13. Contemporary Istanbul Kapılarını Açıyor

Bu yıl 13'üncüsü gerçekleştirilecek uluslararası çağdaş sanat fuarı 'Contemporary Istanbul'a 22 ülkeden 80'den fazla galeri ile 650 sanatçı katılacak CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli: 'Müthiş bir rekabet var, Contemporary Istanbul olarak bizim çabamız, İstanbul'u üst sıraya taşımak. İstanbul'un önde gelen kurumları, bu amacı birlikte hedeflemeli ve planlamalı' CI İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman: 'Eğer küreselleşme güncel sanatı doğurduysa post küreselleşme güncel sanatın tükenişini mi getirecek? Bu kritik soru, bizim 2018 fuarını hazırlarken üzerinde en çok durduğumuz, biçimlendirmeye çalıştığımız temel olgulardan biri'

Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen galeri, sanatçı, kurum ve kuruluşlarını İstanbul'da sanatseverlerle bir araya getirmeyi hedefleyen Contemporary Istanbul (CI) 20-23 Eylül tarihlerinde yapılacak.

Akbank'ın ana sponsorluğunda bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek uluslararası çağdaş sanat fuarının The Sofa Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısı, çeşitli mecralarda kullanılan kısa tanıtım filmlerinin gösterimiyle başladı.

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, konuşmasında 2018 verilerine göre dünya sanat pazarında yüzde 36 paya sahip olan ABD'yi, yüzde 26,5 ile Çin ve yüzde 23 ile İngiltere'nin takip ettiğini söyledi.

Fransa'nın 5-6 yıl öncesinde kadar yaklaşık yüzde 1 olan payını yüzde 4'e yükselterek 4. sırada yer aldığını hatırlatan Güreli, "2018 ilk yarısının verilerine göre dünya sanat pazarındaki tüm ekonomik göstergeler pozitiftir." ifadesini kullandı.

Dünyada eser satın alan insan sayısının 85 milyonu geçtiğinin altını çizen Güreli, "Dünyadaki online satışlar 5 milyar doların üzerine çıktı. Bu rakamın katlanarak büyüyeceğini düşünüyoruz. Çok kısa sürede 10 milyar doları bulur. Büyük müzayede evleri kendi içlerinde online satış departmanlarını kurdular." diye konuştu.

- "Dünya sanat takvimi daralıyor"

Ali Güreli, sanat alanında dünyadaki gelişmeleri ve Türkiye'ye yansımalarını değerlendirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyadaki sanat fuarı sayısı 300'e yaklaştı. Çok hızlı gidiyor. Biz başladığımızda dünyadaki 21. fuar olarak görev almıştık. Dünyadaki bienal sayısı 235 rakamını geçti. İstanbul Bienali'nin başladığı 1989 yılında bu rakam 30'du. Açılmakta olan müze sayısını takip etmek çok güç. Son 20 yılda açılan müze sayısı, ondan önceki 200 yıldan daha fazla. Bu müzelerin bir özelliği de 2017'de 1 milyon dolar ve üzeri değere sahip olan sanat eserlerinin yüzde 75'ini satın almaları. Müzelerin sanat dünyasındaki yerini daha iyi anlamamız için bu çok önemli bir göstergedir. Dünyada sanat pazarı büyüyor ancak dünya sanat takvimi daralıyor. Sanatseverlerin, koleksiyoncuların, galerilerin, profesyonellerin, akademisyenlerin ve basın mensuplarının önünde bütün bir yıl boyunca üst üste çakışan bir dünya sanat takvimi var, takip etmek güçleşti. Müthiş bir rekabet var. Contemporary Istanbul olarak bizim çabamız, İstanbul'u üst sıraya taşımak. İstanbul'un önde gelen kurumları, bu amacı birlikte hedeflemeli ve planlamalı."

Bu yıl iki büyük yenilikle geldiklerini anlatan Güreli, sanatta KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesi konusunda hızla yol aldıklarını, ayrıca Çağdaş İstanbul Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı'nı kurduklarını belirtti.

- "Daha insancıl, olumlu ve kalıcı değerler üzerine oturmuş bir fuar"

CI İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman da birçok analizciye göre çağdaş sanatın 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla başladığını, 2019 yılında çağdaş sanatın 30. yılına gelineceğini dile getirdi.

Kahraman, "Bu, önemli bir dönüşüm ve tarihtir çünkü bizi modern sanattan birden koparıp bambaşka bir noktaya taşıdı. 1990'lı yıllar bu tartışmalarla geçti. Bize küreselleşmeyi getiren bir dönem oldu. Dünya zaman ve mekan ilişkisinin koptuğu, klasik modernist sanatı hazırlayan fordist mantığın ortadan kalktığı, akışkanlıkların, geçişkenliklerin öne çıktığı bir döneme tanıklık etti. Bu, beraberinde düşünce sisteminde de önemli değişiklikler getirdi." ifadelerini kullandı.

CI'ın hala daha insancıl, daha olumlu, daha kalıcı değerler üzerine oturmuş bir fuar olduğunu vurgulayan Kahraman, "Eğer küreselleşme güncel sanatı doğurduysa post küreselleşme güncel sanatın tükenişini mi getirecek? Bu kritik soru, bizim 2018 fuarını hazırlarken üzerinde en çok durduğumuz, biçimlendirmeye çalıştığımız temel olgulardan biri." değerlendirmesinde bulundu.

Contemporary Istanbul Direktörü Kamiar Maleki ise iş birliği yaptıkları sanat kuruluşları ve galerilerden bahsederek, "CI çağdaş sanat fuarına 22 ülkeden 83 galeri katılıyor. Bu galerilerin 54'ü uluslararası 29'u yerel." dedi.

Galeri Destek Programı'nın, fuara katılacak galerilere ekonomik olarak kolaylıklar sağlayacağını vurgulayan Maleki, "Fazla harcama yapmadan sergi açmalarına imkan sağlamak istiyoruz. Hayır dememeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Maleki, destek programlarını geliştirmek ve atılıma geçirmek istediklerini, galerilerle yeni çalışma modelleri üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

- Yaklaşık 2 bin eser sergilenecek

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen galeri, sanatçı, kurum ve kuruluşlarını İstanbul'da geniş bir sanatsever kitlesiyle bir araya getirmek için hazırlanan yaklaşık 2 bin eserin sergileneceği 13. Contemporary Istanbul'a 400'ü yabancı yaklaşık 650 sanatçı katılacak.

"Galeri Destek Programı" kapsamında 5 ülkeden 17 galeriyi İstanbul'a getiren CI, yerli ve yabancı davetlilere yapılacak özel ön izlemesiyle 19 Eylül'de kapılarını açacak.

Ayrıca CI'ın 2013 yılından beri düzenlediği ve sanatseverleri yeni medya sanatıyla buluşturan "Plugin" bölümüyle bu yıl sergilenecek eserler "Extra Ordinary - Olağan Dışı" teması altında ziyaretçilerle buluşacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile