15. Türk-Arap Gida Ve Tarim Fuari

Tarim ve Orman Bakanligi Bakan Yardimcisi Fatih Metin: 'Türkiye tarimsal hasilada Avrupa'da birinci, dünyada ilk onda ve bu basarisini devam ettiriyor. 2021'in ilk alti ayinda yüzde 7,5 gibi çok ciddi bir büyüme yakalamistir tarim sektörü. Bu büyümeyle beraber ülkemizdeki yatirim ve üretim olanaklarinin da arttigini hep beraber görüyoruz' 'Bugün Türkiye olarak 205 ülkeye 1982 çesit tarimsal ürün ihracati yapiyoruz ve bu noktada da son 18 yilda 80 milyar dolarlik bir ihracat potansiyelini yakalamis durumdayiz'

Tarim ve Orman Bakanligi Bakan Yardimcisi Fatih Metin, "Türkiye'nin tarim alaninda çok önemli bir konumda oldugunu belirterek, "Türkiye tarimsal hasilada Avrupa'da birinci, dünyada ilk onda ve bu basarisini devam ettiriyor. 2021'in ilk alti ayinda yüzde 7 buçuk gibi çok ciddi bir büyüme yakalamistir tarim sektörü. Insallah bu büyümeyle beraber ülkemizdeki yatirim olanaklarinin ve üretim olanaklarinin da arttigini hep beraber görüyoruz." dedi.

TurabExpo tarafindan düzenlenen ve 27 Agustos'a kadar Istanbul Pullman Istanbul Airport and Convention Center'da sürecek 15. Türk-Arap Gida ve Tarim Fuari, 18 ülkeden 1.000'den fazla Arap is insaninin katilimiyla basladi.

Metin, fuarin açilisinda yaptigi konusmada, fuarda bine yakin firmanin yer aldigini ve bunlardan 250'sinin Türk firmasi oldugunu dile getirdi.

Türkiye'nin ve bütün dünyanin yaklasik bir buçuk-iki yildir salgin süreciyle karsi karsiya oldugunu animsatan Metin, "Salgin sürecinden kaynakli, her anlamda ülkeler kapilarini kapatti ve ticari hacim düstü. Ticaret düstü, üretim düstü, yatirim düstü ve su anda dünya bunun toparlanma dönemine girdi. Dolayisiyla ticaretin yeniden hareketlendigi kapilarin açildigi, yatirimin arttigi, üretimin arttigi bu dönemde bu tip organizasyonlar gelecege dair çok büyük umut vermekte. Biz de Türkiye olarak her anlamda bu gelisimi, degisimi destekliyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Türkiye tarim alaninda çok önemli bir konumda"

Türkiye'nin tarim alaninda çok önemli bir konumda oldugunu vurgulayan Metin, "Biz Türkiye olarak bu birikimimizi bu tecrübemizi ve bu potansiyelimizi kiymetli Arap is dünyasi kardeslerimizle paylasmaya her zaman haziriz. Hamdolsun ülkemizde her alandaki degisim ve gelisim devam ederken tarim sektörü burada özel bir yer ediniyor. Nasil özel bir yer ediniyor? Türkiye, tarimsal hasilada Avrupa'da birinci, dünyada ilk onda ve bu basarisini devam ettiriyor. 2021'in ilk alti ayinda yüzde 7,5 gibi çok ciddi bir büyüme yakalamistir tarim sektörü. Insallah bu büyümeyle beraber ülkemizdeki yatirim ve üretim olanaklarinin da arttigini hep beraber görüyoruz. Bugün Türkiye olarak 205 ülkeye 1982 çesit tarimsal ürün ihracati yapiyoruz ve bu noktada da son 18 yilda 80 milyar dolarlik bir ihracat potansiyelini yakalamis durumdayiz." diye konustu.

Türkiye'nin dogusundan, batisindan, kuzeyinden, güneyinden dört saatlik uçak mesafesinde tam 56 ülkeye gidilebilecek bir transit ticaret merkezi oldugunu vurgulayan Bakan Yardimcisi Metin, söyle devam etti:

"Bu 56 ülkenin dis ticaret hacmine baktigimizda dünya ticaretinin yüzde 60'ini kapsayan bir hinterland içerisinde, tam ortasinda oldugunu görüyoruz. Dolayisiyla Türkiye olarak, bu potansiyeli bütün Arap ülkesi kardeslerimizle paylasma noktasinda bizim kapimiz her zaman açik. Umman Ticaret Odasi Baskanimiz buradaki topluluk açisindan sihirli bir kelimeyi söyledi. O da is birligi. Dolayisiyla biz Türkiye olarak her türlü is birligine haziriz. Umman'in yatirim olanaklarini, ticaret olanaklarini ayrintili bir sekilde Sayin Baskan ifade etti. Insallah bizim de bir Türk ticari heyetiyle artik bu kadar bilgiden sonra Umman'a gitmemiz farz oldu. Insallah en yakin zamanda Umman'a ticaret heyeti gönderecegiz."

- "'Helal ticaret' anlaminda dünyada yaklasik 2 trilyon dolarlik hacim var"

Fatih Metin, "helal ticaret" anlaminda dünyada yaklasik 2 trilyon dolarlik bir hacmin bulundugunu bildirdi. Ancak "helal ticaret"te daha önce akreditasyon eksikligi bulunduguna dikkati çeken Metin, "Hamdolsun Türkiye olarak 2017 yilinda Ticaret Bakanligi nezdinde kurulmus olan uluslararasi akreditasyon merkezimizi açtik. Helal akreditasyon kapsaminda Türk Cumhuriyetleri ve Arap is dünyasinin birlikte hareketi çok önemli. Çünkü bizim olusturdugumuz bu helal ticaret hacmi içerisinde ne yazik ki bugün diger ecnebi hükümetlerin, ecnebi devletlerin etkisi var. Dolayisiyla eger kendi aramizda helal ticarette böyle bir potansiyel varsa bu potansiyeli bizim harekete geçirmemiz lazim, yine bizim beraber hareket ediyor olmamiz lazim. Insallah bu konuda hep beraber yeni pazarlara açilacagiz." ifadelerini kullandi.

Türkiye'nin gida güvenligine çok önem verdigini ve dolayisiyla ticaretin kolaylastirilmasini saglayacak gida güvenligi hususunda her türlü tedbiri aldigini belirten Metin, ülke tarimlarinin, tarim sektörünün, ekonominin gelismesi ve her geçen gün gelisen ve önemi artan gida güvenliginin saglanmasi adina bu tip organizasyonlarin büyük önem tasidigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile