18 Aralık Göçmenler Günü ile ilgili makamında açıklamalarda bulunarak insan göçüne dikkat çeken Işık, Birleşmiş Milletler (BM) küresel göç verilerine göre dünya üzerinde 232 milyon kişinin, yani dünya nüfusunun yüzde 3.2’sinin uluslararası göçmenden oluştuğunu söyledi.
Uluslararası kamuoyunun dünya çapında göçmen haklarının tanındığı gün olarak da bilinen 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü münasebetiyle farkındalık oluşturulması gerektiğini kaydeden Işık, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere birçok ülkenin, göç alanında çalışmalar yapan ulusal ve uluslararası kurumların, STK’ların her yıl Göçmenler Günü münasebetiyle etkinlikler ve organizasyonlar gerçekleştirdiğini kaydetti.
Türkiye’de de sadece Göçmenler Günü’nde değil her zaman göçmenler noktasında önemli bir hassasiyetin olduğunu belirten Işık, komşuları başta olmak üzere dünyanın her yerinde Türkiye’nin yardıma muhtaç ve mazluma koşan ilk devlet olduğunu belirterek, “Ülkemizde göç ve sığınma olayları tarihsel süreçte sıkça karşılaşılan bir olgu olmasına rağmen, komşu ülkelerde meydana gelen iç karışıklıklar nedeniyle son yıllarda tarihin en büyük göç hareketlerinden biriyle karşı karşıya kalınmıştır. Özellikle Nisan 2011’den itibaren devletimizin uyguladığı açık kapı politikası ile çok sayıda Suriye vatandaşı ülkemize sığınmaya başlamıştır. Bunun yanında ülkemizdeki siyasi-ekonomik istikrar ve gelişmelere paralel olarak düzenli göçmen ve uluslararası koruma başvuru sayılarında da önemli bir artış olmuştur. Bu anlamda ve alanda ülkemizin göç alanındaki mevzuat eksikliğini giderebilmek amacıyla İçişleri Bakanlığımızın hazırlamış olduğu 6458 Sayılı ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’ TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş ve 11.04.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yeni yasa ile göçmenler, mülteciler, yabancılar ve sığınmacılar hakkında dağınık ve günün ihtiyaçlarını karşılayamayan mevzuat güncellenmiş ve göç alanı sivil bir yapının yönetimine devredilmiştir. Göç alanına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, göç politika ve stratejilerini uygulamak üzere, İçişleri Bakanlığı’na bağlı sivil ve uzmanlaşmış bir kurum olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulmuştur. İlimizde ise 18 Mayıs 2015 tarihinden itibaren İl Göç İdaresi Müdürlüğü faaliyetlerine resmen başlamış olup Muş’ta ikamet eden yabancılara yönelik hizmetlerini sürdürmektedir” dedi.
18 Aralık Göçmenler Günü
Muş İl Göç İdaresi Müdürü Fatih Işık, insanların hayatı ve özgürlüğü söz konusu olmadıkça ülkelerini terk etmeyeceklerini belirterek, bu tür olayların siyasi ya da sosyal tartışmaların dışında bir insanlık meselesi olduğunu söyledi.