15 Ahsap Mezardan Geriye 5 Tane Kaldi

15 Ahsap Mezardan Geriye 5 Tane Kaldi

Tokat’in Niksar ilçesinde bulunan Büyükyurt köyü, Türkiye’nin en ilginç mezarlarina ev sahipligi yapiyor. 2 asirlik olduklari tahmin edilen ahsap mezarlarin koruma altina alinmasi isteniyor.

Tokat’in Niksar ilçesine 23 kilometre uzaklikta bulunan Büyükyurt köyü, Türkiye’nin en ilginç mezarlarina ev sahipligi yapiyor. Yaklasik 200 yillik tarihe sahip olan ahsap mezarlar, görenlerin dikkatini çekiyor. Çanti teknigiyle yapilmis olan ahsap mezarlar yok olma tehlikesi ile karsi karsiya. Yakin bir tarihe kadar 15’i ayakta olan mezarlardan geriye sadece 5 mezar kaldi. Köy sakinleri, Orta Asya’da bulunan tahta mezarlara ölü gömme geleneginin devami niteligindeki bu mezarlarin tescillenmesi ve koruma altina alinmasi gerektigini söyledi.



“Görenler hayretler içinde kaliyor"

Maddi durumu iyi olan kisilerin mezarlarinin tahtadan yapildigini ifade eden Büyükyurt köyü sakinlerinden Hüsamettin Yilmaz, “Eskiden insanlarin beton mezar yapma imkani olmadigi için tahtalardan mezarlar yapmislar. Bu mezarlari yaparak ustaliklarini konusturmuslar. Bu mezarlar yaklasik 200-250 yillik tarihe sahip oldugu söyleniyor. Bu mezarlar Pelit agacindan yapilmis. Bu sebepten dolayi mezarlar çok dayaniklidir. Eskiden burada yaklasik 15 mezar vardi. Zamanla bu mezarlarin sayisi betonlar mezarlardan dolayi azalmistir. Maddi durumu iyi olan kisiler mezarlarini tahtadan yaptirmislar. Bu mezarlari görenler çok fazla sasiriyor. Mezarlarin biraz bakima ihtiyaci var” dedi.



“Burada tarihi animsiyorlar”

Tahta mezarlarin 250 yillik bir tarihe sahip oldugunu belirten köy sakinlerinden Ergül Çabuk ise “Tahta mezarlara ziyaret etmek için gelenler oluyor. Burada tarihi animsiyorlar. Gelenler bu mezarlikta fotograf çekiniyorlar. Bu mezarlar Pelit agacindan yapilmis ve bu sayede ömür boyu saglam kalmasini saglamislar. Bu mezarlar bu sebepten dolayi çürümez. Bu mezarlar yaklasik 250 yillik bir tarihe sahip. Tahta mezarlar sekli sandiga benziyor. Durumu iyi olanlar mezarlarini tahtadan yaptirmis. Durumu kötü olanlar ise mezari taslardan yaptirmislar” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile