Genelkurmay Başkanlığı, 19 Mayis Atatürk‘ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ve Atatürk‘ün 130. doğum yıldönümü kapsamında "Mütareke Dönemi ve İstanbul‘dan Samsun‘a Uzanan Yolda Mustafa Kemal" konulu panel düzenledi. Kara Harp Okulu‘nda gerçekleştirilen panele Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları, eşleriyle birlikte katildi. Panele Harbiyeli öirenciler de büyük ilgi gösterdi. Prof. Dr. İlber Ortaylı‘nin başkanlık ettiği panele, tarihçiler Turgut Özakman, Dr Alev Coşkun, Prof. Dr Ergün Aybars, Prof.
Dr. Temuçin Faik Ertan konuşmacı olarak katıldı.
Panelin sonunda bir konuşma yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, mili mücadelenin özünü oluşturan mütareke dönemine ait tarihi araştırma ve bilgilerin kısıtlı olduğunu belirterek, bu çalışmaların yeterince ve tarafsız incelenmemesinin neticesinde tarihi gerçeklerin topluma doğru aktarılmadığını söyledi. Koşaner, bu dönemle ilgili bazı farklı düşünen çevrelerce yanlış, saptırılmış bilgiler verildiğini ifade etti. Koşener, 20. yüzyılın ilk çeyreğinin Osmanlı Devleti için buhran dönemi olduğu
gibi, Mustafa Kemal gibi parlayan bir güneşi doğurduğunu belirtti. Atatürk‘ün İstanbul‘da bulunduğu dönemden Samsun‘a çıktığı döneme kadar geçen 6 aylık sürenin saptırılmaya çalışıldığını kaydeden Koşener, "Böylece Atatürk ve silah arkadaşlarının mücadelesine farklı bir anlam yüklemek suretiyle alternatif tarih yaratılmaya çalışıldığını ibretle izlemekteyiz. Bu alternatif tarih yazma gayretlerinin birçok tarihçi arkadaşlarımızı yazdıkları eserlerle cevap vermiştir" dedi.
Atatürk‘ün, ‘Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet kazanır‘ sözlerine atıfta bulunan Orgeneral Koşaner, "Tarihin ondan ders alınmadığı takdirde tekerrür edeceği, hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Elbette aslolan benzeri durumlara düştükten sonra çare aramak değil, bu gibi durumlara hiç düşmeyecek tedbirlerin zamanında alınması gerekmektedir. Tarihimizin bize öğrettiği en önemli ders bu olmalıdır. Tarihimizi
doğru olarak bilinmesinde hepimizin sorumlu olması gerekir. Bu da eğitim-öğretim sisteminde doğru bilgilerin verilmesiyle başlanır. Okumakla, araştırmakla geliştirilir. Alternatif tarih yaratma gayretlerine karşı gelmek ancak tarihimizi doğru olarak öğrenmekle, anlamakla ve savunmakla olabilecektir" diye konuştu.
Genç Harbiyelilere de seslenen Koşaner, okumanın siniri olmadığını belirterek, onlara okumaları konusunda tavsiyede bulundu. Koşaner, "Atatürk‘ün ‘en büyük eserim‘ dediği Cumhuriyetin korunması ve yüceltilmesi, doğru ve sağlam bilgilere sahip olunacak mücadele ile olacaktır" dedi.
Koşaner, konuşmasının ardından katılımcılara plaket verdi. Koşaner, merdivenlerden inmekte zorluk çeken Çılgın Türkler kitabinin yazarı Turgut Özakman‘ın koluna girerek ona eşlik etti.
19 Mayıs Atatürk‘ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı Etkinlikleri
Genelkurmay Başkani Orgeneral Işık Koşaner, "Atatürk ve silah arkadaşlarının mücadelesine farklı bir anlam yüklemek suretiyle alternatif tarih yaratılmaya çalışıldığını ibretle izlemekteyiz" dedi.