' Geleneksel Tüketici Ödülleri' 7 dalda belirlenen kategoride sahiplerini bulacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amaçlarıyla 2012 yılı faaliyetleri dikkate alınarak 7 dalda ‘Geleneksel Tüketici Ödülleri’ verilecek. Tüketici ödülleri; Türkiye’de tüketici bilincinin oluşmasına önemli katkılar sağladığı gibi, verilen ödül bu konuda çalışma yapanları onaylıyor ve teşvik ediyor.
Bu yıl 16’ncısı gerçekleştirilecek tüketici ödüllerine ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, tüketicinin haklarının korunması yönünde Bakanlığın yürüttüğü çok sayıda faaliyet olduğu belirtildi. Bu faaliyetlerden ilki tüketicilerin mağdur olmaması için önlemlerin alınması olarak ifade edilirken, ikincisininse koruyucu tedbirler almak ve tüketicinin mağduriyetine sebebiyet verecek unsurların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yürütmek olarak kaydedildi.
Bu önleme faaliyetleri kapsamında yasal düzenlemelerin yapıldığı bildirilerek, denetim ve eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü ve alınan tüm bu önlemlere rağmen tüketiciler mağdur olmuşsa bu mağduriyetlerin giderilmesi için 4077 sayılı kanun ile tüketici uyuşmazlıklarının çözüm mercileri olarak gösterilen ‘tüketici sorunları hakem heyetleri’ ve ‘tüketici mahkemeleri’ marifetiyle gerekli işlemlerin yapılmasının sağlandığı açıklandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak tüm gayret ve çalışmaların, tüketicilerin kaliteli, sağlıklı ve güvenli ürünler tükettiği, menfaatlerinin korunduğu, bilinç düzeylerinin yüksek olduğu, hak arama yollarının kolay olduğu bir ekonomik yapıyı tesis etmek amaçlı olduğu belirtildi.
Tüketici odaklı bir yapının, piyasaların daha sağlıklı ve rekabetçi hale gelmesini sağladığı ifade edilerek, tüketicileri korumanın aynı zamanda üreticileri de korumak olduğu vurgulandı.
Ürün güvenliği konusundaki politikanın 'güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans’ olduğu bildirilerek, hedefin tüketicilere yönelik üretilen ürünlerde yüzde 100 güvenli ürünlerin piyasaya arzını sağlamak olduğu kaydedildi.
Kitle iletişim araçlarında ve bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeyle birlikte ülkeler arasındaki sınırların neredeyse kalktığının altı çizilerek, bunun sonucunda da dünya markalarının çoğaldığı ve daha çok ürünün ve hizmetin tüketiciye ulaştığı belirtildi. Tüm bunların sonucunda da tüketicinin korunması kavramının ve tüketici hukukunun ortaya çıktığı savunuldu.
YAZICI: “HAK ARANDIKÇA HAKSIZLIKLAR AZALACAKTIR”
Konuya ilişkin açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicinin korunması kavramının dünyada son yüzyılda önem kazandığını söyleyerek, “Anayasamızın 2'nci maddesinde yer alan 'sosyal adalet' ilkesi zayıfların güçlüler karşısında korunmasını zorunlu kılmaktadır. 172'nci maddesinde yer alan 'devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder' hükmü ile tüketicinin korunması konusu devlet güvencesine alınmıştır. Anayasamızın bu hükümleri doğrultusunda 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesiyle, ülkemiz tüketicileri özel bir kanun ile koruma altına alınmıştır” dedi.
Türkiye'de tüketicinin korunmasına yönelik yapılan hukuki düzenlemeler neticesinde tüketicilere dünya standartlarında koruma sağlanarak gerekli yasal zeminin hazırlandığına dikkat çeken Yazıcı, “Bu anlamda tüketicinin korunması alanında, Ürün Güvenliği Kanunu, Bilgi Edinme Kanunu, sigortacılık, bankacılık, elektrik, doğalgaz, gıda gibi alanlarda önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Tüketicilerimizin bazı konularda AB ülkelerinden daha ileri seviyede korunmalarını sağladık. Tüketicinin etkin korunması noktasında sadece yasal zeminde yapılanlar pek tabi yeterli olmaz. Tüketicilerimizin hakları konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Zira hak arandıkça haksızlıklar azalacaktır” ifadesini kullandı.
Ürün güvenliği konusundaki politikalarının 'güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans' olduğunu hatırlatan Yazıcı, “Hedefimiz tüketicilere yönelik üretilen ürünlerde yüzde 100 güvenli ürünlerin piyasaya arzını sağlamaktır. Bu hedefe ulaşmak için hem tüketici hem de üretici örgütleri ile işbirliği halinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz” şeklinde konuştu.
16. GELENEKSEL TÜKETİCİ ÖDÜL DALLARI
Tüketici Ödülleri’ne ilişkin 2013 yılı ödül dalları ve başvuru kriterleri Bakanlık tarafından açıklandı. 7 dalda verilecek ödüller ve kriterleri şu şekilde bildirildi: “1-Radyo-Televizyon Programı Ödülü: Programın, özel olarak tüketici sorunlarını konu edinmesi, tüketicileri eğitici, aydınlatıcı ve bilgilendirici nitelikte olması, programın 07.00-23.00 saatleri arasında yayınlanıyor olması, programın radyo ve televizyon kuruluşunun haftalık yayın süresinin yüzde 1'inden az olmaması gerekiyor.
