14. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın daraltılmasına ilişkin, "2015 yılı içerisinde meselenin çözümüne dönük inşallah ciddi sonuçlar alacağız" dedi.

Eker, Türkiye Ziraatçılar Derneğinin (TZD) düzenlediği 14. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi'nde, Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Türkiye'nin hibrit sebze tohumu geliştirme konusunda 20 yıl geç kaldığını anlatan Eker, göreve geldiği dönemde Türkiye'nin, hibrit sebze tohum ihtiyacının sadece yüzde 10'unu karşılayabildiğini, günümüzde ise bu oranın yüzde 60'a ulaştığını söyledi.

Önemli konulardan birinin de üretici ve tüketici fiyatlarındaki makasın açıklığı olduğunu ifade eden Eker, "3-4 puanlık bir fark var. Tüketici çok ödemiş, üreticinin cebine girmemiş. Bu para nereye gidiyor? Nakliyeden tutun market zincirlerinin yaptıkları bir takım sözleşmelere kadar, ticaret sistemindeki problemlere, Hal sisteminden tutun, diğer pazarlardaki değişik halkalara kadar çeşitli sebepleri var" diye konuştu.

Eker, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bu konuyu tartıştıklarını ifade ederek, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Komitesi'ni kurduklarını hatırlattı.
Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın nedenlerini araştırdıklarını belirten Eker, "2015 yılı içerisinde bu meselenin çözümüne dönük inşallah ciddi sonuçlar alacağız" diye konuştu.

-"Toplulaştırma çalışmalarına hız verdik"
Bakan Eker, 1926 yılında çıkan Medeni Kanun ile Türkiye'nin tarım arazilerinin bölünebilir eşya durumuna getirildiğini anlatarak, toplulaştırma çalışmalarına hız verdiklerini vurguladı.
Eker, 4,5 milyon hektar arazinin toplulaştırmasını tamamladıklarını, 2015 yılı içerisinde 2 milyon hektarın toplulaştırmasını bitireceklerini söyledi.

- "Bilmeyenler konuşuyor, bilenler susuyor"
Eker, sertifikalı tohumluk üretimini 750 bin tona, sertifikalı fidan üretimini 114 milyona çıkardıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Herkes söylüyor, tohumlarımız ne oluyor? Kayboluyor. Herkes haklı olarak bir endişe duyuyordu. Bilen, bilmeyen de maalesef konuşuyor. En çok bilmeyenler konuşuyor tarımda. Bilenler susuyor. Konusunda uzman olmayanlar televizyonlarda arzı endam ediyor. Oradan buradan yalan yanlış ellerine tutuşturulmuş şeyleri söylüyorlar. Bilenler de konuşmuyor. Ne bir gıda mühendisi, ne bir ziraat mühendisi, ne bir veteriner hekim, ne bir genetik mühendisi konuşuyor. Ortalıkta hiç alakası olmayan insanların sürekli enformatik kirlilik yarattığı, insanların zihnini karıştırdığı, yalan, yanlış insanların yedikleri içtikleriyle sorunlu hale getirme seansları izliyoruz."
Eker, üreticinin şu anda 52 çeşit destek aldığını, bankalar aracılığıyla tarım sektörüne verilen kredi miktarının 22,8 milyar liraya çıktığını kaydetti.

Bu yıl içerisinde yeni bir takım uygulamaları hayata geçireceklerini ifade eden Eker, "Tarım Havzaları projesinin ikinci etabını 2015 yılı içerisinde hayata geçireceğiz" dedi.

Eker, Reyhanlı Barajı'nın neden bitirilemediğine ilişkin soruya, "Biz orada toplulaştırma yapıyoruz. DSİ de şu anda çalışıyor. Oranın Suriye'deki gelişmelerle falan ilişkisi var. Onları dikkate almamız lazım. Bizim gündemimizde merak etmeyin" yanıtını verdi.
-"Yoksulluktan nasibini alan en büyük kitle tarım sektörü"
Toplantıda konuşan DSP Genel Başkanı Masum Türker de "Bir ülkede yolsuzluk varsa, yaptığımız araştırmalarda görülmüş ki, bu yolsuzluğun neden olduğu yoksulluktan nasibini alan en büyük kitle tarım sektörü ile uğraşanlardır. Çünkü onlara aktarılacak kaynak, fon kalmıyor" diye konuştu.


Tarım arazilerindeki parçalanmayı önlerken bireylerin haklarının da korunması gerektiğine dikkati çeken Eker, aksi takdirde saray entrikaları gibi "ben kimin ayaklarını kaydırabilirim, kiminle anlaşabilirim" diye aile içi anlaşmazlıkların çıkabileceğini söyledi.

-"Hububat üretiminde 2015 yılında bir sıkıntı olmayacak"
TZD Başkanı İbrahim Yetkin de Türkiye'de tarıma karşı bazı lobilerin saldırılarıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, tarım sektörünü, tarım sektörünün paydaşları ile birlikte yönetmek gerektiğini söyledi.

"Biz birbirimizin düşmanı değil, birbirimizin dayanağıyız" diyen Yetkin, bu yolda cephede savaşır gibi ortak hareket etmek gerektiğini ifade etti.

Yetkin, tarım arazilerinin parçalanmasını önleyen yasanın bir devrim olduğunu dile getirerek, Türkiye'de verimli arazilerin bulunduğunu ancak verimli kullanılamadığını kaydetti.

Havaların gidişinin hububat üretimi açısından olumlu olduğunu belirten Yetkin, "Öyle görünüyor ki, hububat üretiminde 2015 yılında bir sıkıntı olmayacak" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile