130 Ülkenin Kültürü Bir Arada Kültür Şöleni’Nde

Bu yıl 9.’su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında Altınpark’ta düzenlenen Kültür Şöleni, törenle kapılarını açtı.

Bu yıl 9.’su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında Altınpark’ta düzenlenen Kültür Şöleni, törenle kapılarını açtı. 130 ülkenin kültürünün bir araya geldiği Kültür Şöleni’nde kurulan stantlarda her ülke kıyafetinden yemeğine kadar çeşitli kültürel ürünlerini sergilemeye başladı. Her yıl Ankara içi ve dışından yüz binlerce kişinin izlediği Kültür Şöleni’nin bu yılki açılışında coşku 130 ülkeden gelen öğrencilerin tek tek bayrakları ve milli kıyafetleriyle sahne almasıyla doruğa çıktı.

    Bugün ve yarın açık olacak Kültür Şöleni’nin açılışına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eşi Nevin Gökçek, oğlu Osman Gökçek, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, büyükelçiler, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri, işadamları ve siyasetçiler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Altınpark’ın ortasına olimpiyatlar için kurulan büyük çadıra sığmayan on binlerce vatandaş kadar süren açılış töreni ve gün boyunca gerçekleşen etkinlikleri ayakta izledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen şölenin açılışında konuşan Olimpiyat Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, amaçlarının ‘Türkçenin dünyada evrensel bir dil hale getirmek ve Türkçe öğrenenleri ödüllendirmek’ olduğunu söyledi.

    Sağlam, Türkçenin dünya barışına sevgi, barış, kültür ve bilim dili olarak katkıda bulunması için çabaladıklarını’ belirtti.

    "ANKARA KÜLTÜRE DOYDU"

    Açılışta farklı ülkelerden gelen öğrencilerin okuduğu Türkçe şarkı ve türküler alkışlar ve gözyaşları eşliğinde izlendi. Mozambik, Madagaskar, Gana, Bosna, Kosova, Moldova, Bangladeş, Endonezya, Hindistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kazakistan, Gürcistan, Irak, Yemen, Mısır, Teksas, Şili ve Meksikalı öğrenciler Kültür Şöleni’ne uygun olarak kendi dillerinde şarkılar söyleyip geleneksel oyunlarını sahnelerken, büyük bir kültür mozaiği izleyen Ankaralılar farklı ülkelerin kültürünü görme imkanı buldu.

    "ALLAH KATKISI OLANLARDAN RAZI OLSUN"

    Açılışta konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkçenin dünya dili olmasına katkısı olan tüm gönül dostlarını sevgiyle selamlıyorum, Allah onlardan razı olsun” diyerek başladığı konuşmasında, Türkçenin gönül dostlarının katkısıyla evrenselleştiğini söyleyerek, “Bundan daha güzel hizmet olur mu?” diye sordu.

    “Bu gönül dostlarını ne kadar yâd etsek ve onlarla ne kadar gurur duysak azdır.” diye devam eden Şimşek, kültürler arası diyalog için Türkçeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

    Türk okullarının yetiştirdiği 10 binlerce öğrenci vasıtasıyla bunu gerçekleştirdiğini anlatan Şimşek, “Bugün dünyanın kültürlerarası diyaloga ihtiyacı var. Diyalogla birçok sorun çözülebilir. Bugün binlerle ifade edilen, önümüzdeki yıllarda aileleriyle milyonlarca kişinin Türkçenin ortak kullanıldığı bir barış diline dönüşmemesi için hiçbir engel yok. Bugün atılan bu adımlar çok manidardır. Allah bu etkinlikte emeği geçen herkesten razı olsun.”

    "MUHTEREM BÜYÜĞÜMÜZE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türkçe Olimpiyatları’na olimpiyatlarına ev sahipliği yapmanın bir ayrıcalık olduğunu vurgulayarak, “Bütün dünyada artık Türkçe konuşuluyor, ne mutlu. İnanıyorum ki Türkçe İngilizceden sonra dünyada en çok konuşulan lisan haline gelecek.” dedi.

    Projeyi gerçekleştiren fedakâr öğretmenlere teşekkür eden Gökçek’in, “Buradan muhterem büyüğümüz Fethullah Gülen Hocama şükranlarımı sunuyorum, sağolsun, var olsun. Gurbetteki değerli hocama gönül dolusu, kucak dolusu selamlar gönderiyorum.” şeklindeki sözleri dakikalarca alkışlandı.

KURDELAYI HEP BİRLİKTE KESİP ‘YENİ BİR DÜNYA’ DEDİLER

Kültür Şöleni’nin açılış kurdelesini Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eşi Nevin Gökçek, Afganistan ve Kazakistan büyükelçileri, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ve Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, ‘hayırlı ve uğurlu olması’ dileğiyle kesti. Açılış töreni 130 ülke öğrencilerinin protokol üyeleriyle birlikte söylediği olimpiyatların ‘Yeni bir dünya’ şarkısıyla sona erdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile