160 Yil Geçmesine Ragmen Çerkes Sürgünü Hüzünle Hatirlaniyor

160 Yil Geçmesine Ragmen Çerkes Sürgünü Hüzünle Hatirlaniyor

Düzce’de Çerkes sürgününün yildönümünde anma etkinligi düzenlendi. Binlerce Çerkes, Düzce’de yürüyüs düzenleyip Nart atesini yakti.

Rusya’nin Karadeniz sahiline inme politikasinin geregi olarak Kuzey Kafkasya’yi ele geçirme amaciyla 1556’dan itibaren baslattigi Kafkas-Rus Çarligi savasi 308 yil sürdü. Çerkesleri yok ederek Kafkas Daglari’nin iç kesimlerine ilerleyen Ruslar, teslim olan Çerkesleri ya Çarlik ordusuna katilmaya ya da göç etmeye zorladi. 21 Mayis 1864’ten itibaren Çerkes topluluklari basta Osmanli topraklari olmak üzere, dünyanin çesitli bölgelerine sürgüne maruz kaldi.

Düzce’de etkinlik düzenlendi

Resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakin Çerkes bir ay içinde sürgün edildi. Yol sartlari, salgin hastaliklar ve açlik gibi nedenlerden dolayi yaklasik 500 bin Çerkes hayatini kaybetti. 160 yil geçmesine ragmen Çerkes sürgünü hüzünle hatirlaniyor. Düzce’de bulunan Çerkeslerde Düzce Belediyesi’nin destekleri ile anma etkinligi düzenlendi.

Insanlik tarihine kara leke olarak geçen Çerkes sürgünü, her yil Türkiye’de yasayan Çerkesler tarafindan gözyasi ve hüzünle anilirken, 160. yil etkinlikleri Düzce’de yapildi. Mezar tasi nöbeti tutup, nart atesi yakan Çerkesler “Sürgün Andi” okudu.

"Sonuna kadar destekliyoruz"

Çerkes sürgününün üzerinden 160 yil geçmesine ragmen hüzünle hatirlanmaya devam edildigini ve bu sene anma etkinliginin Düzce’de yapildigini vurgulayan Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü, "Hepimiz bundan 160 yil önce 1864 yilinda baslayan ve resmi olmayan verilere göre 1.5 milyona yakin Çerkesin ugradigi insanlik acisini, dramini ve tarihe geçen bu kara lekeyi biliyoruz. Sadece 1.5 milyon Çerkes yerinden yurdundan edilmedi, 500 bin kardesimiz yollarda insanlik disi bir sekilde hayatlarini kaybetti. Bu aci geçtigimiz 160 yila ragmen hiç dinmedi. Insanlik tarihine kara bir leke olarak geçen Çerkes sürgününe dair anilar, tarihi belgeler bugünlere kadar ulasti. Sizlerin hatiralarini gelecege tasimak için yaptiklarinizi sonuna kadar destekliyoruz. Bizlerde Düzce’de sizlerin kültürel ve tarihsel her türlü çabanizda yaninizda olmaya devam edecegiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile