150 Bin Samuray Arisi Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Edecek

150 Bin Samuray Arisi Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Edecek

Istilaci bir tür olan ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde findik basta olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” ile mücadelede Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü bünyesinde üretilen ‘samuray arisi’ kullanilacak. Üretilen 150 bin ari ilerleyen günlerde 30 ilde dogaya salinacak.

2021 yilinda Samsun’daki Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü bünyesinde kurulan Biyolojik Mücadele Laboratuvari’nda kahverengi kokarca ile mücadele yöntemleri üzerine çalisiliyor. Bu laboratuvarda findik, kivi, Trabzon hurmasi, turunçgil, elma, armut, seftali, bögürtlen, üzüm, misir, fasulye, biber, domates, kabak, hiyar gibi birçok sebze ve meyve gibi 300’den fazla bitkide zarar yapabilen istilaci bir tür olan kahverengi kokarcanin popülasyonunu azaltmak için trissolcus japonicus (samuray arisi) üretiliyor. 2023 yilinda 20 bin ari üretilerek Artvin ve Rize bölgelerinde salindi. Bu yil ise üretilen 150 bin samuray ari 30 ilde tabiata salincak.

"Su anda çok ciddi derecede tüm dünyada salgin bulunmakta"

Yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Entomologu Mustafa Kiliç, "Yaklasik 3 yildir kahverengi kokarca mücadelesinde görev almaktayim. 2021 yilinda laboratuvarin yapilmasiyla birlikte hem o tarihten itibaren biyolojik mücadele ajanlarinin yetistirilmesini hem de bölgedeki popülasyon takibi çalismalarini yürütmekteyiz. Projemizin amaci su an tüm dünyada istilaci tür durumunda bulunan kahverengi kokarca ile mücadele etmek, popülasyonunu azaltmak ve ekonomik zarar esiginin altina düsürmektir. Burada önemli olan husus üreticilerimizin minimum hasarla bu süreci atlatmasidir. Su anda çok ciddi derecede tüm dünyada salgin bulunmaktadir. Bu mücadeleye en hizli reaksiyon gösteren ülkelerden biri olan Türkiye hem biyolojik hem kimyasal hem de diger mücadele yöntemlerini bir arada kullanarak çiftçilerimizin her zaman yaninda olmaktadir. Bununla birlikte sürekli saha çalismasi yürütmekteyiz. TAGEM, Gida Kontrol, Il Tarim ve Orman Müdürlükleri birlikte bu çalismalari birlikte yürütmekteyiz. Bizde yine her hafta ekip arkadaslarimiz bölünerek Artvin, Ardahan, Trabzon, Rize, Ordu, Sinop bütün Karadeniz Bölgesi, bununla birlikte diger enstitülerle birlikte Akdeniz, Güneydogu Anadolu, Ege Bölgelerinde popülasyon takibini yapmaktayiz. Tarim ve Orman Bakanligi olarak böcegin tüm ülkede oldugunu düsünerek hareket etmekteyiz. Bulunmadigi yerlerde bile hem mücadele hem de popülasyon yöntemlerini arastirmaktayiz. Halk arasinda ’samuray aricigi’ olarak bilinen yaklasik 20 bin civarinda parazitoit arilarimiz 2023 yilinda Artvin ve Rize bölgelerinde salindi. 2024 yilinda 150 bin ari 30 ilde salinimi gerçeklestirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda bakanligimiz çok ciddi efor sarf etmektedir. Bizler de yogun çaba harciyoruz. Gelecek yil da yaklasik 150 bin arinin 2024’te salinan yerlere salinimi ile devam edecektir" dedi.



"Samuray arisinin insan veya hayvana zarari yok"

Samuray arisi hakkinda bilgi veren Mustafa Kiliç, "Bu ari 1 ile 2 milimetre boyutundadir. Herhangi insan veya hayvana zarari bulunmayan ari türüdür. Bal üretimine herhangi bir tehdit olusturmaktadir. Parazitoitlerin salinmasi için özellikle Dogu Karadeniz’de findik bahçelerini seçmekteyiz. Yogunluk burada bulundugu için. Diger bölgelerde de salimlar gerçeklesecektir. Bakanligimiz tüm dünyada büyük zararlara neden olan kahverengi kokarca ile takip ve mücadele faaliyetleri için yogun çaba sarf etmektedir. Ancak zararli ile mücadelede çiftçi ve vatandaslarimiza da sorumluluk düsmektedir. Ev ve bahçelerindeki böceklerin imha edilmesi hem mücadele sürecini hizlandiracak hem de basari oranini artiracaktir. Dogru bilgiler için sadece Türkiye Cumhuriyeti Tarim ve Orman Bakanligi açiklamalarinin dikkate alinmasini rica ederiz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile