17 Mayis Dünya Hipertansiyon Günü

17 Mayis Dünya Hipertansiyon Günü

Zonguldak Il Saglik Müdürü Uzman Doktor Ertugrul Güner; 17 Mayis Dünya Hipertansiyon Günü dolayisiyla tansiyonun önemine vurgu yapti.

Hipertansiyonun kan basincinin olmasi gereken degerin üzerinde olmasiyla, karakterize, tedavi edilmedigi taktirde ciddi saglik sorunlarina yol açan kronik bir hastalik oldugunu söyleyen Güner; inme, kalp krizi gibi ölümcül durumlara yol açmasi nedeniyle yüksek risk faktörü olarak kabul edildigini söyledi.



Türkiye’de 2023 yilinda yapilan bir çalismada 15 yas üzeri nüfustaki hipertansiyon sikliginin yüzde 18,3 oldugunu, sikligin yasla birlikte arttiginin belirlendigine dikkat çeken Güner; söyle dedi:

“Hipertansiyon tanisi, yapilan seri ölçümler neticesinde sistolik kan basincinin 140 mmHg’nin ve/veya diyastolik kan basincinin 90 mmHg’nin üzerinde olmasi halinde konur. Tek bir ölçüm ile elde edilen yüksek deger tani için yeterli degildir. Hipertansiyon; inme, kalp krizi, kalp yetmezligi ve böbrek hasari gibi ölümcül durumlara yol açmasi nedeniyle dünya genelindeki hastalik ve ölümlerin en önde gelen risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Dünya Saglik Örgütü’nün yapmis oldugu çalismalara göre dünya genelinde 1,3 milyar kisi hipertansiyon ile yasamini sürdürmekte olup her yil 30-70 yas arasindaki yaklasik 11 milyon kisi hipertansiyon nedeniyle hayatini kaybetmektedir. Ülkemizde, 2023 yilinda yapilan bir çalismada 15 yas üzerindeki nüfustaki hipertansiyon sikliginin yüzde18,3 oldugu ve sikligin yasla birlikte arttigi belirlenmistir. Türkiye Istatistik Kurumu tarafindan yayimlanan 2022 yili ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre de ülkemizde gerçeklesen ölümlerin yüzde 3,5’inden hipertansiyon sorumludur. Vakalarin yüzde 95’inde hipertansiyona yol açan asil neden tam olarak belirlenememis olmakla birlikte altta yatan en sik nedenler arasinda yüksek tuz ve yag tüketimi, meyve ve sebzeden fakir diyet, asiri kilo ya da obezite, yetersiz fiziksel aktivite, zararli alkol kullanimi, tütün ve tütün ürünleri tüketimi ile stresin yer aldigi gösterilmis; olumlu yasam tarzi degisikliklerini içeren birincil koruma yönteminin hipertansiyondan kaynaklanan ilave hastalik ve ölümleri önlemede etkili oldugu ortaya konulmustur. Hipertansiyonun erken teshisi, etkili tedavisi ve düzenli araliklarla izlenmesi, hastalikla mücadelenin diger basamaklaridir. Buradan hareketle, 17 Mayis Dünya Hipertansiyon Günü’nün bu yilki temasi “Hayatinin Degerini Bil, Tansiyonunu Ölçtür, Saglikli ve Uzun Yasa” olarak belirlenmistir.”

Sagligin korunmasi, hipertansiyon nedeniyle ortaya çikabilecek olumsuzluklardan korunmak için yapilmasi gerekenleri de siralayan Ertugrul Güner, “Hazirlanan kontrol programlarinin etkili olabilmesi, hipertansiyondan kaynaklanan sakatlik ve ölümlerin önlenebilmesi için vatandaslarimizi; kayitli olduklari aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, periyodik olarak tarama ve izlemlerini yaptirmaya, hastaliklarini klinik yönergelere uygun olarak tedavi ettirmeye, aile hekimlerinin gerekli gördügü durumlarda da hastanelere basvurarak ileri tetkik ve tedavilerini yaptirmaya davet ediyoruz. Sagliginiza sahip çikin, sagliginizi koruyun. Hipertansiyondan ya da hipertansiyon nedeniyle ortaya çikabilecek olumsuz durumlardan korunmak için; Saglikli beslenin. Yeterli miktarda su için. Tuz tüketimini azaltin. Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun. Hareket edin. Aile hekiminize basvurun, düzenli araliklarla risk degerlendirmenizi yaptirin. Hipertansiyonunuz yoksa yilda bir kez, hipertansiyonunuz varsa düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürün. Ilaçlarinizi düzenli olarak ve önerilen sekilde kullanin. Bu vesileyle, hayatinizin degerini bildiginiz uzun ve saglikli bir yasam dileriz” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile