17. Finans Sempozyumu

Sermaye Piyasası Kurulu Araştırma Dairesi Başkanı Alaattin Ecer, "Sermaye piyasamızda 606 halka açık şirketimiz var. Hisse senedi yatırımcı sayımız bir milyonun üzerinde. Yatırım fonu yatırımcı sayımız ise 3 milyon 198 binin üzerinde. Özel emeklilik fonu katılımcı sayımız 3 milyon 800 binin üzerinde" dedi.


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından Bodrum'un Turgutreis beldesinde düzenlenen 17. Finans Sempozyumu'nun açılışında konuşan Ecer, dünyada son yıllarda büyüme trendinde gelişmiş ülkelerin küresel büyümeye yüzde 1,9 gelişmekte olan ülkelerin ise yüzde 3,7 katkı sunduğunu söyledi.

Yaklaşık 7-8 yıl önce dünya hasılasında gelişmiş ülkelerin yüzde 60'lık bir paya sahip olduğunu belirten Ecer, "Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bu açığı kapattı. Dünya ekonomisinde iki grubunda eşit miktarda söz sahibi olduğunu görüyoruz. Bugün ülke ekonomimizin son 10 yılda geldiği nokta da oldukça sevindirici" dedi.

2002 yılında yüzde 70'lerin üzerinde olan enflasyon rakamlarının bugün itibariyle tek haneli rakamlara indiğine işaret eden Ecer, "Aynı şekilde kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 3 bin 500 dolar civarında iken bugün 10 bin dolarların üzerine geldi. İyileşen gelir dağılımını görüyoruz. 2002'de ülkemizdeki en zengin yüzde 10, en fakir yüzde 10'un 18 katı bir varlığa sahip iken bugün bu oran 12 katına düşmüştür. Gelir dağılımını düzeltme konusunda Türkiye OECD birincisidir" diye konuştu.

Yaşanan gelişmelerin son 10 yıldaki kredi notlarına da olumlu yansıdığını anlatana Ecer, şöyle konuştu:

"Şuan sermaye piyasamızda 606 halka açık şirketimiz var. Hisse senedi yatırımcı sayımız bir milyonun üzerinde. Yatırım fonu yatırımcı sayımız ise 3 milyon 198 binin üzerinde. Özel emeklilik fonu katılımcı sayımız 3 milyon 800 binin üzerinde. Özellikle emeklilik fonları konusunda son dönemde yapılan çalışmalar Türkiye'de tasarruf oranını artırmak için son yıllarda atılmış en büyük adım."

- Finans Bilim Platformu Başkanı Ercan

Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Metin Kamil Ercan, platformun amacının finans alanında görev yapan bilim adamlarının bilimsel ve sosyal etkinliklerine katkıda bulunarak bu etkinliklerin kamuya duyurulmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Ercan, 18. Finans Sempozyumu Pamukkale Üniversitesi'nde 19. Finans Sempozyumunun ise Hitit Üniversitesi tarafından düzenleneceğini söyledi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Harmandar, 102 bilim insanı tarafından hazırlanan 47 bildirinin sunulacağı sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile