17 Milyon Uydu Anteni Çöpe Gidiyor

2014’te dijital karasal yayına geçilecek olan Türkiye’de frekans planlaması dâhilinde belirli illerde toplam 400 milyon TL maliyetle 800 adet verici anten kurulacak.

450 televizyon ve 1.100 civarında radyonun frekansa kavuşacağı yeni dönemde 17 milyon adet uydu anteni de çöpe gidecek.

Televizyon ve radyolara frekans tahsisi amaçlayan ‘Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu’ 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girerken; RTÜK ile BTK’nın alana dair faaliyetlerinde son aşamaya gelindi. Kanunun geçici 4. maddesine göre Türkiye, 2015 başında dijital karasal yayına geçmek mecburiyetinde. Kanun, Türkiye’de var olan yayıncılık anlayışını da yeniden belirleyecek.

2014’e kadar yürütülecek faaliyetler ile 23’ü ulusal toplam 252 televizyon ve 36’sı ulusal toplam 1.090 radyonun frekans tahsisleri yapılacak. Frekans planlamasını yaptıran RTÜK ile aralarında Kanal D, Star TV, ATV,Kanal7,STV, FOX ve TV8’in de bulunduğu 16 yayıncı ortağın bulunduğu Anten AŞ’ye ortalama 400 milyon TL ye mal olacak 800 adet verici anten kurulacak. Anten AŞ, antenlerin satın alımını, kurulumunu yapacak ve sistemini işletecek.

Dijital karasal yayıncılık ile birlikte Türkiye’de 17 milyon adet uydu anteni de çatılardan kaldırılacak. Uygulamayı yakından takip ettiklerini belirten Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan, frekans tahsisi adına piyasada yoğunluk görüldüğünü ifade etti.

RTÜK ve BTK’nın alanda konsensus içinde görev yaptığını aktaran Erdoğan, “Geçen sene frekans tahsisi planlama ihalesi yapıldı. RTÜK, ilgili planlama için Fransız bir yazılım firması ile anlaştı ve bu firmaya dijital Frekans Planlaması’nı yaptırdı ve aldı. Bu planlama bağlamında Türkiye’nin tamamına 800 adet dijital karasal yayıncılık yapılmasına imkan sunacak verici anten kurulacak.” dedi.

Türkiye’de GSM şirketlerinin 60.000 adet baz istasyonu bulunduğunu anlatan Erdoğan, “Dijital karasal yayıncılık döneminin tamamlanması için geriye iki adım kaldı. Bu adımlardan biri 800 antenin satın alınması ve kurulması. Burada iki alternatif karşımıza çıkıyor. Türkiye’de mevcut baz istasyonlarına 800 verici monte edilebilir veya bu baz istasyonları kaldırılarak yeni kurulacak 800 verici antenini GSM şirketlerinin de kullanması mümkün kılınabilir. Şu aralar RTÜK, BTK ve GSM şirketleri bu konulara dair görüşmelerini sürdürüyorlar.” ifadelerini kullandı. İkinci önemli konunun ise frekans tahsisi olduğunu vurgulayan MOBİLSAD Yönetim Kurulu Üyesi, şunları kaydetti:

“Türkiye’de 23’ü ulusal toplam 450 civarında televizyon kanalı uydudan yayın yapıyor. Bunun yanı sıra 1.090 adet radyo bulunuyor. Tamamına bir planlama dahilinde frekans tahsisi yapılması gerekiyor. RTÜK frekans tahsisi için ihaleye çıkacak. Öncelik alım hakkı mevcut yayıncı kuruluşlarda olacak. Belirli bir bedel ile planlanmış olan bütün frekansların tahsisi yapılacak. Dolayısıyla bu frekans tahsisi ile birlikte televizyon ve radyolar resmi olan frekanslarından yayın yapmaya başlayacaklar.”

Dijital karasal yayına ile birlikte yayınları izleyebilmek için eski televizyon değiştirilecek veya sinyal alabilen ve set üstü kutu adı verilen bir aparat kullanılacağını bildiren Kubilay Erdoğan, “Türkiye’de 17 milyon adet uydu anteni bulunuyor. Bu antenlerin tamamı bir takvim dâhilinde kullanım dışı kalacak. Görüntü kirliliği de bu yolla ortadan kalkmış olacak. RTÜK, geçiş döneminde mevcut antenlerin sökülmesi için bir takvim belirleyecek ve o dilimde antenlerin çatılardan veya binalardan sökülmesine imkan tanınacak.” açıklamalarında bulundu.

Frekans tahsisi ile birlikte tıpkı radyolarda olduğu gibi televizyonların da hiçbir bağlantı olmadan her yerde izlenebileceğini savunan Erdoğan, şöyle devam etti: “Dijital karasal yayın olduğu için hem görüntü kalitesi hem de ses kalitesi çok iyi olacak. Bunun yanı sıra televizyon ve radyolar yeni teknoloji ile birlikte tek frekanstan tüm ülkeye yayın yapma imkânı bulacak ve bölgesel yayıncılığa da kavuşmuş olacak. Yayıncılar kendilerini nerede, ne zaman ve kaç kişinin izledikleri bilecek. Bu yönde reklamları bölgesel olarak planlayabilecekler. Yeni dönem yayıncılığa ve iş dünyasına farklı bir anlayış getirirken, haberleşme, iletişim ve yayıncılık tek bir platformdan yapılmasını mümkün kılıyor.

MOBİL PİYASAYA 100 MİLYON DOLARLIK KATKI SUNACAK
Dijital karasal yayının mobil cihazların kullanımını da teşvik edeceğini bildiren Kubilay Erdoğan, “Şu anda GSM şebekesi üzerinden mobil cihazlarımızda TV izleyebiliyor, radyo dinleyebiliyoruz. Bu yeni teknoloji ile birlikte mobil cihazlar dijital karasal yayın şebekesinden bu hizmeti alacaklar.” dedi.

Mobil kullanıcıların eğlence ve haberleşme hayatlarının ayrışacağına temas eden Kubilay Erdoğan, yeni teknolojinin sektöre 100 milyon dolarlık yeni iş fırsatları yaratacağını sözlerine ekledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile