdim edildi.
129 Kadın Çiftçiye Eğitim Verildi
Erzurum’da 129 kadın çiftçiye buzağı bakımı ve beslemesi, ahır bakımı ve hijyeni, aile içi ve kadına yönelik şiddet konularıyla ilgili eğitim verildi.