Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, AA muhabirine, şenliklerin 10 Haziran Pazar günü Hıdırlık Tepesi'nde yapılacağını söyledi.
Tepenin adını fetihten önce bölgeye gelen Alperenler'den olan Hıdır Dede'den aldığını ifade eden Özkaraman, ''İlçemizde Hıdırlık Pilavı geleneği asırlardır sürdürülmekteydi. Bir süre ara verilen gelenek 1995'te ilçemiz eşraflarından Fahri Çakmak'ın öncülüğünde yeniden düzenlenmeye başlanmıştır. Daha sonraki yıllarda Hıdırlık Pilavı, tüm halkımızın katkısıyla sürdürülmekte ve bu yıl 17.'si yapılacaktır. Çevre ilçe ve köyler başta olmak üzere, herkesin davet edildiği ve konuklara etli pilav, yufka, ekmek, ayran ikram edildiği bu etkinlik, kıştan sağ salim çıkma, şükranlık ifadesi, yaz mevsiminin bol ve bereketli geçmesi için yapılan bir duadır'' dedi.
-Nostaljik Taraklı evleri-
Osmanlı mimarisinin örneklerini sergileyen tarihi Taraklı evleri, çiçeklerin açması ve meyve ağaçlarıyla farklı bir güzelliğe büründü.
Ev sakinlerinden Saime Özel AA muhabirine, yaşlı neslin çocukluğunun tarihi evlerde geçtiğini belirterek, ''Geniş bahçelere sahip evlerde yer alan ekinliklerde çiçekten hariç, çeşitli ağaçlar da bulunurdu. Örneğin dut, üzüm, kiraz ve erik ağaçları o bahçeye ayrı hava katar, evin çocukları meyveye yetişen ağaçların dallarından meyve kopartıp yerdi. -Özellikle bahar ve yaz aylarında bu tür bahçeli evlerde yapılan sabah kahvaltılarınının ve de dostlarla paylaşılan akşam yemeklerinin tadına doyum olmazdı'' dedi.
Niyazi Kaynar ise da babasından miras kalan evde yaşamını sürdürdüğünü kaydederek, ''Taraklı'da bahçesinde meyve ağacı ve çiçek olan pek çok ev var. İçinde yaşayanlar göçüp gitse de Taraklı'dan ayrılsa da meyve ve çiçek ağaçları hala yaşamını sürdürmeye devam ediyor'' şeklinde konuştu.
17. Hıdırlık Pilavı Şenlikleri
17. Hıdırlık Pilavı Şenlikleri, 10 Haziran'da düzenlenecek.