14 İli Kapsayan Projeyle, Doğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezi Haline Gelecek

Tarımdan hayvancılığa, turizmden yeraltı madenlerine kadar 14 ili kapsayan projeyle, Doğu Anadolu Bölgesi cazibe merkezi haline gelecek.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 üniversitenin konsorsiyumunda DAP ana planının hazırlandığını anımsatarak, projelerin bölgede hazırlanması, uygulanması ve yerinde incelemek amacıyla 2011 yılında çıkarılan kanun kapsamında DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin kurulduğunu söyledi.

DAP ana planı kapsamında öngörülen gelişme eksenleri doğrultusunda bir eylem planı hazırlanacağını belirten Demir, ''Kamu yatırımlarının plan, program ve uygulanmasına ilişkin eylem planı hazırlanacak. Bunun için yetişmiş elemanlardan bir kadro oluşturulmasını düşünüyoruz'' dedi.

Demir, şunları kaydetti:

''Doğu Anadolu Projesi'nin uygulanmasını yerinde koordine etmek ve bu kalkınma projelerinin uygulandığı illerde yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama ve programlama projelerini izlemede, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi süreciyle, projenin kapsadığı bölgelerin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla Kalkınma Bakanlığı'na bağlı olarak DAP kurulmuştur. DAP'ın merkezi Erzurum'dur. Proje 14 ili kapsamaktadır.''

Doğu Anadolu Bölgesi'nin büyük zorlukları olduğunu dile getiren Demir, bu zorlukların getirmiş olduğu olumsuzlukları minimize etmeye yönelik çalışma yapacaklarını ifade etti.

-''DAP Hayvancılık Eylem Planı hazırlanacak''-

Kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar bütün kesimlerden proje teklifleri alınarak, bölgede proje havuzu oluşturulacağını belirten Demir, 14 ili kapsayacak şekilde bir eylem planı hazırlanacağını, eylem planını izleme, değerlendirme ve uygulama aşamasında herhangi bir problem çıkması halinde koordinasyon görevi sağlayacaklarını ifade etti.

Demir, bölgenin varolan potansiyelini harekete geçirme adına araştırmalar, inceme ve fizibilite çalışmaları yapılacağının altını çizerek, potansiyeli harekete geçirme noktasında kısmen küçük kamu yatırımları yapmayı üslenebileceklerini, ancak bölgede yatırımcı bir kuruluş olarak görev yapmayacaklarını vurguladı.

DAP ile Doğu'da bazı ilklerin yaşanacağını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

''Mevcut varolan hayvancılık potansiyelimizi daha da yukarıya çıkarmak için DAP bölgesini kapsayan 'DAP Hayvancılık Eylem Planı'nı öngörüyoruz. Bunun için bütün kamu kurumlarının, STK'ların ve üniversitelerin de katılımıyla belirlenecek bir periyodik havza bazlı, belirli havzalar teşvik edilecek. Kriterlere göre ne tür bir hayvancılığın yapılmasına ilişkin bazı çalışmalar yapılacak.''

-''Jeotermal kaynaklar tarımda kullanılmaya daha elverişli''-

Bölgenin önemli bir potansiyelinin de turizm olduğuna dikkati çeken Demir, Doğu Anadolu Bölgesi'nin turizm için büyük potansiyele sahip olduğunu, bölgede 4 kalkınma ajansının olduğunu, bu ajanslarla dayanışma içerisinde çalışma yürütüleceğini belirtti.

Kalkınma ajansıyla işbirliği içerisinde hareket ederek, turizmin gelişmesine öncülük edeceklerini kaydeden Demir, bölgenin yeraltı kaynaklarına da sahip olduğunu söyledi.

Demir, şunları kaydetti:

''Yeraltı kaynaklarımız olan madenlerin işlenmesi, bu madenlerin bölgeye bir katma değer oluşturması noktasında mastır plan çalışması düşünüyoruz. Bu çalışmalar, özellikle hayvancılık, turizm ve yeraltı madenlerinin işlenmesine yönelik olacak. Bölgede mevcut olan potansiyeli daha da etkin bir şekilde kullanma noktasına odaklanacağız. Madenlerde yeraltı kaynaklarımız dağınıktır. Özellikle jeotermal kaynaklarımız var. Van'da ponza taşı var. Bölgede krom, mermer var. Jeotermal kaynaklar tarımda kullanılmaya daha elverişli.''

DAP'ın etkilerinin zamanla anlaşılacağını vurgulayan Demir, ''Bölgede varolan potansiyelin harekete geçirilmesiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde gözle görülür düzeyde değişiklik yaşanacaktır'' dedi.

Yayıncı: Emine Konuk
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile