Elmaci Pazari’nda günlük taze çekim helvalari satan Fatih Emre Kasapbasi, önce dedesinden, sonra da babasindan miras kalan dükkanda tahin ve helva satisini sürdürüyor. 150 yillik geçmise sahip dükkanlarinda 1,5 asirdir ayni lezzette tahin sattigini söyleyen Fatih Emre Kasapbasi, fiyatlarda artis yapmadan, ellerinden geldikçe en düsük seviyede satis yapmaya çalistiklarini söyledi.
“Kis aylarinda en çok rekabet gören sey ise tahin pekmezdir”
150 yildir Elmaci Pazari’nda tahin ve helva üreten isletme sahibi Fatih Emre Kasapbasi, “Isletmemiz 150 yildir tahin helva üzerine hizmet vermekte, isimiz daha çok kis aylarinda rekabet görüyor. Tahin helva üzerine çesitlerimiz mevcut. Geçen yila nazaran fiyatlarimizda degisimler var. Geçen yilla bu yil arasindaki fiyat degisimi iki kat diyebiliriz. Bu da kendi imalatimiz oldugu için kendi karlarimizdan fedakarlik yapiyoruz. Normalde piyasada her sey üçe, dörde katlandi. Biz iki ile devam etmeye çalisiyoruz. Tahinimizi günlük taze çekiyoruz, helvalarimiz iki üç günde bir imalatimizda yapiliyor. Müsterilerimize daha kaliteli ürünler saglamaya çalisiyoruz. Kis aylarinda en çok rekabet gören sey ise tahin pekmezdir. Yani tahin daha çok tercih ediliyor. Mesela marketlerdeki tahin ürünlerin üstüne yagi çikmis, dibi donmus vaziyette olurlar, bunun sebebi de çok beklemektendir. Müsterilerimize taze birinci kalite ürünler sunuyoruz. Tahinin geçen yil fiyati 45 TL’ydi bu yil ise 80 TL’dir. Sade ve kakaolu helva ise 35-40 TL’ydi, simdi ise 70 TL’dir. Fiyatlarimizda artis yapmadan, elimizden geldigince en düsük seviyede satis yapmaya çalisiyoruz. Pahaliligin esnafa etkisi büyük, normalde 2 kilo tahin alan müsterilerimiz yarim kilo almaya basladi, ayni sekilde 1 kilo helva alan yarim kilo almaya basladi.
Yani pahalilikla birlikte sürümü kaybediyoruz. Bu da bizim için biraz sikinti olmaktadir” diye konustu.
“Eski usul tas degirmende yüzde 100 susamdan tahin üretiyoruz”
Susamlarini Afrika bölgesinden temin ettiklerini dile getiren Kasapbasi, “Tahinimiz yüzde 100 susamdan olusmakta, maalesef ki eskisi kadar susamlarimizda yerli üretimimiz yok. En iyi susami temin etmeye çalisiyoruz, genellikle susamlarimiz Afrika bölgesinden geliyor. Imalatimizda kabugundan soyulur, kabugundan soyulduktan sonra kavrulur daha sonra eski usul tas degirmende yüzde 100 susamdan tahin üretiyoruz. Helva ise seker, çögen suyu, limon tuzu kullanilir, yabanci ve kimyasal madde içermez” dedi.
Tahinin faydalari
Çinko, demir, bakir ve selenyum mineralleri bakimindan zengindir. Bu sayede bagisiklik sistemini güçlendirir. Kalp sagligini destekler. Içermis oldugu omega 3 yag asitleri sayesinde, iltihaplara bagli olarak gelisen hastaliklari önler. Yüksek oranda kalsiyum, bakir ve magnezyum içermektedir. Kemik sagligini korur ve kemiklerin güçlenmesini saglar. Omega 3 ve omega 6 yag asitleri sayesinde beynin bilissel fonksiyonlarini destekler. Idrar söktürücü özelligi vardir. Cildi güzellestirmeye yardimci olur. Agir zararli metallerin vücutta neden oldugu hasarlara karsi vücudu korur. Mide agrilarina iyi gelir ve bagirsak hareketlerini düzenler. Eklem kemiklerinin sagligini koruyarak romatizma riskini azaltir. Yüzde 20 oraninda saf protein içerir. Bundan dolayi tahin, kaslari güçlendirir ve korur.
Tahin tüketimi
Tahin, Türk mutfaginda genellikle pekmez ya da balla karistirilarak kahvaltilarda ekmekle birlikte tüketilen bir besindir. Ancak bunun disinda tahin, helva haline getirilerek de tatli niyetine tüketilebilir. Tahin; çesitli tatlilarda, kurabiyelerde, keklerde ve hamur islerinde de siklikla kullanilir.
150 Yildir Ayni Lezzette Tahin Satiyor
Gaziantep’te kis aylarinin vazgeçilmez tatlisi olan ve özellikle soguk havada bulasici hastaliklara karsi koruyucu kalkan olan helva, vatandaslardan yogun talep görüyor. 3 kusaktir ayni dükkanda olduklarini belirten Fatih Emre Kasapbasi, 150 yildir ayni dükkanda ayni lezzette tahin sattiklarini ifade etti.