18. Ulusal Ergonomi Kongresi Başladı

18. Ulusal Ergonomi Kongresi Başladı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Türk Ergonomi Derneği tarafından 16-18 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenen “18. Ulusal Ergonomi Kongresi”nin açılışı törenle yapıldı.

GAÜN Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. D. Tayyar Şen, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğrencileri tarafından verilen müzik dinletisi sonrası kongrenin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Prof. Dr. Coşkun, “Ergonomi sadece bilimsel olarak değil, insani veya beynimle dokunduğum önemli bir alan. Üretilenin insanla uyumlu, biyolojiyle uyumlu olması gerekiyor. İnsanı tanımanız lazım. İnsanı tanımak için sadece biyolojik yaratılışı yetmez. 10 - 12 yıl önce tıp fakültesi dekanı iken o zaman fakülteye uygarlık tarihi, sosyoloji, felsefe, halk kültürü derslerini koyduk. Önceleri bu dersler yadırgansa da daha sonra farklı bir pencere oluşturması bakımından benimsendi. İnsana dair bir şeyler yapmak istiyorsanız, insanı tanımak istiyorsanız psikoloji, uygarlık, sanat gibi alanlardan birer pencere açmalısınız” diye konuştu.

Gaziantep’in gün geçtikçe daha fazla büyüyen bir şehir olduğunu belirten Prof. Dr. Coşkun, “Gaziantep’e hangi ölçekte bakarsanız bakın artık bir dünya kenti. Evliya Çelebi zamanında söylemiş Şehr-i Ayıntab-ı Cihan. Bugün geldiğimiz noktada bütün dinamikleriyle Gaziantep artık bir dünya kenti. Tarih açısından baktığımızda çok çeşitli medeniyetlere beşiklik etmiş, Zeugma gibi Roma döneminde bugün müzeye adını veren Fırat kenarında kentin tabanından ve etrafından toplanan mozaiklerle refahın, çalışkanlığın, medeniyetin merkezi olduğu bir yapıdaymış. Daha sonra Türk dünyasıyla, İslam dünyasıyla tanışarak birçok konuda medeniyet ve sanat tarihine imzasını atmış bir şehirdir” dedi.

Kongrenin açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Türkay Dereli de şunları söyledi: “İnsan” önemli olduğu için, “insan ve iş bilimi” olarak nitelendirebileceğimiz ergonomi biliminin ve burada yapılacak araştırmaların uygulanabilirliğinin ne kadar kritik ve değerli olduğu hepimizin malumudur. Teknoloji süratle değişiyor. Bugün, akıllı bir telefona eklenen küçücük bir ergonomik unsur satışları patlatabiliyor ya da azaltabiliyor. Akıllı telefon kullanan birçok kişinin, yeni bir işletim sistemi çıktığında “klavyesi küçük, parmaklarım büyük, kullanamıyorum” diyerek yüklemek ve kullanmak istemediklerini duyuyoruz.” Prof. Dr. Dereli, “Ergonomi, hayatın tam ortasında bu konuda, özellikle ülkemizde, “insan” için yapılabilecek daha birçok şeyin olduğunu düşünüyorum. Ergonomi’nin ve ergonomik ürün ve hizmetlerin bir “lüks” olmadığını düşünüyorum. Hala büyük sinema ve toplantı salonların birçoğunun tahliye kapısının, birçok bina giriş kapısının “iş güvenliği prensiplerini” göz ardı ederek içeri doğru açıldığını, hala emeklilerin banka önlerinde ergonomik prensipleri hiçe sayan bankamatikler nedeniyle mağdur durumda olduklarını düşündüğümüzde, piyasada mevcut yüzlerce ergonomik olmayan ürün ve hizmet olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda daha gidecek çok yolumuz olduğunu rahatlıkla anlıyoruz. Bu nedenle, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturuna da uygun bir odağı olan “ergonomi” bilimini önemsememiz ve daha çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Bunun, ülkemizin 2023 vizyonuna ekonomik açıdan da büyük katkı sağlayacağını tahmin ediyorum.” İfadesinde bulundu.

Ergonominin sadece bilimsel, uygulamalı bir disiplin olarak değil, sosyal yanı itibariyle birçok bilimsel ara kesiti bulunan bir bilim dalı olduğuna dikkat çeken Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, “Ergonomiyle uğraşan kişiler, mühendislik, sosyal, tıp gibi çok çeşitli disiplin alanlarından gelebilirler. Önemli olan bütün insan makine sisteminin temelini oturtarak, insanı çalışması sırasında ödediği bedeli en aza indirmek koşuluyla gereken bilimsel koşulların sağlanmasıdır. Ergonominin bilimsel düşüncenin ön plana çıkmasını sağlamada da önemli görevleri vardır. Çeşitli problemlerde özellikle mühendislik alanlarında deneyimlerimize dayanarak, birtakım çözümler geliştirebiliriz. Eğer biz doğrudan doğruya ergonominin temel ilkelerini bugün sanayimizin çeşitli iş istasyonlarında uygulasak yüzde 30’a varan verimlilik sağlayabiliriz diye düşünüyorum” ifadesinde bulundu.

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Kongre Sekreteri Doç. Dr. Serap Ulusam Seçkiner ise, Ergonomi Kongresi’nin ilk olarak 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Milli Prodüktivite Merkezi tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı. Doç. Dr. Serap Ulusam Seçkiner, ergonominin biyoloji, anatomi, psikoloji bilimlerinden başlayarak tıp, mühendislik, çalışma ekonomisine kadar uzanan çok disiplinli bir yaklaşım gerektirdiğini söyledi.

Kongre, açılış konuşmaları sonrasında bilimsel oturumlar ile devam etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile