160 Yillik Aci Açiklamasi Çerkesler, Atalarini Andi

160 Yillik Aci Açiklamasi Çerkesler, Atalarini Andi

Kafkasya’dan 160 yil önce sürgün edilirken hayatini kaybeden Çerkes halki, Kocaeli’nin Izmit ilçesinde anildi. Kocaeli Kafkas Kültür Dernegi Baskani Ibrahim Uygun, "Karadeniz en çok bize karadir. Yolda kimi çocugunu kimi esini denize verdi, yillarca büyüklerimiz balik yemedi” dedi.

Çarlik Rusya’si tarafindan 21 Mayis 1864‘te Kafkasya’dan toplanilarak Türkiye’ye sürgün edilen ve sürgün sirasinda binlercesinin hayatini kaybettigi Çerkes halki, Tepecik Mahallesi Fevziye Parki’nda anildi. Kocaeli Kafkas Kültür Dernegi koordinesinde gerçeklestirilen programda Çerkes Sürgün Aniti etrafinda toplanan vatandaslar atalari için saygi durusunda bulundu. Hayatini kaybedenlerin ruhuna Kur’an-i Kerim okundu ve dua edildi. Program sonunda anita karanfil birakilirken lokma dagitildi.

Öte yandan, Kartepe ilçesindeki Ketenciler Mahallesi’nde toplanan vatandaslar ellerinde Türk ve Çerkes bayraklariyla yürüyüs gerçeklestirdi. Nart Atesi yakildi, mesalelerle ates etrafinda dönülerek hayatini haybedenler anildi. Kartepe Belediye Baskani Mustafa Kocaman da etkinlige katildi.



"Yolda kimi çocugunu kimi esini denize verdi"

Kocaeli Kafkas Kültür Dernegi Baskani Ibrahim Uygun, "Dünyanin en büyük soy kirimlarindan biri olarak kabul edilen 21 Mayis 1864 tarihiyle hafizalara islenmis büyük Çerkes sürgününde kaybettiklerimizi anmak ve dünyaya durumuzu göstermek için toplandik. Kafkas halklari ve Çerkesler’in hiçbir halkin topraginda gözü olmamistir. Kuzey Kafkasya’nin tarih boyunca çok az zamani geçmistir bazen din savaslari bazen büyük imparatorluklarin savaslarinin ortasinda kalmistir. Çarlik Rusya’nin sicak denizlere inme politikasi sebebiyle 1763’ten 1864’e kadar 101 yil süren savasin sonunda maalesef Kuzey Kafkasya’daki atalarimiz savasi kaybettiler. Savasi kaybettikleri için sürüldüler. Savas çok acimasizdi orantisiz bir güç vardi ve birçok köy yakildi. Ekinler yakildi sivil insanlar öldürüldü ve büyük bir göçe zorlandi. Kuzey Kafkasya halklarinin büyük bir kismi Osmanli topraklarina göçe zorlandi. Yolda kaybettigimiz bir sürü büyügümüz var. Yillardir dilimize dayadigimiz bir sözümüz var ‘Karadeniz en çok bize karadir’. Yolda kimi çocugunu kimi esini denize verdi, yillarca büyüklerimiz balik yemedi. Kuzey Kafkasya halklari gittikleri ülkede çok daginik yerlestirilse de her zaman kültüre, sanata, edebiyata, spora, siyasete ve askeriye ye büyük katki sundu. Büyük Kafkas sürüm ve soykiriminin özellikle Rusya tarafindan taninmasini göç etmis hemserilerimizin arkalarinda biraktigi atalariyla iliskilerini kolaylastirmak için devletimiz ve Rusya’nin girisimlerde bulusmasini istiyoruz. Geride biraktiklarimizi rahat rahat ziyaret etmek istiyoruz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile