Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, törendeki konuşmasında, havaalanlarında çevresel etkileri azaltmak ve havaalanında çalışan personelin çevreye daha duyarlı hale gelmesini sağlamak amacıyla yürütülen projeye havayolu işletmelerinin ilgi göstermesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
Sertifika alan işletmeleri tebrik eden Ekşi, projenin SHGM tarafından 2009'da hayata geçirildiğini söyledi.
Hızla büyüyen sektörün dünya ölçeğindeki kalite sistemleriyle entegre olmasının ve çevre koruma kültürünün sağlanmasının amaçlandığını anlatan Ekşi, "yeşil havaalanı kuruluşu" belgesine sahip firmaların, SHGM'ye yapacakları ödemelerde yüzde 20 indirim uygulandığını kaydetti.
Ekşi, sertifikayı almak kadar sertifikaya uygun davranmanın önemli olduğuna dikkati çekerek, "Biz, senede bir denetleme yapıyoruz. Sektörün bu hassasiyeti sadece denetlemelerde değil, her zaman olması gerekir. Denetimler diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da habersiz yapılabilir. SHGM tarafından yapılacak habersiz denetlemelerin birinci amacı, her an denetlemeye hazır halde faaliyette bulunma kültürünü oturtmaktır" diye konuştu.
TSE Başkanı Vekili Mehmet Fahrettin Önder de standart belirlemek kadar belgelendirmenin de önemli olduğunu söyledi.
Dünyada 200 milyar dolarlık bir belgelendirme pazarı bulunduğunu bildiren Önder, bu pazarın sadece ticari bir alan olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.
"Yeşil kuruluş" belgesinin çevreye uyum anlamına geldiğini dile getiren Önder, 2 yıldır bu belge için kriterleri belirleme yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından "Yeşil Havaalanı Projesi Uygulama Esasları"nda belirtilen gereklilikleri sağladıklarını TSE'ye başvurarak belgelendiren ve SHGM'nin değerlendirmesinden geçen 13 kuruluşa farklı havaalanlarındaki faaliyetleri kapsamında 72 adet "yeşil kuruluş sertifikası" verildi.
Projenin gerekliliklerini yerine getiren işletmeler "Yeşil Kuruluş" unvanı alarak SHGM'ye ödeyecekleri yetki belgesi, ruhsat, sertifika gibi izin belgelerinin temdit ücretlerinde yüzde 20 indirim hakkı kazanıyor. Havaalanındaki tüm havacılık işletmelerinin "Yeşil Kuruluş" unvanı alması halinde ise o havaalanı "Yeşil havaalanı" ilan ediliyor ve temdit ücretlerinde indirim yüzde 50'ye çıkıyor.
Yeşil kuruluş sertifikası almaya hak kazanan işletmeler şöyle:
"DHMİ, THY Opet Havacılık Yakıtları AŞ, TGS Yer Hizmetleri AŞ, Havaalanları Yer Hizmetleri AŞ, Çelebi Hava Servisi AŞ, Pegasus Hava Taşımacığı AŞ, TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği AŞ, IC İçtaş, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşl. AŞ, ATM Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme AŞ, Güneş Ekspres Havacılık AŞ."
13 İşletmeye 'Yeşil Kuruluş Sertifikası' Verildi
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile işbirliği içinde yürütülen proje kapsamında, farklı havaalanlarında hizmet sunan 13 işletmeye "yeşil kuruluş sertifikası" verildi.