Son yıllarda yaşanan kuraklık, çevre kirliliği ve kaynakların bilinçsiz kullanım sebebiyle Türkiye’deki göller birer birer kuruyor. Şimiye kadar 14 göl haritadan silindi. Devlet Su İşleri(DSİ) verilerine göre Kayseri Yay, Çöl, Engir gölü, Hatay Amik, Konya Akşehir, Eber, Akgöl, Hotamış ve Yunak gölü, Kütahya Simav Gölü, İzmir Gölcük Gölü, Çanakkale Ece Gölü, Trabzon Sera Gölü, Antalya Avlan Gölü artık suya hasret. Bazı göller tamamen kururken bazıları ise bataklık halini alarak göl vasfını kaybetti.
Sultan Sazlığı ve Manyas Gölü gibi biyolojik hayata ev sahipliği yapan göllerin kurumasını önlemek amacıyla dışarıdan su takviyesi yapılıyor. Sultan Sazlığı Milli Parkı ve Ramsar alanı Develi 2. Merhale Projesi kapsamında yapılan Zamantı Tüneli‘nin faaliyete geçmesiyle Sultan Sazlığı‘na da dışarıdan su akıtılıyor. Kurumakla karşı karşıya kalan Beyşehir Gölü‘ne Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyonu Projesi ile su temin ediliyor. Bafa Gölü, Azap Gölü ve Büyük Menderes Nehri 2007-2008 yıllarında meydana gelen kurak periyottan olumsuz etkilenen göller arasında bulunuyor. Şişme savak vasıtası ile yağışlı dönemde Bafa Gölü‘ne su takviyesi yapılarak göldeki su seviyesi korunmaya çalışılıyor.
Manyas Gölü‘ndeki mevcut su miktarı ve seviyelerinin, özellikle Kuş Cenneti için büyük önem arz ediyor. Manyas Barajı‘nın projelerine başlamadan önce Çevre ve Orman Bakanlığı ile bir protokol oluşturularak aylara gore göldeki su seviyeleri belirleniyor. Manyas Barajı‘nın tamamlanmasının ardından Manyas Gölü‘ndeki ekolojik dengenin korunması için zaman zaman su takviyesi yapılıyor.
HAVA ALANI VE TARLA YAPILAN GÖLLER
Sıtma ile mücadele maksadıyla ıslah edilen göllerden biri olan Amik Gölü içine Hatay Havaalanı yapıldı. Gölün yeniden sulak alan olarak rehabilitasyonu mümkün görülmüyor. Çanakkale ili Biga ilçesi Yeniçiftlik beldesi sınırları içinde kalan Ece Gölü’nün 1962 yılında Topraksu Genel Müdürlüğü’ne kurutulması için yapılan müracaatlar neticesinde kurutularak tarım arazisi haline getirildi.
14 Göl Kurudu, Risk Altındaki Göllere Su Takviyesi Yapılıyor
Son yıllarda yaşanan kuraklık, çevre kirliliği ve kaynakların bilinçsiz kullanım sebebiyle Türkiye’deki göller birer birer kuruyor.