Bu dalda başvuru yapacak veya aday gösterilecek televizyon ve radyo kuruluşlarının 2012 yılında çeşitli zamanlarda yayınlanmış, birbirinden farklı en az 3 adet televizyon veya radyo program örneklerinin kayıtlı bulunduğu ve bilgisayar ortamında çalışabilen CD ya da DVD’leri ile programın adı, yayınlandığı kanal ve kanalın gerçek veya tüzel kişilik unvanı, iletişim bilgileri, yayın saati, yayın süresi, yayınlandığı günler ve yayınlandığı kanalın günlük yayın saatinin bildirilmesi gerekiyor.
2-Yazılı Basın Tüketici Köşesi Ödülü: Yazıların ilgili yayın organında, bağımsız bir 'Tüketici Köşesi' veya benzer bir isim altında yayınlanmakta olması, yazıların tüketici sorunlarını aktarıcı ve bunları çözücü olmasının yanı sıra, tüketicileri bilinçlendirmeyi esas alan nitelikte olması, yazıların belirli aralıklarla sürekli olarak yayınlanmakta olması gerekiyor.
Bu dalda başvuru yapacak veya aday gösterilecek yazılı basın kuruluşlarının 2012 yılında çeşitli zamanlarda yayınlanmış olan köşe yazılarının yer aldığı en az 3 adet gazete örneğinin, gazetenin bütünlüğü bozulmadan tüm gazete içerik ve ekleriyle birlikte asıl nüshalar olarak başvuru dosyasına konulması, ayrıca gazetedeki tüketici köşesinin adı, yayınlandığı gazete, dergi gibi adı, gerçek veya tüzel kişiliği, imtiyaz sahibi, iletişim bilgileri ile yazının hangi sıklıkla yayınlandığının bildirilmesi gerekiyor.
3-Bilinçli Tüketici Ödülü: Tüketicinin mağduriyetine neden olan bir konuda, yasal haklarını sonuna kadar kullanmada duyarlılık göstermesi, tüketicinin bu yönüyle diğer tüketicilere örnek olması, yargıya intikal etmiş konularda yargı sürecinin tamamlanmış olması, başarısına esas teşkil eden Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Tüketici Mahkemesi ve Yargıtay Kararı gibi belgelerin başvuru dilekçesi ekinde yer alması gerekiyor.
4-Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Uygulanmasında Başarılı Kuruluş Ödülü: İlgili kuruluşun, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un uygulanmasında ve geliştirilmesinde yoğun çaba göstermiş olması gerekiyor.
5- Tüketici Memnuniyetini ilke Edinen Firma Ödülü: Firmanın, tüketici memnuniyetini firma politikası olarak benimsemesi ve buna uygun davranmış olması, firmanın, tüketicilere kanunlar ve diğer mevzuatla tanınan haklardan daha ileri haklar tanıması, firmanın, tüketicilere yönelik ‘Tüketici Danışma Masası’ veya ücretsiz ‘Danışma Hattı’ kurmuş ve bunları fiilen işletir olması, firmanın, tüketicileri bilgilendirici çalışmalar yürütmüş olması gerekiyor.
6- Bilimsel Çalışma Ödülü: Ödül verilecek kişi ve kişilerin veya kurum ve kuruluşların; tüketici hukukuna veya tüketicinin bilinçlendirilmesine, korunmasına ilişkin yayımlanmış kitabının bulunması, tüketici hukukuna veya tüketicinin bilinçlendirilmesine, korunmasına ilişkin kabul edilmiş doktora veya yüksek lisans tezinin bulunması, varsa yayımlanmış kitabının veya kabul edilmiş doktora ya da yüksek lisans tezinin birer örneğinin başvuru dosyasına eklenmesi, çalışmasına ilişkin bir özetin başvurusunda yer alması.
7- Hizmet Ödülü: Ödül verilecek kişi ve kişilerin veya kurum ve kuruluşların; kamu veya özel sektörde, tüketicinin korunması, tüketici sorunları veya tüketici hukuku alanlarında hizmette bulunmuş olması koşulları aranır. Hizmet ödülüne esas teşkil eden muhtelif bilgi ve belgelerin başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.” Adaylar ya da aday gösterilenler belirlenen ödül kategorilerinden en fazla bir ödül dalında başvuruda bulunabilecekler. Kişi veya kuruluşlar, yukarıda dalları ve değerlendirme ölçütleri belirtilen ‘Tüketici Ödülleri’ ne doğrudan aday olabilecekleri gibi, diğer kişi veya kuruluşlar tarafından da aday gösterilebilirler. Her iki durumda da adayların yukarıda belirtilen ölçütleri taşıdıkları belgelenmelidir.
81 il merkez ve ilçe sınırları içerisinde ödüle başvuracak adaylar son başvuru tarihine kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ulaştırılması koşuluyla başvurularını Ticaret İl Müdürlüklerine veya doğrudan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne yapabilecekler.
Başvuruların 08 Şubat 2013 Cuma günü Saat 17.30’a kadar, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne bizzat veya postayla yapılması gerekiyor.
Tüketici ödüllerine ilişkin detaylı bilgi “www.gtb.gov.tr” adresli web sitesinden ve 0 312 201 66 13 numaralı telefondan edinilebilecek
16. Geleneksel Tüketici Ödülleri Sahiplerini Buluyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Tüketici Ödülleri, bu yıl da sahiplerini buluyor.